Treceți la conținutul principal

Un sistem integrat de managementul deşeurilor va fi realizat în Harghita. Investiţia - 164 milioane de lei

Un sistem modern de management integrat al deşeurilor va fi realizat în judeţul Harghita până la sfârşitul anului viitor, printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de peste 164 de milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX."Acest proiect este de o importanţă majoră, nu doar pentru că are cel mai mare buget dintre proiectele CJ, dar va avea un impact pozitiv foarte mare şi asupra mediului. Obiectivul principal al lui este să închidem «bomba ecologică» care există la ora actuală în Harghita", a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, Barti Tihamer, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, instituţie care a coordonează proiectul sistemului integrat de managementul deşeurilor din judeţ.

Managerul de proiect, Zolya Laszlo, a explicat că acesta împarte judeţul în trei zone, deşeurile din staţiile de transfer care vor fi construite urmând să fie transportate în centrul de depozitare finală din comuna Remetea, unde vor funcţiona prima celulă a centrului de management integrat al deşeurilor, conformă cu normele europene, precum şi o staţie de sortare şi compostare a acestora.

Pe parcursul implementării proiectului vor fi închise opt depozite vechi, trei dintre acestea în bazinul Ciuc (la Miercurea Ciuc, Băile Tuşnad şi Bălan), două în bazinul Odorhei (depozitele din Vlăhiţa şi Cristuru Secuiesc) şi trei în zona Gheorgheni (din oraşele Borsec, Topliţa şi Gheorgheni).

"Obiectivul final este de a refolosi deşeurile colectate într-un procent de peste 50 la sută, de a le composta într-o măsură de 20-30 la sută şi a le depozita numai în proporţie de 30 la sută. Este foarte important să se selecteze gunoiul, ca să prelungim viaţa celulei de depozitare finală. În prezent, cantitatea deşeurilor reciclate şi refolosite la nivel naţional este de aproximativ unu la sută", a precizat Zolya.

Prin implementarea acestui sistem, judeţul Harghita va beneficia de mai multe dezvoltări şi investiţii, între care achiziţionarea a peste 35 de autospeciale şi a 37.500 de containere de diferite tipuri şi volume, înfiinţarea a opt centre de colectare selectivă prin aport voluntar în oraşele Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Bălan, Cristuru Secuiesc, Vlăhiţa, Topliţa, Gheorgheni şi în comuna Corund, cu un efectiv de 106 de containere mari, construirea unei platforme de compostare a deşeurilor organice la Sânsimion şi a două staţii de compactare la Corund şi Miercurea Ciuc.

Celula de depozitare finală din comuna Remetea va avea capacitatea să depoziteze 450.000 de metri cubi (337.000 de tone) de deşeuri pe o suprafaţă de aproximativ 40.300 de metri pătraţi.

Totodată, prin realizarea acestui proiect se vor crea cel puţin 120 de locuri de muncă. Implementarea proiectului cuprinde 12 contracte, din care 10 sunt atribuite prin procese internaţionale de achiziţii publice, între câştigători fiind şi o firmă din Spania.

Proiectul trebuie finalizat până la 30 noiembrie 2015. Valoarea fără TVA a proiectului este de aproximativ 164 milioane de lei, acesta fiind finanţat în proporţie de 70,5 la sută din fonduri europene, 14,2 la sută din fonduri bugetare de stat, contribuţia CJ Harghita acoperind 15,3 la sută.

De acest proiect vor beneficia aproximativ 300.000 de locuitori din judeţul Harghita.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman redeschide apelurile de proiecte destinate comunităților marginalizate

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene, lansează variantele finale, îmbunătățite, ale Ghidurilor Solicitantului corespunzătoare apelurilor de proiecte POCU 4.1. „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome - regiuni mai puțin dezvoltate și regiune dezvoltată”, respectiv POCU 4.2. „Dezvoltarea Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate”. Ghidurile solicitantului au fost relansate în consultare publică din data de 31 martie 2017 până în 10 aprilie 2017, forma finală a documentelor incluzând propuneri agreate, primite din partea publicului interesat.Apelurile de proiecte aferente acestor ghiduri de finanțare se deschid în sistemul informatic MySMIS2014 în data de 18 aprilie 2017, ora 10:00 și se închid în 16 iunie 2017, ora 16:00.Proiectele care vor fi finanțate viz…

POR: Instrucțiune cu privire la perioada de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un contract înainte de 1 ianuarie 2014

AM POR a publicat, în data de 4 aprilie 2017, Instrucțiunea AMPOR nr. 34 cu privire la stabilirea perioadei de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, în cadrul apelurilor de proiecte lansate și a celor care urmează a fi lansate.

Astfel, perioada de implementare a Proiectului este de [durata] luni, respectiv între data [z/l/a] și data [z/l/a], aceasta cuprinzând, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. În cazul unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, perioada de implementare a proiectului va începe la data de 1 ianuarie 2014.

Documente:
Instructiunea 34.pdf