Treceți la conținutul principal

Ministerul Fondurilor Europene preia Autorităţile de Management POS Mediu și POS Transport

Ministerul Fondurilor Europene preia activitatea şi structurile Autorităţilor de Management aferente Programului Operațional Sectorial Mediu și Programului Operațional Sectorial Transport, potrivit Ordonanţei de Urgenţă pentru aprobarea unor măsuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale, care a fost publicată în Monitorul Oficial astăzi, 22 decembrie a.c.„Guvernul României a decis transferul celor două Autorități de Management la Ministerul Fondurilor Europene pentru ca România să aibă o structură instituțională cât mai simplă și eficientă, care să accelereze absorbția fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013. Vă reamintesc, la nivelul acestor două programe România are cel mai mare risc de dezangajare automată a fondurilor alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013, iar prin trecerea acestora în directa coordonare a Ministerului Fondurilor Europene vom încerca să reducem cât mai mult riscul de dezangajare automată a fondurilor. Anul 2015 este unul extrem de dificil deoarece pe de o parte va fi ultimul an în care vom mai putea utiliza sumele alocate României pentru perioada de programare 2007 – 2013, iar pe de altă parte va fi anul în care vom lansa apelurile de proiecte pentru contractarea fondurilor alocate pentru perioada 2014 – 2020. Preluarea celor două programe va avea efecte pozitive și asupra atragerii de fonduri în exercițiul multianual 2014 – 2020, în care Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, din care vor fi finanțate proiectele de transport, mediu și energie”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ministerul Fondurilor Europene preia de la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice activitatea și structura Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu. Totodată, MFE preia Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Transport de la Ministerul Transporturilor. Ministerul Fondurilor Europene va prelua personalul celor două Autorităţi de Management, drepturile şi obligaţiile acestora, inclusiv litigiile aferente activităţii acestora.

Programul Operațional Sectorial Mediu are o alocare financiară de 4,41 miliarde de euro, iar Programul Operațional Sectorial Transport are o alocare de 4,42 miliarde de euro.

La data de 1 martie 2014, Ministerul Fondurilor Europene a preluat activitatea și structurile aferente Autorităților de Management aferente Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) și Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE).

„Preluarea Autorităților de Management aferente POS Mediu și POS Transport va fi similară cu transferul Autorităților de Management POS DRU și POS CCE în subordinea MFE. Vă asigur că sistemul de management și control acreditat de Comisia Europeană rămâne nemodificat. În luna ianuarie voi avea întâlniri cu cei trei comisari europeni care coordonează politicile europene aferente programelor din subordinea MFE - și mă refer la Comisarul European Corina Crețu, la Comisarul European Marianne Thyssen și la Comisarul European Elżbieta Bieńkowska-, pentru a discuta măsurile pe care le va lua România pentru a reduce pierderile de fonduri alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013, dar și cele pentru cadrul financiar 2014 – 2020 pentru ca România să se situeze încă de la început în topul statelor fruntașe în absorbția fondurilor europene”, a adăugat ministrul Eugen Teodorovici.

În perioada de programare 2007 – 2013, Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management pentru cinci programe: Programul Operațional Sectorial Transport, Programul Operațional Sectorial Mediu, Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice și Programului Operaţional Asistență Tehnică.

În perioada de programare 2014 – 2020, Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management pentru cinci programe: Programul Operațional Infrastructură Mare, Programul Operațional Capital Uman, Programul Operațional Competitivitate, Programul Operațional Asistență Tehnică și Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Din cele cinci programe coordonare direct de MFE, Comisia Europeană a aprobat deja trei: Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, Programul Operațional Competitivitate și Programul Operațional Asistență Tehnică. Celelalte două programe urmează să fie aprobate în anul 2015.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost publicat Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6

Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6, a fost publicat pe site-ul AFIR, la adresa: https://portal.afir.info/informatii_generale_rapoarte_si_liste_rapoarte_de_selectie

Anunț important pentru GAL-uri! A fost publicat Manualul de procedură aferent submăsurii 19.2 - „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală“, versiunea 01

Anunț important pentru GAL-uri! Manualul de procedură aferent submăsurii 19.2 - „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală“, versiunea 01, a fost publicat pe pagina oficială de internet a AFIR.

Acesta se află în cadrul secţiunii „Investiții PNDR”, subsecţiunea „LEADER- SM 19.2”.
https://portal.afir.info/informatii_generale_pndr_investitii_prin_pndr_m_19_leader_sm19_2_actiuni_in_strategia_de_dezvoltare_locala

Reducerea costurilor de întreținere printr-un proiect de reabilitare termică

Finanțarea reabilitării termice a locuințelor prin POR 2014-2020

Al doilea proiect de finanțare prin POR 2014-2020 pentru municipiul Odorheiu Secuiesc și primul de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost semnat azi, 26.06.2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea ”Reabilitare termică a blocurilor prin POR 2014-2020”, este finanțat prin prioritatea de investiții 3.1 ce vizează sprijinirea eficienței energetice. Acest proiect are o valoare totală de aproape 639.000 lei, din care circa 300.000 lei sunt solicitați de către beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, spre finanțare nerambursabilă. Contractul de finanțare a fost semnat de către domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului, precum și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Apelul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în 2016, în perioada mai-noiembrie. Deși au fost depuse de către autoritățile publice locale…