Treceți la conținutul principal

58,55% absorbtie in anul 2014 la POS Transport

Ministerul Transporturilor, prin AM POS Transport, incheie anul 2014 cu un grad de absorbtie a fondurilor europene de 58,55%. Astfel, din totalul de 4,8 miliarde euro, cat este suma alocata Romaniei pentru perioada de programare 2007-2013, in anul 2014 a fost absorbita suma de 1,128 miliarde euro, fata de tinta asumata de 1,022 miliarde euro. Rata de absorbtie pe anul 2012 a fost de 10,70%, iar pe anul 2013 – 32,24%.

Anul 2014 a fost dedicat dezvoltarii unui portofoliu de proiecte majore de infrastructura, intre acestea incadrandu-se magistralele de metrou M2(Pipera - Berceni) si M4(Gara de Nord – Straulesti), achizitionarea unui numar de 27 trenuri de metrou, autostrazile Campia Turzii – Ogra – Targu Mures si Sebes – Turda, sau linia de cale ferata Radna – Gurasada – Simeria.

Gradul de absorbtie al POS a fost imbunatatit anul acesta prin faptul ca AM a depus la CE aplicatiile de finantare pentru trei proiecte de infrastructura retrospective. Din aceasta categorie fac parte: autostrada Arad – Deva, autostrada Cernavoda – Constanta, precum si by-pass-ul Constanta.

Tot in anul 2014 a fost initiat procesul de fazare a proiectelor majore de infrastructura, dintre care o parte au fost transmise CE in vederea aprobarii. Astfel, au fost fazate tronsoanele de autostrada Lugoj – Deva, Sebes – Turda, linia de cale ferata Radna – Gurasada – Simeria si Magistrala de metrou M2.

Fazarea proiectelor reprezinta un proces prin care proiectele aflate in implementare si care nu se pot incheia pana la data de 31 decembrie 2015 (sfarsitul perioadei de programare 2007 – 2013) se vor continua in urmatoarea perioada de programare. Astfel, masura prevede realizarea in prima faza, pana la 31 decembrie 2016 a unei parti din proiect (exemplu: excavatiuni, structuri majore, stratul de forma, stratul de stabilizare), iar in faza a doua finalizarea proiectului (exemplu: stratul de forma, stratul de uzura, marcaje).

Ministerul Transporturilor va destina anul 2015 implementarii proiectelor de infrastructura, dar si absobtiei unui buget alocat de catre CE in valoare de 1,880 miliarde euro.

Sursa: Ministerul Transporturilor

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost publicat Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6

Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6, a fost publicat pe site-ul AFIR, la adresa: https://portal.afir.info/informatii_generale_rapoarte_si_liste_rapoarte_de_selectie

Anunț important pentru GAL-uri! A fost publicat Manualul de procedură aferent submăsurii 19.2 - „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală“, versiunea 01

Anunț important pentru GAL-uri! Manualul de procedură aferent submăsurii 19.2 - „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală“, versiunea 01, a fost publicat pe pagina oficială de internet a AFIR.

Acesta se află în cadrul secţiunii „Investiții PNDR”, subsecţiunea „LEADER- SM 19.2”.
https://portal.afir.info/informatii_generale_pndr_investitii_prin_pndr_m_19_leader_sm19_2_actiuni_in_strategia_de_dezvoltare_locala

Reducerea costurilor de întreținere printr-un proiect de reabilitare termică

Finanțarea reabilitării termice a locuințelor prin POR 2014-2020

Al doilea proiect de finanțare prin POR 2014-2020 pentru municipiul Odorheiu Secuiesc și primul de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost semnat azi, 26.06.2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea ”Reabilitare termică a blocurilor prin POR 2014-2020”, este finanțat prin prioritatea de investiții 3.1 ce vizează sprijinirea eficienței energetice. Acest proiect are o valoare totală de aproape 639.000 lei, din care circa 300.000 lei sunt solicitați de către beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, spre finanțare nerambursabilă. Contractul de finanțare a fost semnat de către domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului, precum și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Apelul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în 2016, în perioada mai-noiembrie. Deși au fost depuse de către autoritățile publice locale…