Treceți la conținutul principal

Victor Ponta, după întâlnirea cu delegaţia FMI: Salariul minim creste la 850 lei de la 1 ianuarie si 900 lei de la 1 iulie. Acciza suplimentara de 7 eurocenti la litru de carburant. CAS scade cu 5 puncte din iulie la angajator

"Am finalizat cu bine asta-seara negocierile cu institutiile internationale - FMI, CE si Banca Mondiala - referitoare la bugetul pe 2014", a anuntat, luni seara, premierul Victor Ponta. "Evident, nu a fost vorba de niste discutii usoare sau facile, au fost abordate probleme extrem de dificile si alegeri dificile legate de prioritati", a precizat primul ministru. "Am stabilit pentru anul viitor deficit de 2,2% din PIB, in scadere fata de 2013, la un PIB in crestere cu 2.2%", a mai spus premierul.

 

 

Cele mai importante declaratii ale primului ministru:

Investitii - peste 6% din PIB, cu posibilitatea de a continua cresterea economica si sa lansam anumite proiecte extrem de importante.

Salariul minim - crestere la 850 lei de la 1 ianuarie si 900 lei de la 1 iulie.

Fond de crestere a salariilor la bugetari - nu va fi o crestere egala, ci tintita pe anumite categorii.

Continuam negocierile pentru a stabili gradul de crestere a salariilor medici rezidenti, profesori debutanti, categorii unde trebuie sa luam clar decizii de crestere.

Vom avea alocate 2 miliarde lei pentru continuarea investitiilor in infrastructura locala si 500 mil lei pentru continuare programe in investitii in infrastructura cu finantare externa.

Toate pensiile vor fi indexate cu 3,76%.

Vom avea o crestere a plafonului de datorie pentru infrastructura la autoritati locale de 1,2 miliarde lei.
Cofinantarile pentru fonduri europene cresc cu 3%.

Avem un buffer pentru proiecte de infrastructura, in primul rand Comarnic Brasov, si Suplacu de Barcau - Bors.

Ca masuri de crestere a veniturilor:

Indexare accize cu inflatia. Din fericire, are o cota scazuta si influenta va fi mica.

Introducem impozit pentru constructii speciale. Nu e vorba de constructii de locuinte, ci despre persoane juridice.

Cresc redeventele la resurse minerale fara petrol si gaze cu 25%.

Acciza de 7eurocenti la litru de carburant. Acesti bani vor merge in fondul special pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Vom avea ca actiune prioritara adoptarea pana in decembrie a bugetului de venituri si cheltuieli pentru CFR Marfa, care intra intr-o noua procedura de privatizare.

Reducerea CAS. Tema cea mai intens discutata. Va exista in Memorandumul de intelegere cu FMI un angajament foarte clar de scadere semnificativa (corectat de Chitoiu), deci peste 3%.Semnificativ este 5%, ar avea impact pe mediul de afaceri. O scadere de 5% din al doilea semestru, cu obligatia guvernului de a indenfitifa pana la 1 iulie resursele necesare pentru un impact bugetar neutru. Este un angajament politic asumat de guvern si de USL si in mod sigur de la 1 iulie aceasta scadere semnificativa va opera si speram sa aiba efectele dorite.


Daniel Chitoiu:

Am prevazut masuri pentru continuarea reducerii arieratelor, ne-0am incadrat in tintele asumate in acordul din vara si Memorandumul incheiat cu CE.

O alta masura in reforma companiilor de stat - implementarea managementului profesionist la toate companiile de stat. 

Sfarsit de noiembrie - manager profesionist la Hidroelectrica, tranzactionam toate contractele pe OPCOM.

Continuarea procesului de listare si vanzare pachete majoritare de actiuni.

Hidroelectrica - 15% , 51 prin majorare de capital a companiei Electrica  si listarea la complexul energetic Oltenia.

Ca termene, mai iunie 2014, la CEO trimestrul IV 2014.

S-au prevazut masuri de restructurare, avem obligatia sa aprobam buget si plan restructurare CFR Marfa in decembrie.

CFR Marfa va face parte dintr-un program comun de restructurare si imbunatatire management.

Pentru sustinerea cresterii economice. Am alocat o suma importanta  - peste 300 mil lei - cofinantare la fonduri rambursabile, BERD si BEI, pentru a rezolva infrastructura.


Intrebari

S-a discutat despre grupa I de munca?
Este in planul Guvernului pe 2014, dar nu s-a discutat cu FMI.

Ce inseamna constructiile speciale?
E vorba de constructii speciale detinute de persoane juridice - retele transport, stalpi, depozite, magazii, scutite sau nesupuse impozitarii in prezent.
Toate companiile care detin constructii speciale se vor impozita - Enel, Transgaz, Electrica. Vom stabili in perioada urmatoare cum le vom impozita

Ati discutat despre scutirile de impozit pentru culte?
Nu am discutat despre aceste lucruri cu FMI.

Ce inflatie se ia in calcul la indexarea accizelor?
Este acciza din prezent in euro la cursul in lei, din 2012, la 1 octombrie, plus inflatia comunicata de Institutul de Statistica.

Pe ESA deficitul e tot 2,2%. Aceasta crestere de deficit bugetar este destinata cofinantarii la fonduri europene, deci pentru investitii.

S-a luat in calcul insolventa CFR Marfa?
Nu. In acord am prevazut restructurarea in vederea privatizarii la jumatatea anului 2015. Procesul s-a reluat, dar va incepe cu restructurarea. Privatizarea CFR Marfa e in prima jumatate a anului 2015. Restructurarea incepe din decembrie, procedura demareaza si se finalizeaza in prima parte a lui 2015, in iunie 2015.

Luati in calcul majorarea cotei unice pentru reducerea CAS?
Nu.Propunerile - am fost acuzati ca am asigurat confidentialitatea negocierilor, pe masa s-au pus multe variante, confidentialitatea a asigurat succesul negocierilor - nu ne-a cerut nimeni sa crestem cota unica, au fost diverse variante.

Se impoziteaza si antenele de transmisie, GSM?
Nu pot da toate detaliile, saptamana viitoare oferim toate categoriile.

Extinderea bazei de impozitare - ce s-a discutat?
Alte masuri nu am discutat in momentul de fata si nu am aprobat.

Am majorat si plafonul imprumuturilor din Trezorerie la 4 miliarde lei pentru a face platile inainte pentru fondurile europene.

Cati bani inseamna reducerea CAS cu 5%?
Cifrele exacte le prezentam cand avem toate analizele. Evaluarile le avem facute, suma globala pentru 5 luni este 2 miliarde lei.

Am luat in calcul sa majoram numai la anumite categorii salariile. Nu majoram salariile la toti bugetarii. Majoram salariul minim in doua transe.

S-a discutat extinderea bazei impozitare pentru PFA si drepturi de autor?
Nu.

PNL e multumit de compromisul la reducerea CAS?
E o prevedere clara in memorandum, este un obiectiv major pentru crearea de locuri de munca, e un angajament ferm. Din analizele facute e mult mai benefic si pentru angajator si pentru economie o reducere substantiala a CAS, impactul e mai mare in economie, se reduc evaziunea si frauda fiscala.

Domnul Antonescu este multumit?
Da, l-am informat pe domnul presedinte si a fost de acord cu rezultatul negocierilor. 

CAS se reduce la angajator.

Incasarile la sfarsitul lui octombrie au depasit nivelul programat si au fost mai mari cu aproape 8% fata de anul anterior.

Reforma ANAF a luat sfarsit, a crescut colectarea in octombrie. Intra in functiune si Directia de antifrauda fiscala. Sper ca si in noiembrie si decembrie sa avem incasari suplimentare.

Estimarea FMI privind veniturile suplimentare a veniturilor pe care le-am obtine la buget ar fi de 400-500 milioane de lei, intr-un scenariu pesimist. In realitate vor fi mai multi

Decizia reducerii TVA va fi urmata de o evaluare la 6 luni dupa introducerea ei. In aprilie 2014 vom face aceasta evaluare

Daca vom constata ca masura a fost benefica, vom analiza daca vom extinde reducerea TVA si la alte produse agroalimentare. In acest moment nu s-a luat nicio decizie cu privire la reducerea TVA la alte produse

Oltchim nu mai face parte din pachetul de negociere. Nu am discutat nimic despre Oltchim.

The original article may still be available at http://www.revista22.ro/articol-33151.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman redeschide apelurile de proiecte destinate comunităților marginalizate

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene, lansează variantele finale, îmbunătățite, ale Ghidurilor Solicitantului corespunzătoare apelurilor de proiecte POCU 4.1. „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome - regiuni mai puțin dezvoltate și regiune dezvoltată”, respectiv POCU 4.2. „Dezvoltarea Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate”. Ghidurile solicitantului au fost relansate în consultare publică din data de 31 martie 2017 până în 10 aprilie 2017, forma finală a documentelor incluzând propuneri agreate, primite din partea publicului interesat.Apelurile de proiecte aferente acestor ghiduri de finanțare se deschid în sistemul informatic MySMIS2014 în data de 18 aprilie 2017, ora 10:00 și se închid în 16 iunie 2017, ora 16:00.Proiectele care vor fi finanțate viz…

POR: Instrucțiune cu privire la perioada de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un contract înainte de 1 ianuarie 2014

AM POR a publicat, în data de 4 aprilie 2017, Instrucțiunea AMPOR nr. 34 cu privire la stabilirea perioadei de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, în cadrul apelurilor de proiecte lansate și a celor care urmează a fi lansate.

Astfel, perioada de implementare a Proiectului este de [durata] luni, respectiv între data [z/l/a] și data [z/l/a], aceasta cuprinzând, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. În cazul unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, perioada de implementare a proiectului va începe la data de 1 ianuarie 2014.

Documente:
Instructiunea 34.pdf