Treceți la conținutul principal

Ghetoul G4, reabilitat cu fonduri europene

* În fiecare cameră se va amenaja câte un grup sanitar dotat cu lavoar, vas de closet şi duş de perete, dar şi o bucătărie cu spălător de inox şi plită electrică * Băile comune vor deveni garsoniere * Pentru ridicarea nivelului de confort se vor construi balcoane închise la toate garsonierele

De ani buni, Primăria Galaţi se confruntă cu o criză acută de locuinţe sociale destinate persoanelor defavorizate. În aceste condiţii, municipalitatea a pus ochii pe blocul G4 din Micro 19, mai bine spus ghetoul din spatele Spitalului Judeţean, care, pe lângă condiţiile mizerabile pe care le oferă locatarilor, este şi marcat cu bulină roşie de risc seismic ridicat. La Primărie, este în curs de elaborare cererea de finanţare europeană a proiectului de reabilitare a blocului G4. E drept, şi în timpul mandatului primarului Dumitru Nicolae s-au mai făcut reparaţii la acest imobil, cu bani de la bugetul local, dar de această dată administraţia locală vrea să acceseze fonduri în cadrul Programului Operaţional Regional şi să amenajeze acolo locuinţe decente pentru gălăţenii aflaţi la limita sărăciei şi pentru familiile de etnie romă.
Aleşii locali au aprobat deja transferarea din domeniul privat în domeniul public al municipiului Galaţi a unui număr de 221 de apartamente situate în blocul G4 şi schimbarea regimului lor juridic din locuinţe în locuinţe sociale. Totodată, s-a votat şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru reabilitarea locuinţelor sociale.

Transformat din temelii

În acest moment, imobilul, construit în anii ’70, cu trei tronsoane, format din parter şi patru etaje, cuprinde 285 de unităţi locative, din care 221 sunt în proprietatea municipalităţii, 63 sunt proprietate privată, iar un spaţiu este conceput ca birou pentru asociaţia de locatari. Locatarii au parte de un confort extrem de redus - suprafeţe mici, grupuri sanitare şi duşuri comune, fără bucătării şi fără balcoane, aşa că şi-au construit tot felul de „apendice” în disperarea de a mai obţine un metru de spaţiu în plus. Reţelele de utilităţi sunt în stare avansată de degradare şi subdimensionate, aşa cum toate instalaţiile interioare sunt depăşite moral şi fizic.
Conform proiectului votat de aleşi, blocul va fi transformat din temelii. În fiecare cameră se va amenaja câte un grup sanitar dotat cu lavoar, vas de closet şi duş de perete, fără cădiţă. Compartimentarea se va executa cu pereţi incombustibili şi rezistenţi la umezeală. Chicineta se va amenaja în interiorul camerei prin prevederea unui spălător de inox şi a unei plite electrice. În biroul asociaţiei se vor moderniza instalaţiile şi se vor efectua lucrări de igienizare. Graţie acestor modificări, s-a creat posibilitatea ca băile comune de pe fiecare nivel să se transforme, astfel încât să se creeze suplimentar 30 de garsoniere. De asemenea, instalaţiile vor fi modernizate şi se vor efectua lucrări de igienizare. Pentru ridicarea nivelului de confort se vor construi balcoane închise la toate garsonierele, inclusiv la cele obţinute în locul grupurilor sanitare comune.

De unde vin banii

În proiect sunt prinse şi lucrări la structura de rezistenţă, reabilitare termică şi refacerea finisajelor, hidroizolaţii, refacerea şi modernizarea instalaţiilor interioare şi a reţelelor electrice, sanitare, de ventilare, alimentarea cu apă şi canalizare.
Valoarea totală a investiţiei care va dura 18 luni se ridică la 12.956.798 de lei, din care 2.591.360 lei vor fi suportate de proprietari, iar restul de 10.365.438 de lei va fi contribuţia Primăriei. Sursa de finanţare o reprezintă, în proporţie de 98 la sută, fondurile structurale, iar doi la sută va veni de la bugetul local. Rămâne de văzut dacă Primăria va obţine finanţare europeană pentru ghetoul din Micro 19 şi unde vor fi mutaţi locatarii pe timpul executării lucrărilor.

The original article may still be available at http://www.viata-libera.ro/politica-administratie/47860-viata-libera-cotidian-planurile-administratiei-locale-ghetoul-g4-reabilitat-cu-fonduri-europene

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman redeschide apelurile de proiecte destinate comunităților marginalizate

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene, lansează variantele finale, îmbunătățite, ale Ghidurilor Solicitantului corespunzătoare apelurilor de proiecte POCU 4.1. „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome - regiuni mai puțin dezvoltate și regiune dezvoltată”, respectiv POCU 4.2. „Dezvoltarea Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate”. Ghidurile solicitantului au fost relansate în consultare publică din data de 31 martie 2017 până în 10 aprilie 2017, forma finală a documentelor incluzând propuneri agreate, primite din partea publicului interesat.Apelurile de proiecte aferente acestor ghiduri de finanțare se deschid în sistemul informatic MySMIS2014 în data de 18 aprilie 2017, ora 10:00 și se închid în 16 iunie 2017, ora 16:00.Proiectele care vor fi finanțate viz…

POR: Instrucțiune cu privire la perioada de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un contract înainte de 1 ianuarie 2014

AM POR a publicat, în data de 4 aprilie 2017, Instrucțiunea AMPOR nr. 34 cu privire la stabilirea perioadei de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, în cadrul apelurilor de proiecte lansate și a celor care urmează a fi lansate.

Astfel, perioada de implementare a Proiectului este de [durata] luni, respectiv între data [z/l/a] și data [z/l/a], aceasta cuprinzând, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. În cazul unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, perioada de implementare a proiectului va începe la data de 1 ianuarie 2014.

Documente:
Instructiunea 34.pdf