Treceți la conținutul principal

Beneficiarii mai au la dispozitie o luna pentru depunerea cererilor de rambursare in programul Regio 2007-2013

Conform unui comunicat oficial al institutiei, avand peste 337 de milioane euro decontati beneficiarilor de fonduri POR 2007-2013, investiti pentru dezvoltarea infrastructurii si a economiei Regiunii Centru, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a incheiat activitatile din programul REGIO pentru anul 2015 cu un grad de absorbtie de aproape 71%. Ultima zi a anului trecut a reprezentat termenul limita pentru efectuarea cheltuielilor eligibile in proiecte. Pana la finele lunii februarie 2016, toti beneficiarii care mai au proiecte in derulare si au mai facut plati in cadrul proiectelor pana in 31 decembrie 2015, trebuie sa depuna la ADR Centru cererile de rambursare pentru a primi, dupa verificare, sumele nerambursabile solicitate, conform Instructiunilor de lucru emise de AMPOR.

”Dupa ce vom primi si aceste cereri de rambursare de la beneficiarii ce mai au in derulare proiecte REGIO, vom putea afla care este gradul de absorbtie la nivelul Regiunii Centru, in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013. Consideram ca acesta va fi de circa 80%, dupa cum estimasem initial, datorita faptului ca la data de 31 decembrie mai erau cereri de rambursare in lucru si alte cereri vor mai veni pana la finele lunii februarie. Tinand cont de toate datele furnizate de beneficiari, cu privire la cheltuielile eligibile solicitate spre decontare in perioada decembrie 2015 – februarie 2016, fondurile care se vor rambursa in perioada urmatoare se ridica la un procent de circa 8% din bugetul alocat regiunii. Aceste sume se vor aduna la procentul deja atins, de peste 70%. Activitatea noastra pentru POR 2007-2013 nu a incetat, deoarece, in aceasta perioada, avem in lucru o serie de raportari si pregatim analize privind implementarea Programului, continuand si procedurile de verificare financiara si de monitorizare a proiectelor. In acelasi timp, continuam cu informarea si pregatirea celor ce vor sa depuna proiecte spre finantare prin POR 2014-2020”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Pe intreaga perioada cat ADR Centru a avut calitatea de Organism Intermediar pentru implementarea POR 2007-2013, in Regiunea Centru au fost depuse 1200 de proiecte, a caror valoare totala a fost de peste 1,76 miliarde euro. In acesti 7 ani si jumatate, au fost contractate in Regiune 499 de proiecte, prin care s-au solicitat sume nerambursabile de 590,15 milioane euro. Prin proiectele implementate au fost create, in aceasta perioada, peste 3.000 de noi locuri de munca si mai mult de 1 milion de cetateni din Regiunea Centru beneficiaza direct de rezultatele acestor investitii. Datorita fondurilor Regio, a devenit vizibil in acesti ani felul in care orasele regiunii s-au dezvoltat si au devenit mai atractive, atat pentru investitii, cat si pentru turisti, drumurile sunt mai sigure, echipajele SMURD si ISU sunt acum bine echipate si mai pregatite de interventie, iar serviciile specializate in educatie, domeniul social si medical, s-au modernizat, imbunatatit si diversificat. Noi obiective turistice au aparut si imbogatesc acum oferta regionala, cetatile istorice s-au imbracat cu straie noi, pentru a-si primi turistii, alaturi de obiectivele de patrimoniu reabilitate, iar parcurile tematice si structurile de agrement moderne ajuta cetatenii sa se relaxeze.

Pentru perioada 2014-2020, vom gestiona la nivel regional un buget de peste 700 milioane euro, prin care vor continua investitiile in mediul urban, atat in orasele mai mici cat si in resedintele de judet, in infrastructura sociala, medicala, educationala, sau pentru persoanele defavorizate, dar si in turism si mediul de afaceri, precum si pentru cresterea eficientei energetice.

Sursa: ADR Centru

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Farmacie înfiinţată în satul Amara cu sprijinul EBC

Locuitorii satului Amara din comuna Balta Albă (jud. Buzău) îşi vor vedea un al doilea mare vis împlinit. După renovarea şi modernizarea dispensarului medical, prin programul “Economia Bazată pe Cunoaştere” (EBC) derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a fost posibilă înfiinţarea unei farmacii. Astfel localnicii vor fi scutiţi de drumurile istovitoare până la Râmnicu Sărat şi cheltuielile aferente, uneori peste posibilităţile lor materiale.

O farmacie în localitatea lor natală rămăsese dorinţa cea mai mare a locuitorilor satului Amara, după reabilitarea şi dotarea la standarde europene a Dispensarului Medical, realizată în anul 2010 la iniţiativa managerului RECL Simona Necula. Tot prin eforturile sale susţinute şi cu mijloacele IT&C puse la dispoziţie prin programul EBC, această dorinţă va deveni realitate în scurt timp. Înfiinţarea farmaciei era absolut necesară, deoarece oamenii din comunitate, majoritatea în vârstă şi cu o stare de sănătate precară, s…

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

ADR Centru a învăţat cum să atragă eficient fonduri europene de la Landul Brandenburg

Împlinirea a 10 ani de parteneriat româno – german din Regiunea Centru a fost marcată printr-o conferinţă internaţională organizată joi, la Alba Iulia, de Agenţia de Dezvoltare Regională cu sprijinul Reprezentanţei Landului Brandenburg în Regiune şi cu sprijinul Ministerului Federal pentru Economie şi Tehnologie din Germania. Conferinţa a fost organizată pentru a marca împlinirea a 10 ani de la semnarea primului contract dintre ADR Centru şi Ministerul Federal pentru Economie şi Tehnologie din Germania, privind colaborarea în cadrul Proiectelor de Twinning, parteneriat instituţional între administraţii. În cadrul conferinţei nu am discutat doar despre activităţile derulate în comun în ultimul deceniu, ci mai ales despre viitoarele provocări şi oportunităţi de abordare ale acestora. Am beneficiat de know-how german pentru pregătirea implementării acestor programe şi acum vom demara colaborarea pentru întocmirea unor proiecte viabile, care să răspundă cerinţelor Strategiei Europa 2020″…