Treceți la conținutul principal

Încă 4 miliarde de euro adugate fondurile europene

* Banii ar putea fi salvaţi de la dezangajare pe exerciţiul financiar 2007-2013

La cele circa 40 miliarde euro - fonduri UE obţinute din bugetul european aferent perioadei 2014-2020 - s-ar mai putea adăuga 4 miliarde euro, potrivit preşedintelui Traian Băsescu. Domnia sa a declarat căaceşti bani ar putea fi salvaţi de la dezangajare pe exerciţiul financiar 2007-2013, prin concesiile făcute de Consiliul European şi CE.
Preşedintele ţării a declarat, vineri seară, la Bruxelles, că, urmare a solicitării Consiliului European de a face tot ce ţine de CE pentru a evita la maxim dezangajările, Jose Manuel Barroso s-a oferit să transfere "un număr suficient de oameni" să lucreze direct pe programe cu România.
"Deci, bani avem pe asistenţă tehnică ca să putem utiliza ajutorul Comisiei şi România să reuşească să folosească toată suma alocată", a mai spus Traian Băsescu.
Oficialul a precizat, anterior, sumele puse la dispoziţie ţării noastre din bugetul UE 2014-2020, menţionând că, în total, este vorba despre un buget de 39,887 miliarde euro, cu 18% mai mult faţă de sumele alocate în perioada 2007-2013.
"Pe coeziune, în cinci ani, de la 1 ianuarie 2007, am cheltuit cinci miliarde euro, din care două miliarde sunt avansuri care nu au fost justificate. Deci, doar trei miliarde am reuşit să facturăm. Pentru noi toţi a fost o alertă maximă cum să facem să nu avem dezangajări maxime deja din 2013. Evaluarea făcută cu Ministerul Finanţelor este că această decizie luată astăzi previne dezangajarea a patru miliarde", a subliniat preşedintele Băsescu.
"În total, anul acesta, ar trebui să utilizăm la Coeziune pentru a nu avea dezangajări automate 6,536 miliarde. Orice sumă sub această valoare care nu este facturată până la 31 decembrie se dezangajează. Anul acesta, pe 2012, am avut o dezangajare de circa 190 de milioane de euro, dar anul viitor (n.r. 2013) trebuie să cheltuim aceşti 6,5 miliarde. Pe Transporturi programul este încă suspendat, sunt litigii cu licitaţiile, nu avem cum să cheltuim această sumă, deci riscul de dezangajare este foarte mare", a spus preşedintele, citat de Mediafax.
Preşedintele Băsescu a spus, în conferinţa de presă de la Bruxelles, că "România a obţinut cea mai mare creştere procentuală a bugetului, fiind una dintre puţinele ţări cu creştere bugetară".
El a precizat că s-a finalizat şi negocierea pe rata de cofinanţare la fondurile de coeziune, care, în fază iniţială, a fost propusă la 75% şi care a fost stabilită la 85%, "ceea ce slăbeşte foarte mult presiunea pe bugetul de stat".
"La fel de important este că prefinanţarea, iniţial propusă de 2%, s-a aprobat a fi 3% din valoarea proiectelor în general şi 4% pentru statele care în 2010 s-au aflat într-un acord cu FMI şi UE. Deci, România se încadrează la 4%", a menţionat preşedintele.
Sumele pot fi cheltuite în zece ani, timp în care nu vom avea dezangajări.

* Ponta: "Este un rezultat foarte prost, cel mai prost pe care-l puteam avea, este o mare dezamăgire"

Premierul Victor Ponta s-a arătat foarte dezamăgit de rezultatul alocării bugetare pentru România.
Primul ministru a spus, citat de Mediafax: "Sunt foarte dezamăgit de rezultatul final, pe care oricum îl prezentăm să pară mai bun, când de fapt este foarte rău faţă de propunerea de 48 miliarde euro făcută iniţial de Comisia Europeană şi preşedintele Barroso. România a obţinut 39 miliarde euro, deci am pierdut 9 miliarde euro faţă de propunerea iniţială şi niciuna dintre cererile noastre speciale referitoare la valoarea prefinanţărilor, care de la 7% a scăzut la 4%, la cofinanţarea la dezvoltarea rurală, care de la 85% a scăzut la 75%, şi multe alte lucruri tehnice, de fapt nu am obţinut nimic. Practic, faţă de luna noiembrie, astăzi România nu a reuşit să obţină un euro în plus şi niciun avantaj. Cred că este o alocare nedreaptă pentru România, nu are rost să ne păcălim singuri".
El a explicat că Polonia, de exemplu, care pentru exerciţiul bugetar 2007-2013 a beneficiat de 70 miliarde euro, dublu faţă de bugetul de 33 miliarde euro al României, a primit în plus 15%, în timp ce România, cu jumătate din bugetul Poloniei în intervalul menţionat, a primit în plus doar 18%.
"Oricum am vrea să prezentăm cifrele, este un rezultat foarte prost, cel mai prost pe care-l puteam avea, este o mare dezamăgire", a afirmat Ponta, arătând că cifrele sunt prezentate drept pozitive de preşedintele Băsescu printr-o "şmecherie de PR".
Premierul a apreciat că, prin această alocare bugetară, care nu putea fi mai mică decât atât, România nu reuşeşte să se apropie de o dezvoltare europeană, ci dimpotrivă, se depărtează de această ţintă.
"Consider că, din nou, am primit mai puţini bani decât ar trebui, ţinând cont de suprafaţa teritoriului şi populaţia României. Legenda cu preşedintele Băsescu mare negociator a murit astăzi", a adăugat Ponta.

* Constantin: "Banii pentru dezvoltare rurală - cu peste un miliard euro mai puţini"

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin spune că România ar fi avut nevoie de alocări mai mari de fonduri europene pentru dezvoltare rurală, adăugând că, faţă de perioada 2007-2013, este o scădere de peste un miliard de euro.
"Aş fi fost ceva mai mulţumit dacă România ar fi avut un sprijin mai mare şi pe zona de dezvoltare rurală, pentru că au fost foarte importante fondurile care au fost alocate în perioada 2007-20013. S-au modernizat foarte multe exploataţii agricole, s-au cheltuit, spre deosebire de celelalte sectoare, până în momentul de faţă, peste 50% din fondurile avute la dispoziţie. Deci România a demonstrat că are capacitatea de a atrage fonduri europene pe dezvoltare rurală, de a face investiţii şi de a oferi competitivitate sectorului agricol din România. (...) În perioada următoare vom avea mai puţini bani pentru a întări competitivitatea agricultorilor, fermierilor din România. De asemenea, pe zona de dezvoltare a mediului rural, acolo unde decalajele sunt foarte mari, cred că am fi avut un potenţial mai mare de a recupera acest decalaj dacă am fi păstrat alocarea propusă de Comisia Europeană", a declarat ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, România a obţinut, pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, o sumă de 17,5 miliarde euro pentru plăţi directe şi investiţii în agricultură şi mediul rural, faţă de 21 miliarde euro, cât a fost iniţial propunerea Comisiei Europene şi 13,8 miliarde euro - alocarea în perioada 2007-2013.

* Cristian Preda face apel la eurodeputaţii români să voteze în PE bugetul 2014-2020

Eurodeputatul PDL Cristian Preda face apel la toţi colegii europarlamentari români să voteze în plenul forului legislativ european cadrul financiar multianual al UE pentru 2014-2020, negociat la Consiliul European din 7-8 februarie.
"Fac un apel la colegii mei din celelalte grupuri politice aleşi în România să voteze, la rândul lor, bugetul. Apelul meu e justificat de intervenţia nefericită a premierului, care a criticat realizarea unui consens în privinţa bugetului. Sper ca Victor Ponta să nu ceară membrilor PSD şi PNL - din motive politicianiste sau urmând directivele Internaţionalei Socialiste - blocarea unui buget favorabil României", spune Cristian Preda, într-o postare pe blogul său.
El arată că alocarea care revine României pe bugetul negociat la Consiliul European este "o surpriză plăcută" şi că va vota în plenul PE acest cadru financiar, deoarece "dă o şansă dezvoltării României".

The original article may still be available here: http://www.bursa.ro/traian-basescu-la-fondurile-ue-s-ar-mai-putea-adauga-4-miliarde-euro-197600&s=international&articol=197600.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CONSTRUIRE SERVICE - AUTO SI ACHIZITIONARE ECHIPAMENTE TEHNOLOGICE, ECHIPAMENT INFORMATIC SI MOBILIER SPECIFIC IN CADRUL SC ORGANIC MEDIA SRL

Axa 4 - Masura 3 - 14.10.2011 - 20 luni
Localitate : Vaslui
Judet : Vaslui
Beneficiar : SC ORGANIC MEDIA SRL
Stadiu proiect : Finalizat


I. Solicitantul :SC ORGANIC MEDIA SRL
II. Localizarea proiectului: Regiunea de Dezvoltare Nord Est, localitatea VALUI, judetul VASLUI
III. Numarul contractului: nr. 2336 /14.10.2011
IV. Valoarea contractului de finantare
Valoare totală a proiectului (RON) Valoare eligibilă (RON)
Total eligibil din care:
FEDR Buget naţional Contribuţie beneficiar (RON) 1.946.449,29 946.342,49 662.439,74 0,00 283.902,75 din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRT - AM POR : 662.439,74 lei(70,00 % din valoarea eligibilă a proiectului) aproximativ : 149.181,34EURO

V. Obiectivele specifice proiectului finantat :
-cresterea cifrei de afaceri cu cca. 1.482% si a profitului net cu cca. 5.001% la SC ORGANIC MEDIA SRL, in termen de 12 luni de la finalizarea proiectului, ca urmare a prestarii a 8 tipuri de servicii de diagnoza, intretinere si reparatii a autove…

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.