Treceți la conținutul principal

DLAF, anexa DNA. Şefii DLAF sunt procurori DNA, iar UE acuză complicităţile DNA în blocarea anchetelor

România trebuie să plătească Comisiei Europene peste un miliard de euro pentru deficienţele în sistemul de accesare a fondurilor europene din perioada 2009-2011, potrivit ministrului Eugen Teodorovici.
“E o sumă fabuloasă, o sumă care ar fi putut merge, desigur, la proiectele de care vorbim cu toţii, sumă pe care o plătim cu toţii pentru că am avut un sistem deficitar, pentru că am avut persoane în acest sistem fără pregătirea necesară şi fără determinarea necesară de a face lucrurile să fie aşa cum trebuie”, a declarat Eugen Teodorovici.
Oficialul a spus că preluarea acestei datorii de către bugetul de stat “creează mari dificultăţi, pentru că suma asta este automat pe deficit în relaţia cu FMI-ul”. Practic, un miliard de euro înseamnă un sfert din cât a încasat în total România până în septembrie 2013 din fonduri europene, acesta fiind doar începutul.

Problemele care rezidă din corupţia din jurul fondurilor europene sunt însă doar aparent în atenţia autorităţilor româneşti. Implicarea intereselor politice a determinat o reacţie a oficialilor de la Bruxelles, care au cerut detalii despre anchete în curs muşamalizate de instituţiile abilitate să cerceteze fraudele.

În 2011, Oficiul Eropean de Luptă Antifraudă – OLAF – a avertizat România că anumite instituţii ale sale, printre care şi DNA, “par să lucreze într-o manieră coordonată pentru a contracara investigaţiile OLAF”, potrivit unei scrisori oficiale trimisă României de către OLAF, citată de Gazeta Sporturilor.
OLAF este insituţia europeană care coordonează activitatea DLAF din România.

DNA a avut în lucru unul din faimoasele derapaje cu bani europeni – Gala Bute–, unde vioara întâi a fost Elena Udrea. Să fie acesta motivul scrisorii? Semnalele presei au fost cele care au declanşat cu mare greutate ancheta DLAF. Instituţia din subordinea primului-ministru se arată a fi un fel de apendice al DNA. Şefii DLAF de după 2009 au provenit de la DNA. Adina Petrescu şi Claudiu Dumitrescu s-au întors după stagiile de la şefia DLAF la DNA.

Faptul că la conducerea DLAF a devenit regulă plantarea procurorilor DNA nu a determinat automat şi o scoatere a anchetelor de sub suspiciunea “directivelor politice”. Ba, mai mult, chiar a alimentat opinia că “obiceiurile” din DNA au fost transferate şi în activitatea DLAF. Deşi Traian Băsescu şi Monica Macovei au ridicat în slăvi activitatea procurorilor de sub umbrela lui Daniel Morar, iată că organismul de control al derulării fondurilor europene – OLAF – de la Bruxelles a arătat adevărata stare de lucruri. Este fără precedent în relaţiile dintre OLAF şi autorităţile naţionale când se dă un avertisment public instituţiilor care sunt înfiinţate pentru a lupta împotriva corupţiei.

Să ne întoarcem la cazul Galei Bute, dosarul care a stârnit reacţia dură de la Bruxelles.
Gala “Campion pentru România” în cadrul căreia Lucian Bute a boxat cu Jean- Paul Mendy a avut loc în data de 9 iulie 2011, eveniment în jurul căruia s-a înşurubat pentru publicitate proprie electorală Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului din perioada respectivă.
Instituţia condusă de Udrea a angajat finanţări UE pentru eveniment şi a fost motorul strângerii de sponsorizări ilegale pentru “Gala Bute”. Ministerul condus de Udrea a semnat un contract cu firma Europlus Computers, deţinută de Rudel Obreja, preşedintele FR Box, prin care se angaja să plătească circa 2 milioane de euro din fonduri europene pentru promovarea în timpul meciului de box a “frunzei”, care reprezintă brandul turistic al României.
Din cauza suspiciunilor de fraudă şi corupţie dezvăluite de anchetele de presă ale Jurnalului Naţional şi Gazetei Sporturilor, inspectorii Departamentului de Luptă Antifraudă au sesizat Cosmisia Europeană, care a suspendat plata celor 2 milioane de euro până la lămurirea situaţiei. DLAF era condus în perioada respectivă de Claudiu Dumitrescu, procuror a cărui ascensiune în DNA şi apoi în funcţia de demnitar – secretar de stat – este datorată lui Daniel Morar.

Şef nou la DNA
Pentru a-şi plăti poliţele faţă de Obreja, Udrea a făcut plata de la bugetul de stat pe ultima sută de metri înainte să fie schimbată din funcţia de ministru. Dosarul “Gala Bute” a fost readus în scenă abia acum. Claudiu Dumitrescu, numit la şefia secţiei II a DNA, ştie foarte bine subiectul care a fost ţinut sub capac mult timp. Vremurile s-au schimbat, stăpânii sunt pe plecare, aşa că echipa celor cu “naşul în suflet” se repoziţionează.
Gala Bute îi oferă procurorului o trambulină spre noua putere.

Claudiu Dumitrescu a fost detaşat, din august 2010, de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la conducerea Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF). Până la detaşarea în DLAF, el a fost şeful Serviciului de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie Împotriva Intereselor Financiare ale Comunităţilor Europene din cadrul Secţiei I de Combatere a Corupţiei din DNA. Dumitrescu a lucrat anterior ca procuror la Câmpina, a fost apoi prim-procuror la Sinaia, iar în 2003 a ajuns procuror la Parchetul Naţional Anticorupţie, devenit ulterior direcţie. Acesta a instrumentat mai multe dosare cu cântec în care presiunea politică a ţinut loc de probe. Bâlciul din dosarul “Caltaboşul”, unde flagrantul nu există dar a fost intuit de procuror, mizeria împotriva doctorului Brădişteanu, “Valiza” în care a fost băgat Gigi Becali sunt marca procurorului Dumitrescu. Dumitrescu a fost numit în 2010 la şefia DLAF în locul Adinei Petrescu.

Adina Petrescu, cu studii juridice la mare distanţă făcute în timp ce vindea aparatură electronică, a ocupat pe rând funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, Curtea de Apel Bucureşti, Curtea Supremă de Justiţie, iar din 2002 fost numită procuror şef al Biroului de legătură cu instituţiile similare din alte state din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA).  În 2009 a fost numită Secretar de Stat, ocupând funcţia de şef al Departamentului de Luptă Antifraudă. Din această funcţie a fost schimbată în martie 2010, fiind înlocuită de Claudiu Dumitrescu, ea întorcându-se în DNA.

The original article may still be available at http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/dlaf-anexa-dna-sefii-dlaf-sunt-procurori-dna-iar-ue-acuza-complicitatile-dna-in-blocarea-anchetelor-654747.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

POR: Apel lansat pentru proiecte 2.1 A ITI Delta Dunarii, cu depunere incepand din 10 mai

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene a lansat, în data de 10.04.2017, apelul de proiecte nr. POR 2017/2/2.1.A/ITI/1, aferent Axei prioritare 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Priorității de investiţii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri, apel dedicat zonei de Investiţii Teritoriale Integrate Delta Dunării.

Obiectivul specific al acestei axe prioritare îl reprezintă consolidarea poziției pe piață a întreprinderilor mici și mijlocii în domeniile competitive identificate în Strategia Națională de Competitivitate şi Planurile Regionale de Dezvoltare.

Prioritatea de investiții 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoa…

DEZVOLTAREA SC AXA DENTAL CLINIC SRL PRIN ACHIZITIONAREA DE ECHIPAMENTE SI DOTARI PENTRU TEHNICA DENTARA

Axa 4 - Masura 3 - 22.10.2012 - 12 luni
Localitate : Barlad
Judet : Vaslui
Beneficiar : SC AXA DENTAL CLINIC SRL
Stadiu proiect : Finalizat
I. Solicitantul :SC AXA DENTAL CLINIC SRL
II. Localizarea proiectului: Regiunea de Dezvoltare Nord Est, STR. REPUBLICII, NR 185, BARLAD, JUD. VASLUI
III. Numarul contractului: nr. 3472 /22.10.2012
IV. Valoarea contractului de finantare
Valoare totală a proiectului (RON) Valoare eligibilă (RON)
Total eligibil din care:
FEDR Buget naţional Contribuţie beneficiar (RON) 218.646,09 165.234,25 147.785,51 17.448,74 0,00 din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRT - AM POR : 165.234,25 lei(100,00 % din valoarea eligibilă a proiectului) aproximativ : 37.532EURO

V. Obiectivele specifice proiectului finantat :
-cresterea cifrei de afaceri cu minim 50% la sfarsitul primului an de operare;
-crearea a minim 2 noi locuri de munca.
VI. Grupul ţintă al proiectului finantat :
Beneficiari directi:
-SC AXA DENTAL CLINIC SRL;
-persoane fizice si juridice a…