Treceți la conținutul principal

Bugetul Ministerului Fondurilor Europene, aprobat în Comisiile de buget-finanțe din Parlament

Parlamentarii din Comisiile reunite de buget-finanțe au aprobat, sâmbătă, fără amendamente și în unanimitate, bugetul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) pe anul 2016.Ministrul de resort, Aura Carmen Răducu, a declarat în cadrul ședinței că în prezent gradul de absorbție a fondurilor europene este de 60%, dar că se încearcă creșterea acestuia.

"Încercăm prin mai multe mijloace și mai multe soluții să creștem acest grad de absorbție și să putem să finanțăm cât mai multe proiecte de dezvoltare. Acestea sunt proiectele care duc la o dezvoltare economică și socială. În prezent, avem peste 15.000 de proiecte finanțate din fondurile europene și cam 5.000 încă în implementare, în finalizare. Lucrăm zi și noapte pentru a reuși să finalizăm cât mai multe dintre aceste programe. Alte soluții pe care le avem sunt fazarea acelor proiecte care nu se pot finaliza. Avem un număr de 77 de proiecte pe care le fazăm și încercăm să le finanțăm în perioada următoare și altă soluție — proiecte restrospective, aproximativ 400 de proiecte finanțate din fondurile naționale sau din împrumuturi de la instituții financiare internaționale, care, finalizate, putem să luăm să luăm o parte din activitățile finanțate, o parte din fondurile de la bugetul de stat, și să le includem pe fondurile europene", a spus Răducu.

Potrivit proiectului de buget pentru anul 2016, Ministerul Fondurilor Europene are o alocare cu 27,8% mai mică față de execuția din 2015, respectiv de circa 3,18 miliarde lei.

Suma de 1,5 miliarde lei reprezintă cheltuieli pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile /FEN/ postaderare, aceasta fiind în scădere cu 61,21%. Pentru proiectele de pe noul cadru financiar 2014-2020, suma alocată este de 1,6 miliarde lei, mai mare cu 220,21% comparativ cu execuția preliminată pentru 2015.

Din cele aproximativ 3,18 miliarde lei, cheltuielile de personal reprezintă 55,4 milioane lei, fiind mai mari cu 191% față de situația preliminată pentru acest an. Sporurile pentru condiții de muncă cresc, totodată, cu 51,52%, la 100.000 de lei.

În ceea ce privește cheltuielile cu bunuri și servicii, acestea vor fi mai mari cu 126,24%, până la 3,5 milioane lei.

Componenta sistemului de finanțare al MFE cuprinde: 99,69% bani din bugetul de stat și 0,31% din venituri proprii.

Bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Nicoleta Gherasi)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

PASAJ RUTIER SUBTERAN OITUZ - STEFAN GUSE, MUNICIPIUL BACAU, JUDETUL BACAU

Program Operational: Programul Operational Regional
Axa Prioritara: Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport
Domeniul Major de Interventie: Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane, soselelor de centura
Operatiunea indicativa: Reabilitarea si modernizarea retelei de strazi urbane
Titlul: PASAJ RUTIER SUBTERAN OITUZ - STEFAN GUSE, MUNICIPIUL BACAU, JUDETUL BACAU
Numele beneficiarului: Primaria Municipiului Bacau din MUNICIPIUL BACAU, jud. BACAU

2,66 miliarde euro disponibili pentru fermierii din România pentru aplicare măsuri de mediu și climă

Fermierii din Regiunea Centru pot accesa angajamentele aplicabile măsurilor de mediu şi climă în cadrul cărora sunt disponibile sume de cca. 2,66 miliarde euro (Măsura 10 – 1,071 miliarde euro, Măsura 11 – 236,42 milioane euro, Măsura 13 – 1,355 miliarde euro).

Cu scopul asigurării tuturor informațiilor necesare pentru continuarea angajamentelor deschise pe parcursul anilor precedenți care se află în derulare în acest an, dar şi pentru asigurarea sprijinului necesar pentru deschiderea unor noi angajamente în anul 2017, au fost elaborate o serie de documente informative şi de ghidare, utile în accesarea şi implementarea cu succes a angajamentelor. Printre acestea găsiți pliante informative privind schemele / măsurile de plată pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unică de plată în campania 2017, completarea electronică a cererii unice de plată, normele de eco-condiţionalitate aplicabile, dar lista zonelor eligibile, hărți și alte materiale informative.

Pentru a aduce aces…