Treceți la conținutul principal

România, depăşită de Bulgaria şi la fonduri europene. Cine cheltuie cel mai prost banii de la Bruxelles

România are o rată de absorbţie a fondurilor structurale de 53,9%, sub procentul de 64,7% al Bulgariei, care depăşeşte chiar şi Cehia şi Slovacia – state care au intrat în Uniunea Europeană (UE) mult mai devreme, în 2004, însă o prezenţă surprinzătoare în acest clasament al statelor care cheltuie cel mai prost banii Bruxelles-ului este Italia, ţară co-fondatoare a UE, potrivit Euronews.România se află pe ultimul loc în UE, însă înregistrează progrese, consideră sursa citată. Slovacia are 56,3% absorbţie de fonduri europene, în vreme ce Cehia se află la 61,3%. Clasamentul nu ia în considerare Croaţia, care tocmai ce a aderat în acest an. Pe de altă parte, Euronews spune că, dacă statele din Estul Europei au o scuză prin faptul că au aderat recent, în privinţa Italiei acest argument nu ar sta în picioare.

Dr. Ramon Pacheco Pardo, expert pe probleme europene la King’s College din Londra, spune că Italia are probleme cu corupţia, dar un rol semnificativ îl are şi instabilitatea politică la nivel guvernamental şi local. Italia a cheltuit 61,9% din cele 28 de miliarde de euro alocate până în 2013.

„În România problema este corupţia, aceasta este cauza principală“, a mai spus pardo. „Există o accepţiune largă la Bruxelles că România trebuia să acceadă (în UE- n.r) mai târziu, a fost prea devreme. Se pare că în cazul României, UE este îngrijorată că nu există capacitate (de a cheltui banii – n.r.)“, a adăugat el.

Transparency International a ridicat problema corupţiei din România în cadrul ultimului său index, din 2014. Pe o scară de la 1 la 100, în care 1 reprezintă un nivel foarte corupt, România se află pe poziţia a 43-a. Totuşi, Iulia Spătaru, director adjunct al Transparency International în România, a afirmat că, în cazul fondurilor europene, corupţia este o problemă mică. „Nu este corupţie cât este câteodată birocraţie, administraţie şi erori legislative cauzate de legislaţie“, a declarat Spătaru. „Nu pot spune 100% că nu există corupţie. Dacă era prea multă am fi văzut o rată de cheltuire aproape de 200% (din alocarea pe ţară – n.r.)“, a completat ea.

Dr. Pardo spune că, pentru a îmbunătăţi cheltuirea de fonduri, ar trebui să existe un program de formare pentru statele nou-intrate, care să implice direct oficiali la nivel naţional, regional şi local, astfel încât să se ştie ce se aşteaptă de la ei.

Comisia Europeană a anunţat pentru Euronews că este la curent cu provocările avute de o serie de state membre în absorbţia de fonduri UE, iar Corina Creţu – comisar european pentru Dezvoltare Regională – a instituit o echipă care să analizeze situaţia, să identifice o serie de opţiuni, cu intenţia de a discuta rapid aceste măsuri cu statele în cauză.

„În privinţa neregulilor şi fraudelor, Comisia acţionează imediat ce detectează deficienţe. Lucrăm îndeaproape cu autorităţile de audit din statele membre, care verifică funcţionarea efectivă a managerierii şi certificării autorităţilor şi organismelor intermediare“, anunţă Executivul comunitar.

Acesta mai menţionează că întrerupe sau suspendă sistematic plăţile către programele sau părţile de programe imediat ce sunt identificate probleme, ceea ce protejează bugetul Uniunii Europene.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Farmacie înfiinţată în satul Amara cu sprijinul EBC

Locuitorii satului Amara din comuna Balta Albă (jud. Buzău) îşi vor vedea un al doilea mare vis împlinit. După renovarea şi modernizarea dispensarului medical, prin programul “Economia Bazată pe Cunoaştere” (EBC) derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a fost posibilă înfiinţarea unei farmacii. Astfel localnicii vor fi scutiţi de drumurile istovitoare până la Râmnicu Sărat şi cheltuielile aferente, uneori peste posibilităţile lor materiale.

O farmacie în localitatea lor natală rămăsese dorinţa cea mai mare a locuitorilor satului Amara, după reabilitarea şi dotarea la standarde europene a Dispensarului Medical, realizată în anul 2010 la iniţiativa managerului RECL Simona Necula. Tot prin eforturile sale susţinute şi cu mijloacele IT&C puse la dispoziţie prin programul EBC, această dorinţă va deveni realitate în scurt timp. Înfiinţarea farmaciei era absolut necesară, deoarece oamenii din comunitate, majoritatea în vârstă şi cu o stare de sănătate precară, s…

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

POR: Instrucțiune cu privire la perioada de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un contract înainte de 1 ianuarie 2014

AM POR a publicat, în data de 4 aprilie 2017, Instrucțiunea AMPOR nr. 34 cu privire la stabilirea perioadei de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, în cadrul apelurilor de proiecte lansate și a celor care urmează a fi lansate.

Astfel, perioada de implementare a Proiectului este de [durata] luni, respectiv între data [z/l/a] și data [z/l/a], aceasta cuprinzând, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. În cazul unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, perioada de implementare a proiectului va începe la data de 1 ianuarie 2014.

Documente:
Instructiunea 34.pdf