Treceți la conținutul principal

O nouă infrastructură regională de gaze

O nouă infrastructură regională de gaze

Romania, Grecia si Bulgaria si-au propus sa construiasca o infrastructura regionala de gaze! Ministrii energiei din cele trei tari au semnat un acord de cooperare in acest sens. In acelasi timp, Romania este inclusa si in alte proiecte energetice regionale, care ar putea beneficia de sustinere financiara comunitara.

România, Grecia şi Bulgaria vor să colaboreze pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze naturale, semnând marţi un acord în acest sens.Acordul de cooperare a fost semnat la Bruxeselles de miniştrii Energiei din cele trei state. Demersul celor trei tari se inscrie in directiva europeana care prevede diversificarea surselor de energie, pentru a contracara eventuale opriri ale livrărilor din Federaţia Rusă.

În februarie 2011, Consiliul European a decis ca fiecare stat membru al Uniunii Europene să aibă cel puţin două surse de gaze naturale şi electricitate până în 2014. Deocamdata, România nu are încă o conexiune a reţelei de gaze cu Bulgaria, deşi există de mai mulţi ani un proiect de construcţie a unei conducte între Giurgiu şi Ruse. Potrivit autoritatilor romane, aceasta conducta va fi finalizată până în 2016.

In schimb, sistemul de gaze al României este conectat cu cel al Ungariei şi al Republicii Moldova, însă eventuale opriri ale importurilor din Rusia nu ar putea fi compensate prin aceste două ţevi, întrucât din Ungaria se importă cantităţi nesemnificative de gaze, iar conducta cu Republica Moldova este destinată exporturilor.

Totodata, tara noastra este inclusa si in alte proiecte energetice regionale, care ar putea obtine fonduri europene. Este vorba despre Interconectorul Azerbaijan-Georgia-Romania, numit AGRI, care include gazoductul Constanta – Arad – Csanadpalota (Ungaria) si terminalul de gaze naturale lichefiate de la Constanta. AGRI face parte din coridorul energetic prioritar Gas East si este eligibil pentru fonduri europene.

Un alt proiect este Gazoductul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria. Acesta prevede constructia unei conducte noi cu o lungime de 1.318 kilometri si o capacitate zilnica de livrare de 6,1 milioane metri cubi pe zi in Bulgaria, Romania si Ungaria, respectiv 52 milioane metri cubi in Austria. Capacitatea initiala de transport ar fi de 23 miliarde de metri cubi pe an.

Toate aceste proiecte pot avea acces la sprijin financiar comunitar prin intermediul mecanismului Conectarea Europei, in cadrul caruia a fost alocat un buget de 5,85 miliarde de euro pentru “infrastructurile de transport energetic transeuropene in perioada 2014-2020″.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman redeschide apelurile de proiecte destinate comunităților marginalizate

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene, lansează variantele finale, îmbunătățite, ale Ghidurilor Solicitantului corespunzătoare apelurilor de proiecte POCU 4.1. „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome - regiuni mai puțin dezvoltate și regiune dezvoltată”, respectiv POCU 4.2. „Dezvoltarea Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate”. Ghidurile solicitantului au fost relansate în consultare publică din data de 31 martie 2017 până în 10 aprilie 2017, forma finală a documentelor incluzând propuneri agreate, primite din partea publicului interesat.Apelurile de proiecte aferente acestor ghiduri de finanțare se deschid în sistemul informatic MySMIS2014 în data de 18 aprilie 2017, ora 10:00 și se închid în 16 iunie 2017, ora 16:00.Proiectele care vor fi finanțate viz…

POR: Instrucțiune cu privire la perioada de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un contract înainte de 1 ianuarie 2014

AM POR a publicat, în data de 4 aprilie 2017, Instrucțiunea AMPOR nr. 34 cu privire la stabilirea perioadei de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, în cadrul apelurilor de proiecte lansate și a celor care urmează a fi lansate.

Astfel, perioada de implementare a Proiectului este de [durata] luni, respectiv între data [z/l/a] și data [z/l/a], aceasta cuprinzând, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. În cazul unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, perioada de implementare a proiectului va începe la data de 1 ianuarie 2014.

Documente:
Instructiunea 34.pdf