Treceți la conținutul principal

Site-ul ministerului Fondurilor Europene devine un portal de achizitii

Autoritatile incearca sa simplifice procedurile de achizitie pentru beneficiaii fondurilor europene astfel incat sa "convinga" mediul privat sa "apeleze" la fondurile europene disponibile. Ministerul Fondurilor Europene se va transforma intr-un portal de oferte, insa masura nu o sa aduca o dublare a absorbtie asa cum isi doreste ministrul Teodorovici pentru ca, efectele se vor vedea mai mult in urmatorul exercitiu bugetar, sustin consultantii din domeniu contactati de Business24.

Ministerul Fondurilor Europene a adoptat, prin ordinul de ministru 1.050/2012 o procedura simplificata de achizitii pentru beneficiarii fondurilor europene. Practic, sunt vizate:

- achizitiile de servicii cu o valoare cuprinsa in intervalul 30.000 - 200.000 de euro;

- achizitiile de bunuri de peste 30.000 de euro;

- achizitiilor de lucrari 100.000 - 5.000.000 de euro
.

Pentru aceste proceduri, beneficiarii trebuie sa publice anuntul de cerere de oferta pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene fara a suporta niciun cost.

Apoi, din toate ofertele primite o vor alege pe cea pe care o considera cea mai buna, argumentand optiunea facuta prin intocmirea unei note justificative.

Cosmin Dragoi, consultant pe fonduri europene M27, subliniaza ca si pana acum, pragurile de achizitii obligau beneficiarii sa publice intr-un ziar local sau regional anuntul de cerere de oferta.

"Este o obligatie in plus care, teoretic, ar putea sa transparentizeze procesul de achizitii. Ramane sa vadem ce urmari va avea", a declarat pentru Business24 Cosmin Dragoi, consultant fonduri europene.

Dragoi este de parere ca Ministerul Fondurilor europene se va transforma intr-o "sursa de informatii centralizata pentru orice furnizor".

Leonard Orban: Masura nu va avea efecte in absorbtia fondurilor europene pana la finalul anului

Leonard Orban, fostul Ministru al Afacerilor Europene, este de parere ca aceasta masura de simplificare nu va produce efecte pana la finalul acestui an, insa va ajuta in urmatorul exercitiu bugetar.

"In mod cert ajuta procesul si cred ca aceste masuri vor fi utile in urmatoare perioada de programare. Pana cand vor intra in vigoare, pana cand vor putea fi aplicate o sa mai treaca o anumita perioada. Prin urmare, ele o sa prinda o perioada restransa din actuala alocare bugetara de la UE. Ele vor ajuta mai mult in viitoare etapa de programare 2014-2020", a declarat pentru Business24 Leonard Orban, consultant pe fonduri europene pentru Orban Biris European Consultants.

In plus, Orban este de parere ca orice fel de masura de simplificare este extrem de necesara si utila, si subliniaza ca autoritatilor nu le este atat de usor sa simplifice procedurile.

"Este foarte complicat sa simplifici in sistemul fondurilor europene. Ai nevoie de acordul nu numai a Autoritatii Romane de Audit, ci si de cel al Comisiei Europene si de multe ori este un proces extrem de greu de obtinut. Elaborarea masurilor pe care le-am introdus noi de achizitie pentru beneficiarii privati a durat un an de zile cu toate consultarile pana am obtinut acceptul tuturor institutiilor implicate", a declarat Orban.

The original article may still be available at: http://www.business24.ro/fonduri-europene/absorbtie-fonduri-europene/site-ul-ministerului-fondurilor-europene-devine-un-portal-de-achizitii-1536619

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Farmacie înfiinţată în satul Amara cu sprijinul EBC

Locuitorii satului Amara din comuna Balta Albă (jud. Buzău) îşi vor vedea un al doilea mare vis împlinit. După renovarea şi modernizarea dispensarului medical, prin programul “Economia Bazată pe Cunoaştere” (EBC) derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a fost posibilă înfiinţarea unei farmacii. Astfel localnicii vor fi scutiţi de drumurile istovitoare până la Râmnicu Sărat şi cheltuielile aferente, uneori peste posibilităţile lor materiale.

O farmacie în localitatea lor natală rămăsese dorinţa cea mai mare a locuitorilor satului Amara, după reabilitarea şi dotarea la standarde europene a Dispensarului Medical, realizată în anul 2010 la iniţiativa managerului RECL Simona Necula. Tot prin eforturile sale susţinute şi cu mijloacele IT&C puse la dispoziţie prin programul EBC, această dorinţă va deveni realitate în scurt timp. Înfiinţarea farmaciei era absolut necesară, deoarece oamenii din comunitate, majoritatea în vârstă şi cu o stare de sănătate precară, s…

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

POR: Instrucțiune cu privire la perioada de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un contract înainte de 1 ianuarie 2014

AM POR a publicat, în data de 4 aprilie 2017, Instrucțiunea AMPOR nr. 34 cu privire la stabilirea perioadei de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, în cadrul apelurilor de proiecte lansate și a celor care urmează a fi lansate.

Astfel, perioada de implementare a Proiectului este de [durata] luni, respectiv între data [z/l/a] și data [z/l/a], aceasta cuprinzând, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. În cazul unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, perioada de implementare a proiectului va începe la data de 1 ianuarie 2014.

Documente:
Instructiunea 34.pdf