Treceți la conținutul principal

AOAR: Blocarea decontărilor pe programele operaţionale va duce la falimenteReprezentanţii oamenilor de afaceri avertizează că blocarea de către Comisia Europeană a decontărilor pe cinci din cele şapte programe operaţionale va duce la falimentarea firmelor implicate în proiectele cofinanţate din fonduri UE şi cer Guvernului o analiză a efectelor economice a acestui blocaj.
"Considerăm firească respectarea normelor şi regulamentelor Comisiei Europene (CE), dar nu putem trece cu vederea consecinţele economice majore pe care le suportă mediul de afaceri românesc şi pe cale de consecinţă întreaga economie cu afectarea gravă a bugetului de stat (impozite şi taxe pe salarii, TVA), ca urmare a opririi intempestive a derulării tuturor proiectelor aflate în execuţie", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Astfel, AOAR cere Guvernului o analiză urgentă a efectelor acestei măsuri asupra economiei şi ca în funcţie de deficienţele identificate şi de negocierea unor corecţii financiare legal prevăzute în regulamentele CE să fie identificate, aprobate şi puse urgent în practică măsuri care să permită continuarea lucrărilor începute, în special în cadrul POS Infrastrucatură, POS Mediu, POS Competitivitate.
"Sistarea lucrărilor, retragerea utilajelor şi a forţei de muncă au consecinţe economice ce ar trebui să fie luate în considerare de oficialii CE. Atragem atenţia că falimentele ce se vor înregistra la agenţii economici implicaţi în proiectele cofinanţate din fonduri europene vor avea ca efect lipsa de interes pe viitor a acestora pentru acest tip de lucrări, cu consecinţele economice ce pot fi anticipate. De asemenea, atragem atenţia autorităţilor române, dar şi celor europene, asupra euroscepticismului în creştere generat de modul superbirocratic, în unele cazuri contradictoriu, în care este tratat mediul de afaceri în legătură cu posibilele deficienţe operaţionale inerente în desfăşurarea unor proiecte de anvergură", se menţionează în comunicat.
Oamenii de afaceri consideră că există soluţii comerciale şi legale de adoptare a unor măsuri corective legale, dar care necesită timp şi clarificări, şi care se pot face în paralel cu continuarea lucrărilor începute.
"Cerem Guvernului, Ministerului Afacerilor Europene să acţioneze cu fermitate în interior, prin punerea în practică a corecţiilor necesare, dar să promoveze o poziţie mai profesionistă şi mai fermă în negocierile cu funcţionarii CE. Miza economică a deblocării derulării proiectelor cu cofinanţare europeană este vitală pentru economia României în anii 2012 şi 2013", afirmă sursa citată.
Comisia Europeană va reduce, prin corecţii financiare, din fondurile puse la dispoziţia României pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport, competitivitate şi resurse umane, din cauza unor neregularităţi identificate în zona achiziţiilor publice.
Începând cu 1 iulie, România nu a mai trimis către Comisia Europeană cereri de rambursare pentru aceste programe operaţionale, interval în care Executivul comunitar a analizat dacă autorităţile române au respectat condiţiile asumate la finele anului trecut.
În decembrie 2011, Comisia Europeană a permis reluarea plăţilor către România pentru aceste patru programe, dar cu condiţia ca autorităţile de la Bucureşti să îndeplinească până la sfârşitul lunii iunie 2012 o serie de cerinţe legate de organizarea internă a autorităţilor de management şi de achiziţiile publice.
Potrivit datelor statistice oficiale ale MAEur, la data de 31 august rata de absorbţie pentru cele şapte programe operaţionale era la nivelul de 9,69%, însemnând fonduri rambursate de 1,861 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro puse la dispoziţie României în exerciţiul bugetar european 2007-2014.


The original article may still be available at http://www.curierulnational.ro/Economie/2012-09-25/AOAR%3A+Blocarea+decontarilor+pe+programele+operationale+va+duce+la+falimente

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost publicat Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6

Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6, a fost publicat pe site-ul AFIR, la adresa: https://portal.afir.info/informatii_generale_rapoarte_si_liste_rapoarte_de_selectie

Reducerea costurilor de întreținere printr-un proiect de reabilitare termică

Finanțarea reabilitării termice a locuințelor prin POR 2014-2020

Al doilea proiect de finanțare prin POR 2014-2020 pentru municipiul Odorheiu Secuiesc și primul de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost semnat azi, 26.06.2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea ”Reabilitare termică a blocurilor prin POR 2014-2020”, este finanțat prin prioritatea de investiții 3.1 ce vizează sprijinirea eficienței energetice. Acest proiect are o valoare totală de aproape 639.000 lei, din care circa 300.000 lei sunt solicitați de către beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, spre finanțare nerambursabilă. Contractul de finanțare a fost semnat de către domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului, precum și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Apelul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în 2016, în perioada mai-noiembrie. Deși au fost depuse de către autoritățile publice locale…

Anunț important pentru GAL-uri! A fost publicat Manualul de procedură aferent submăsurii 19.2 - „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală“, versiunea 01

Anunț important pentru GAL-uri! Manualul de procedură aferent submăsurii 19.2 - „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală“, versiunea 01, a fost publicat pe pagina oficială de internet a AFIR.

Acesta se află în cadrul secţiunii „Investiții PNDR”, subsecţiunea „LEADER- SM 19.2”.
https://portal.afir.info/informatii_generale_pndr_investitii_prin_pndr_m_19_leader_sm19_2_actiuni_in_strategia_de_dezvoltare_locala