Treceți la conținutul principal

Seminar pe tema fondurilor europene la Satu Mare. AFLĂ cum poţi accesa bani europeni

Seminarul care a avut ca temă absorţia fondurilor europene organizat azi la Casa Şvabilor de Organizaţia Judeţenă de Femei a PDL Satu Mare nu s-a bucurat de o prezenţă prea numeroasă, la manifestare participând circa 30 de sătmăreni,care au ocupat doar circa o treime din locurile disponibile. Printre participanţi s-a numărat preşedinta Organizaţiei Judeţene de Femei a PDL Satu Mare, Ileana Blidar, consilierul Centrului Judeţean pentru IMM-uri, Cristian Raţiu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare, Cristian Sasu, preşedintele Organizaţiei Municipale de Femei a PDL Satu Mare, Laura Bota şi alţi participanţi. De remarcat că niciun membru marcant al acestui partid nu a fost prezent la lucrările acestui seminar. Cu această ocazie, cei prezenţi au putut afla detalii despre programele operaţionale prin care pot fi atrase fonduri structurale de dezvoltare.

Fondurile de la bugetul de stat, mai uşor de obţinut
La începutul seminarului, Ileana Blidar a precizat că ideea organizării acestui seminar a venit în urma deselor semnale venite atât din partea instituţiilor cât şi a oamenilor de afaceri sătmăreni referitoare la nivelul scăzut de absorţie al fondurilor europene de dezvoltare în judeţul Satu Mare.
Apoi, Cristian Raţiu a prezentat programele finanţate de la bugetul de stat din care două, în speţă Programul Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, sunt deja active, iar celelalte şase vor fi active în cursul acestui an. Înainte de a prezenta pe rând aceste programe, Cristian Raţiu a precizat că cele finaţate de la bugetul de stat sunt mai uşor de obţinut, iar documentaţia nu este atât de stufoasă ca şi pentru programele finanţate din fondurile Uniunii Europene.

Pentru ce puteţi atrage fonduri
Astfel, Programul Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii, are ca obiectiv facilitarea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la garantare şi creditare, menţinerea activităţii şi a locurilor de muncă existente, dar şi reducerea arieratelor datorate statului de către sectorul IMM, prin acordarea unei linii de credit de maxim 125.000 lei, cu dobânda parţial subvenţionată de stat şi, după caz, garantată parţial (80%) de stat. De asemenea, prin Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri se intenţioneză oferirea unui sprijin atât financiar cât şi fiscal tinerilor în vârstă de până la 35 de ani, care doresc să înceapă o afacere. În program pot participa solicitanţii care şi-au constituit deja o firmă de tip SRL-D (SRL-Debutant), formă de organizare specifică şi obligatorie acestui program, sau îşi constituie, la Oficiul Registrului Comerţului, o astfel de firmă. Procesul de înmatriculare al firmei este scutit de taxe, toate costurile de înfiinţare a firmei fiind suportate prin program.

Programe ce vor deveni active în acest an
Rând pe rând au fost prezentate şi programele care vor deveni active în cursul acestui an şi anume Programul UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START, Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, Programul naţional multianual pe perioada 2002 – 2012 pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, Programul naţional multianual pe perioada 2005 – 2012 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, Programul naţional multianual pe perioada 2002-2012 de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri.

Fonduri pentru dezvoltarea competenţelor TIC
A urmat apoi consilierul de proiecte Camelia Raţiu, care a prezentat programul ADAPTIC, un proiect cofinanţat din Fondul Social European, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Acest program este destinat atât intreprinderilor mici şi mijlocii cât şi persoanelor angajate care doresc să îşi dezvolte competenţe specifice domeniului TIC, în vederea creşterii adaptabilităţii acestora în ceea ce priveşte utilizarea noilor tehnologii. Seminarul s-a încheiat cu discuţii libere în cadrul cărora au fost adresate diferite întrebări referitoare la posibilitatea accesării de fonduri europene de dezvoltare.

The original article may still be available at http://www.gazetanord-vest.ro/2012/03/03/seminar-pe-tema-fondurilor-europene-la-satu-mare-afla-cum-poti-accesa-bani-europeni/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Reducerea costurilor de întreținere printr-un proiect de reabilitare termică

Finanțarea reabilitării termice a locuințelor prin POR 2014-2020

Al doilea proiect de finanțare prin POR 2014-2020 pentru municipiul Odorheiu Secuiesc și primul de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost semnat azi, 26.06.2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea ”Reabilitare termică a blocurilor prin POR 2014-2020”, este finanțat prin prioritatea de investiții 3.1 ce vizează sprijinirea eficienței energetice. Acest proiect are o valoare totală de aproape 639.000 lei, din care circa 300.000 lei sunt solicitați de către beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, spre finanțare nerambursabilă. Contractul de finanțare a fost semnat de către domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului, precum și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Apelul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în 2016, în perioada mai-noiembrie. Deși au fost depuse de către autoritățile publice locale…

A fost publicat Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6

Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6, a fost publicat pe site-ul AFIR, la adresa: https://portal.afir.info/informatii_generale_rapoarte_si_liste_rapoarte_de_selectie

POR: Apel lansat pentru proiecte 2.1 A ITI Delta Dunarii, cu depunere incepand din 10 mai

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene a lansat, în data de 10.04.2017, apelul de proiecte nr. POR 2017/2/2.1.A/ITI/1, aferent Axei prioritare 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Priorității de investiţii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri, apel dedicat zonei de Investiţii Teritoriale Integrate Delta Dunării.

Obiectivul specific al acestei axe prioritare îl reprezintă consolidarea poziției pe piață a întreprinderilor mici și mijlocii în domeniile competitive identificate în Strategia Națională de Competitivitate şi Planurile Regionale de Dezvoltare.

Prioritatea de investiții 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoa…