Treceți la conținutul principal

Cumnatul lui Nini Săpunaru a fost trimis în judecată pentru fraude din fonduri europene. Firma la care a fost acționar deputatul PNL, acuzată de două infracțiuni

Dorinel Modreanu, cumnatul liderului PNL Vrancea, deputatul Nini Săpunaru, a fost trimis în judecată de DNA pentru corupţie. În același dosar a fost trimisă în judecată și firma Euro Proiect Focşani, la care a fost acționar, până în 2012, Nini Săpunaru.Dorinel Modreanu, acţionar majoritar al firmei Europroiect Focşani, este învinuit pentru fals intelectual, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Societatea Euro Proiect Focşani este acuzată de fals intelectual și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Evenimentul zilei a dezvăluit în august 2013 că firma la care a fost acționar Nini Săpunaru, cu 49% din acțiuni, este cercetată de DNA. Atunci, Nini Săpunaru explica că nu mai are nicio legătură cu această societate Firma lui Nini Săpunaru este URMĂRITÄ‚ PENAL de DNA. VEZI reacția liberalului | VIDEO

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 28.03.2008, comuna Mironeasa, prin reprezentantul său legal, a depus la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit laşi, o cerere de finanţare, prin care a solicitat acordarea unei finanțări comunitare nerambursabile, pentru implementarea proiectului intitulat „Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadâmbu - Urşiţa - Mironeasa şi achiziţionare utilaje şi echipamente pentru servicii publice".
Conform cererii de finanţare, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei.
Potrivit cererii de finanţare, proiectul avea ca obiective modernizarea drumului comunal DC 49, format din 4 tronsoane cu o lungime totală de 9,88 km precum şi achiziţionarea următoarelor utilaje: 1 autogreder complet echipat, 1 tractor transport, 1 remorcă basculabilă şi 1 cisternă apă cu pompă.
În data de 11.09.2008 a fost încheiat contractul pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Comuna Mironeasa, în calitate de beneficiar.
Ulterior, la data de 25 octombrie 2011, acest contract a fost atribuit firmei SC CONBETAS SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773,04 lei.
Observând faptul că, lucrările de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de către inculpata SC CONBETAS SRL Vaslui până la data expirării termenului de implementare a proiectului, respectiv data de 11 iunie 2012, fiind inevitabilă (în mod legal) rezilierea contractului și recuperarea finanțării, Curcudel Elena, primar al comunei Mironeasa a determinat recepționarea lucrărilor, fără ca acestea să fie executate integral.

Falsurile

Potrivit DNA, Curcudel a întocmit, respectiv a determinat întocmirea mai multor înscrisuri false, după cum urmează:

-procesul verbal întocmit de comisia de recepție la terminarea lucrărilor de construcții (compusă din Raşcovici Liliana, Trufanda Leonard-Florin, Balan Gabriel, Coneac Maricela, Berheci Mariana, Melniciuc Florin și Cotigă Adrian-Dan), în cuprinsul cărora se atesta în mod mincinos, faptul ca lucrările erau executate integral.

-procesul verbal de control al calității lucrărilor de construcții în faze determinante, în cuprinsul căruia, iMușat Carmen Maria, inspector în cadrul Direcţiei Regionale în Construcţii Nord - Est Iaşi, a atestat o situație necorespunzătoare realității, deşi această porțiune a drumului era, la vremea respectivă, încă la stadiul de piatră spartă.

Minciunile din raport

În legătură cu “ procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în data de 08 iunie 2012, Luca Pozner și Safir Ciprian cu intenție directă şi cu rea credință, i-au determinat pe Melniciuc Florin şi Berheci Mariana, să ateste, în mod nereal, faptul că lucrările de modernizare a drumului comunal DC49, Schit Hadambu-Ursita-Mironeasa, erau integral executate, deşi acestea, în realitate, nu erau finalizate şi că nu este cazul să fie întocmită ”anexă nr. 2”, în care ar fi trebuit să fie menționate cantităţile de lucrări neexecutate la data recepţiei.

-referatul întocmit de către Pavel Gabriela si Modreanu Dorinel, în numele inculpatei SC Euro Proiect SRL Focșani (proiectant al lucrărilor de modernizare), solicitat telefonic de către inculpata Curcudel Elena și întocmit fără ca aceștia să inspecteze în vreun fel lucrarea respectivă,

-raportul privind execuția lucrărilor, care să ateste implementarea integrală a proiectului respectiv,

Ultima tranșă

La data de 11 iunie 2014, Curcudel Elena a depus la autoritatea contractantă cererea ultimei tranşe de plată, în valoare de 1.826.825,49 lei.
În ziua de 15 iunie 2012, Uzuru Dumitru, în calitate de reprezentant al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iaşi, a luat cunoștință despre faptul că lucrările erau departe de a fi finalizate, vizualizând personal locul execuției acestora, împreuna cu echipa de cercetare la fata locului. După ce a revenit la sediul instituției, inculpatul i-a informat verbal pe Isbașa Eugeniu, Pădure Gheorghe si Bulgaru Liviu Gabriel despre cele constatate, fără să întocmească vreo informare scrisă și nici nu a semnalat suspiciunea de fraudă.
Ulterior, deşi reprezentanţii beneficiarului finanţării europene au depus alte documente, care atestau ca lucrările de reabilitare a drumului fuseseră finalizate după expirarea termenului de implementare a proiectului, aceştia, împreună cu inculpatul Boca Doroftei, au întocmit documente în care erau atestate mențiuni necorespunzătoare referitoare la stadiul proiectului, omițând să menționeze faptul că proiectul nu fusese integral realizat în termenul contractual, că beneficiarul depusese documente false pentru a ascunde acest lucru și pentru a obține fără drept ultima tranșă a finanțării.
De asemenea, aceştia nu au luat nicio măsura pentru semnalarea fraudei, înlesnind, cu ştiinţă, obţinerea fără drept a ultimei tranşe a finanţării nerambursabile, potrivit DNA.

Prejudiciul

Urmarea acestor acțiuni a fost obținerea fără drept, de către comuna Mironeasa, a sumei de 1.810.179,81 lei, din care 1.448.143,69 lei din bugetul UE și 362.035,92 lei din bugetul național. În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:


CURCUDEL ELENA, primar al comunei Mironeasa, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

-instigare la fals intelectual,
-fals intelectual,
-folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

MODREANU DORINEL și PAVEL GABRIELA, reprezentanți ai SC EUROPROIECT SRL Focșani, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

-fals intelectual,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

RAŞCOVICI LILIANA, TRUFANDA LEONARD-FLORIN, BALAN GABRIEL, CONEAC MARICELA, BERHECI MARIANA, MELNICIUC FLORIN și COTIGĂ ADRIAN-DAN, membri ai comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor pentru obiectivul de investiţie „Modernizarea drumului comunal DC 49 Schitu Hadâmbului - Urşiţa – Mironeasa, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

-fals intelectual,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

SAFIR CIPRIAN, administrator al SC CONBETAS SRL Vaslui, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

-instigare la fals intelectual,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

LUCA POZNER COSTICĂ, director al SC CONBETAS SRL Vaslui, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

-complicitate la fals intelectual,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

MUȘAT CARMEN MARIA, expert în cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Iaşi, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

-fals intelectual,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

UZURU DUMITRU, expert în cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iaşi, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

-fals intelectual, în formă continuată,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

BOCA DOROFTEI, expert în cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iaşi, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

-fals intelectual, în formă continuată,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

ISBAŞA EUGENIU, expert în cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iaşi, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
PĂDURE GHEORGHE, funcționar în cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iaşi, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

-fals în declarații,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

BULGARU LIVIU-GABRIEL, consilier judetean si director în cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iaşi, la data faptelor ( in pprezent suspendat), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
S.C. CONBETAS SRL Vaslui, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
S.C. EURO PROIECT S.R.L. Focşani, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

-fals intelectual,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman redeschide apelurile de proiecte destinate comunităților marginalizate

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene, lansează variantele finale, îmbunătățite, ale Ghidurilor Solicitantului corespunzătoare apelurilor de proiecte POCU 4.1. „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome - regiuni mai puțin dezvoltate și regiune dezvoltată”, respectiv POCU 4.2. „Dezvoltarea Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate”. Ghidurile solicitantului au fost relansate în consultare publică din data de 31 martie 2017 până în 10 aprilie 2017, forma finală a documentelor incluzând propuneri agreate, primite din partea publicului interesat.Apelurile de proiecte aferente acestor ghiduri de finanțare se deschid în sistemul informatic MySMIS2014 în data de 18 aprilie 2017, ora 10:00 și se închid în 16 iunie 2017, ora 16:00.Proiectele care vor fi finanțate viz…

Farmacie înfiinţată în satul Amara cu sprijinul EBC

Locuitorii satului Amara din comuna Balta Albă (jud. Buzău) îşi vor vedea un al doilea mare vis împlinit. După renovarea şi modernizarea dispensarului medical, prin programul “Economia Bazată pe Cunoaştere” (EBC) derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a fost posibilă înfiinţarea unei farmacii. Astfel localnicii vor fi scutiţi de drumurile istovitoare până la Râmnicu Sărat şi cheltuielile aferente, uneori peste posibilităţile lor materiale.

O farmacie în localitatea lor natală rămăsese dorinţa cea mai mare a locuitorilor satului Amara, după reabilitarea şi dotarea la standarde europene a Dispensarului Medical, realizată în anul 2010 la iniţiativa managerului RECL Simona Necula. Tot prin eforturile sale susţinute şi cu mijloacele IT&C puse la dispoziţie prin programul EBC, această dorinţă va deveni realitate în scurt timp. Înfiinţarea farmaciei era absolut necesară, deoarece oamenii din comunitate, majoritatea în vârstă şi cu o stare de sănătate precară, s…

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.