Treceți la conținutul principal

Bugetul Ministerului Fondurilor Europene, aprobat în Comisiile de buget-finanțe din Parlament

Parlamentarii din Comisiile reunite de buget-finanțe au aprobat, sâmbătă, fără amendamente și în unanimitate, bugetul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) pe anul 2016.Ministrul de resort, Aura Carmen Răducu, a declarat în cadrul ședinței că în prezent gradul de absorbție a fondurilor europene este de 60%, dar că se încearcă creșterea acestuia.

"Încercăm prin mai multe mijloace și mai multe soluții să creștem acest grad de absorbție și să putem să finanțăm cât mai multe proiecte de dezvoltare. Acestea sunt proiectele care duc la o dezvoltare economică și socială. În prezent, avem peste 15.000 de proiecte finanțate din fondurile europene și cam 5.000 încă în implementare, în finalizare. Lucrăm zi și noapte pentru a reuși să finalizăm cât mai multe dintre aceste programe. Alte soluții pe care le avem sunt fazarea acelor proiecte care nu se pot finaliza. Avem un număr de 77 de proiecte pe care le fazăm și încercăm să le finanțăm în perioada următoare și altă soluție — proiecte restrospective, aproximativ 400 de proiecte finanțate din fondurile naționale sau din împrumuturi de la instituții financiare internaționale, care, finalizate, putem să luăm să luăm o parte din activitățile finanțate, o parte din fondurile de la bugetul de stat, și să le includem pe fondurile europene", a spus Răducu.

Potrivit proiectului de buget pentru anul 2016, Ministerul Fondurilor Europene are o alocare cu 27,8% mai mică față de execuția din 2015, respectiv de circa 3,18 miliarde lei.

Suma de 1,5 miliarde lei reprezintă cheltuieli pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile /FEN/ postaderare, aceasta fiind în scădere cu 61,21%. Pentru proiectele de pe noul cadru financiar 2014-2020, suma alocată este de 1,6 miliarde lei, mai mare cu 220,21% comparativ cu execuția preliminată pentru 2015.

Din cele aproximativ 3,18 miliarde lei, cheltuielile de personal reprezintă 55,4 milioane lei, fiind mai mari cu 191% față de situația preliminată pentru acest an. Sporurile pentru condiții de muncă cresc, totodată, cu 51,52%, la 100.000 de lei.

În ceea ce privește cheltuielile cu bunuri și servicii, acestea vor fi mai mari cu 126,24%, până la 3,5 milioane lei.

Componenta sistemului de finanțare al MFE cuprinde: 99,69% bani din bugetul de stat și 0,31% din venituri proprii.

Bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Nicoleta Gherasi)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Reducerea costurilor de întreținere printr-un proiect de reabilitare termică

Finanțarea reabilitării termice a locuințelor prin POR 2014-2020

Al doilea proiect de finanțare prin POR 2014-2020 pentru municipiul Odorheiu Secuiesc și primul de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost semnat azi, 26.06.2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea ”Reabilitare termică a blocurilor prin POR 2014-2020”, este finanțat prin prioritatea de investiții 3.1 ce vizează sprijinirea eficienței energetice. Acest proiect are o valoare totală de aproape 639.000 lei, din care circa 300.000 lei sunt solicitați de către beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, spre finanțare nerambursabilă. Contractul de finanțare a fost semnat de către domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului, precum și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Apelul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în 2016, în perioada mai-noiembrie. Deși au fost depuse de către autoritățile publice locale…

A fost publicat Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6

Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6, a fost publicat pe site-ul AFIR, la adresa: https://portal.afir.info/informatii_generale_rapoarte_si_liste_rapoarte_de_selectie

POR: Apel lansat pentru proiecte 2.1 A ITI Delta Dunarii, cu depunere incepand din 10 mai

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene a lansat, în data de 10.04.2017, apelul de proiecte nr. POR 2017/2/2.1.A/ITI/1, aferent Axei prioritare 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Priorității de investiţii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri, apel dedicat zonei de Investiţii Teritoriale Integrate Delta Dunării.

Obiectivul specific al acestei axe prioritare îl reprezintă consolidarea poziției pe piață a întreprinderilor mici și mijlocii în domeniile competitive identificate în Strategia Națională de Competitivitate şi Planurile Regionale de Dezvoltare.

Prioritatea de investiții 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoa…