Treceți la conținutul principal

Consilierul judetean Petrica Mihaila: “Alocarea banilor de la Consiliul Judetean se face pe criterii politice”

Imparteala bugetara de la ultima sedinta a Consiliului Judetean Bacau, catre comune, a iscat nemultumirea unora dintre consilieri privind modul in care s-a facut directionarea sumelor. Si asta, din cauza ca unele comune au fost “fericite” cu câte 600-700 de milioane de lei vechi, dupa ce si la rectificarea din luna martie au primit sume de ordinul miliardelor, in timp ce altele au primit câte 50 de milioane de lei sau chiar nimic, dupa ce in martie au primit, de exemplu, câte 270 de milioane de lei vechi.

Consilierii au propus mai multe amendamente, prin care s-ar fi dorit sa se ia sume de la comunele mai bogate si sa se dea celor mai sarace, insa câstig de cauza a avut doar presedintele Dragos Benea, caruia Consiliul i-a aprobat propunerea sa se ia câte 50 de milioane de lei de la Primariile Racaciuni si Manastirea Casin, in favoarea Primariei Pirgaresti, care primise initial 250 de milioane.

Una dintre vocile cele mai vehemente din Consiliul Judetean a fost cea a consilierului PDL Petrica Mihaila, care a propus sa fie sporite sumele pentru unele dintre comunele cu cele mai mari probleme din judet: Filipeni, Livezi si Ardeoani.

“La Filipeni e saracie lucie. E singura comuna din judet care nu are prin centrul localitatii drum asfaltat. Veniturile sunt mici, iar acum a primit de la Consiliul Judetean doar 50 de milioane de lei vechi. Este total insuficient pentru nevoile comunitatii. Bani ar trebui si la Livezi, unde sunt in derulare proiecte care trebuie duse la capat, dar si la Ardeoani, unde exista arierate mari de pe urma construirii scolii din comuna”, spune consilierul judetean Petrica Mihaila.

“In mod cert, alocarile de fonduri se fac pe criterii politice. Sunt unele comune pur si simplu pedepsite fiindca primarii lor nu sunt din barca Puterii. Asa se face ca primarii agreati politic au primit anul acesta si de zece ori mai multi bani decât cei din Opozitie. Acestea sunt constrângeri menite sa ii atraga pe primari de partea Puterii. Spre cinstea lor, majoritatea nu cedeaza la astfel de presiuni.”
Petrica Mihaila, consilier judetean PDL.

“Imparteala bugetara la misto”

Primarii resimt si revolta si resemnare in urma impartelii de joi, din Consiliul Judetean. “Ne-au dat 5.000 de lei la misto. Sa le fie rusine! Am fi avut nevoie de 20.000 de lei numai pentru deszapezire. Dar nu vom muri. Avem proiecte pe fonduri europene, pentru asfaltare, pentru gradinita, pentru alimentare cu apa. Suntem si membri in Grupul de Actiune Locala Colinele Tutovei, deci niste fonduri vom mai accesa, nu vom crapa”, spune, cu ironie amara, primarul din Filipeni, Vasile Banu.

La Livezi nu s-a alocat nici un leu, dar primarul Gioni Craciun are o explicatie. “Tocmai am semnat cu Consiliul Judetean un contract de finantare prin care urmeaza sa beneficiem de 283.000 lei, pentru reteaua de alimentare cu apa. Probabil ca acesta a fost criteriul care a contat. Totusi, mai sunt multe necesitati in comuna si am trimis Consiliului Judetean o adresa cu nevoile noastre. Mai sunt arierate de achitat, trebuie bani pentru copiii institutionalizati si altele. Dar speranta moare ultima. Poate va mai fi o rectificare bugetara anul acesta si vom mai primi ceva. Noi oricum ne-am construit bugetul astfel incât sa acoperim nevoile principale. Daca e saracie o impartim, daca e avutie o impartim”, spune primarul din Livezi.

Supararea primarului din Ardeoani

Comuna Ardeoani este un caz special, iar problema sa a fost ridicata in sedinta de joi de consilierul Petrica Mihaila, ca si de consilierul Silviu Bondor. Insa solicitarea de a-i fi alocate comunei fonduri mai mari decât cele 50 de milioane de lei acordate a fost respinsa de Consiliul Judetean.

“Cred ca 90 la suta din arieratele din judetul Bacau sunt la Ardeoani. Suma se ridica la 50 de miliarde de lei si nu avem cu ce plati. Cu acesti bani am ridicat o scoala moderna, care nu e pentru mine, e pentru comunitate.

Am rezolvat problema infrastructurii scolare in comuna pentru multi ani de acum incolo. Va veni insa si ziua când se va intelege poate acest lucru. Bine ca au dat bani pentru terenuri de sport in panta sau pentru sali de sport acolo unde nu sunt copii. Eu pot demonstra ca am facut cu un miliard ce altii au facut cu 20 de miliarde si asta se vede cu ochiul liber, in comuna”, a rabufnit primarul din Ardeoani, Victor Diaconu.

Presedintele CJ, Dragos Benea, a refuzat categoric sa suplimenteze fondurile alocate comunei si a spus ca din principiu nu sprijina primariile care angajeaza cheltuieli prea mari in raport cu veniturile proprii. Ramâne insa de vazut cum vor reusi sa gestioneze primariile sume ridicole pentru o comunitate, de ordinul a 50-100 de milioane de lei vechi, primite joi, si care sunt destinate stingerii de arierate, sustinerii programelor de dezvoltare locala si pentru cofinantarea proiectelor de infrastructura

The original article may still be available at http://www.desteptarea.ro/consilierul-judetean-petrica-mihaila-alocarea-banilor-de-la-consiliul-judetean-se-face-pe-criterii-politice/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman redeschide apelurile de proiecte destinate comunităților marginalizate

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene, lansează variantele finale, îmbunătățite, ale Ghidurilor Solicitantului corespunzătoare apelurilor de proiecte POCU 4.1. „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome - regiuni mai puțin dezvoltate și regiune dezvoltată”, respectiv POCU 4.2. „Dezvoltarea Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate”. Ghidurile solicitantului au fost relansate în consultare publică din data de 31 martie 2017 până în 10 aprilie 2017, forma finală a documentelor incluzând propuneri agreate, primite din partea publicului interesat.Apelurile de proiecte aferente acestor ghiduri de finanțare se deschid în sistemul informatic MySMIS2014 în data de 18 aprilie 2017, ora 10:00 și se închid în 16 iunie 2017, ora 16:00.Proiectele care vor fi finanțate viz…

POR: Instrucțiune cu privire la perioada de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un contract înainte de 1 ianuarie 2014

AM POR a publicat, în data de 4 aprilie 2017, Instrucțiunea AMPOR nr. 34 cu privire la stabilirea perioadei de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, în cadrul apelurilor de proiecte lansate și a celor care urmează a fi lansate.

Astfel, perioada de implementare a Proiectului este de [durata] luni, respectiv între data [z/l/a] și data [z/l/a], aceasta cuprinzând, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. În cazul unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, perioada de implementare a proiectului va începe la data de 1 ianuarie 2014.

Documente:
Instructiunea 34.pdf