Treceți la conținutul principal

Farmacie înfiinţată în satul Amara cu sprijinul EBC

Locuitorii satului Amara din comuna Balta Albă (jud. Buzău) îşi vor vedea un al doilea mare vis împlinit. După renovarea şi modernizarea dispensarului medical, prin programul “Economia Bazată pe Cunoaştere” (EBC) derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a fost posibilă înfiinţarea unei farmacii. Astfel localnicii vor fi scutiţi de drumurile istovitoare până la Râmnicu Sărat şi cheltuielile aferente, uneori peste posibilităţile lor materiale.

O farmacie în localitatea lor natală rămăsese dorinţa cea mai mare a locuitorilor satului Amara, după reabilitarea şi dotarea la standarde europene a Dispensarului Medical, realizată în anul 2010 la iniţiativa managerului RECL Simona Necula. Tot prin eforturile sale susţinute şi cu mijloacele IT&C puse la dispoziţie prin programul EBC, această dorinţă va deveni realitate în scurt timp. Înfiinţarea farmaciei era absolut necesară, deoarece oamenii din comunitate, majoritatea în vârstă şi cu o stare de sănătate precară, se vedeau nevoiţi să parcurgă 60 de kilometri dus-întors cu microbuzul până la Râmnicu Sărat ori de câte ori aveau nevoie de medicamente.

“Erau nevoiţi să plece dimineaţa la 7 şi se întorceau la 12. Media de vârstă la noi este undeva la 50 de ani şi atunci şi problemele de sănătate sunt multiple. Majoritatea localnicilor sunt pensionari de la CAP sau nu au niciun venit, iar drumul până la Râmnicu Sărat îi costa aproape 20 de lei. Dacă aveau o urgenţă, apelau la persoane care plecau la oraş sau îl rugau pe şoferul de pe microbuz să le cumpere medicamentele, iar acesta îi servea”, a afirmat Simona Necula, managerul RECL Balta Albă.

Prin intermediul EBC “visele devin realitate”

În anul 2010, Simona Necula a conceput un proiect intitulat “Un vis devenit realitate”, care s-a clasat printre cele 20 de proiecte câştigătoare în cadrul programului “Împreună pentru fiecare 2010”, finanţat de Rompetrol. Suma de 50.000 de lei primită atunci a fost folosită pentru achiziţionarea de aparatură medicală de ultimă generaţie. Localnicii din Amara beneficiază înclusiv de un ecograf performant, aparat rar întâlnit într-o unitate medicală din mediul rural. Tot în 2010, voluntarii din localitate au muncit intens pentru reabilitarea şi amenajarea clădirii dispensarului medical. Într-una din camerele sale va fi acum amenajat şi farmacia atât de aşteptată de toţi localnicii.

“Eu mi-am dorit înfiinţarea acestei farmacii încă din 2010, însă atunci nu a fost posibilă din motive care nu au ţinut de mine. Domnul primar a luat de curând legătura cu o firmă, chiar astăzi s-au depus actele şi sperăm ca în curând să se deschidă. De la această farmacie oamenii vor putea lua medicamente gratuite şi compensate”, a arătat managerul RECL.

“Ne vom naşte a doua oară”

Vestea că vor avea propria farmacie a ajuns şi în rândul localnicilor din Amara. Oamenii sunt extrem de mulţumiţi că au scăpat de povara drumului obositor pe care trebuiau să îl parcurgă până la Râmnicu Sărat şi a unor cheltuieli inutile.

“Suntem foarte mulţumiţi că se face aşa un lucru şi pentru noi, în satul acesta care este al nimănui. Eu am o pensie de numai 300 de lei şi trebuia să parcurg 30 de kilometri pentru o aspirină sau un algocalmin. Nici nu avem cuvinte să le mulţumim celor care se preocupă de sănătatea noastră. Dacă vom vedea şi această farmacie deschisă, vom putea spune că ne-am născut pentru a doua oară”, a spus Rădiţa Calută, în vârstă de 64 de ani din Amara.
O iniţiativă în ajutorul tututor localnicilor comunei Balta Albă.

Comuna Balta Albă se compune din satele Băile, Balta Albă, Amara şi Stavărăşti. Farmacia ce se va deschide la Amara va veni şi în sprijinul localnicilor din celelalte sate. Iar pentru managerul RECL recunoştinţa oamenilor este cea mai mare răsplată pe care o poate primi.

“La cîţiva km este satul Stavărăşti care aparţine tot de comuna noastră şi are circa 90 de locuitori, toţi în vârstă. Până la Amara pot veni cu căruţa să îşi cumpere medicamente, dar să meargă la Râmnicu Sărat le este aproape imposibil. Acum vor avea parte de servicii medicale complete şi sperăm să îi vedem liniştiţi, pentru că dacă nu ai sănătate nu poţi să faci nimic. Pentru mine este o mulţumire sufletească pe care nu o pot exprima în cuvinte”, a conchis managerul RECL Simona Necula.


The original article may still be available at http://www.ecomunitate.ro/Farmacie_%C3%AEnfiintata_%C3%AEn_satul_Amara_cu_sprijinul_EBC(25488).html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost publicat Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6

Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6, a fost publicat pe site-ul AFIR, la adresa: https://portal.afir.info/informatii_generale_rapoarte_si_liste_rapoarte_de_selectie

Reducerea costurilor de întreținere printr-un proiect de reabilitare termică

Finanțarea reabilitării termice a locuințelor prin POR 2014-2020

Al doilea proiect de finanțare prin POR 2014-2020 pentru municipiul Odorheiu Secuiesc și primul de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost semnat azi, 26.06.2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea ”Reabilitare termică a blocurilor prin POR 2014-2020”, este finanțat prin prioritatea de investiții 3.1 ce vizează sprijinirea eficienței energetice. Acest proiect are o valoare totală de aproape 639.000 lei, din care circa 300.000 lei sunt solicitați de către beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, spre finanțare nerambursabilă. Contractul de finanțare a fost semnat de către domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului, precum și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Apelul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în 2016, în perioada mai-noiembrie. Deși au fost depuse de către autoritățile publice locale…

Anunț important pentru GAL-uri! A fost publicat Manualul de procedură aferent submăsurii 19.2 - „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală“, versiunea 01

Anunț important pentru GAL-uri! Manualul de procedură aferent submăsurii 19.2 - „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală“, versiunea 01, a fost publicat pe pagina oficială de internet a AFIR.

Acesta se află în cadrul secţiunii „Investiții PNDR”, subsecţiunea „LEADER- SM 19.2”.
https://portal.afir.info/informatii_generale_pndr_investitii_prin_pndr_m_19_leader_sm19_2_actiuni_in_strategia_de_dezvoltare_locala