Treceți la conținutul principal

Reabilitarea termica a blocurilor: nu din bani europeni!

Ceea ce anunta cu entuziasm fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, este demolat de actualul detinator al portofoliului, Cristian Petrescu: sansele pentru reabilitarea termica a cladirilor din fonduri europene, provenite din alte programe unde banii n-au fost utilizati, sunt foarte mici, trebuie suplimentati banii ce vin de la buget.

Fostul ministrul al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea anunta, la sfarsitul lunii decembrie 2011, ca in 2012 MDRT intentioneaza sa reabiliteze termic circa 250.000 de apartamente, dupa ce a primit avizul Comisiei Europene de a transfera pentru reabilitare sume de la alte programe.

Ea a afirmat, in 20 decembrie 2011, ca reabilitarile termice cu fonduri europene vor incepe in primavara acestui an si ca oficialii europeni au fost de acord cu realocarea a 360 de milioane de euro de la alte programe operationale sectoriale pentru reabilitarea termica a cladirilor.

Din pacate, nu-i chiar asa! Cristian Petrescu a anuntat, la sfarsitul acestei saptamani, ca in ceea ce priveste programul de reabilitare termica a blocurilor va trebui crescuta cota alocata din bugetul MDRT. "Discutiile la Comisia Europeana au fost de a muta fonduri de pe Fondul Social pe acest program. Sansele sunt foarte mici", a spus Petrescu. El a aratat, referitor la anuntul facut de Elena Udrea: "A fost un aviz informal pozitiv. Lucrurile s-au schimbat pe parcurs".

Si Cristian Petrescu a visat frumos, precum Elena Udrea

Nu mai departe decat in 10 februarie, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului Cristian Petrescu anunta si el mutarea unor fonduri europene pe programul de reabilitare termica a blocurilor si, implicit, crearea 50.000 de locuri de munca.

"In primavara vom reusi sa mutam niste fonduri de pe alte axe si sa le aducem catre reabilitarea termica a blocurilor si vorbim despre sume consistente, prin care vom reabilita sute de blocuri si vom crea aproximativ 50 de mii de locuri de munca. Se deruleaza procedurile, sunt luate fonduri de pe alte axe, unde nu s-au cheltuit banii si, decat sa stea degeaba, mai bine ii punem sa se invarteasca si sa cream locuri de munca", spunea atunci demnitarul. Acum insa si-a retras cuvintele...

The original article may still be available at http://www.capitalul.ro/macro-economie/reabilitarea-termica-a-blocurilor-nu-din-bani-europeni.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Calendar lansare sesiuni PNDR în 2017

În data de 15.03.2017 a avut loc prima întâlnire a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 aferentă anului 2017, întâlnire prezidată de domnul secretar de stat Alexandru Potor la care au participat un număr de 32 membri, alături de reprezentanții Autorității de Management pentru PNDR, reprezentanții AFIR, reprezentanții APIA și ai Directoratului General pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate și aprobate în unanimitate propunerile de modificare a criteriilor de selecție aferente submăsurilor pentru realizarea de investiții in exploatațiile agricole/pomicole, în procesarea/marketingul produselor agricole ori pomicole, pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol/pomicol, pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare – sectorul agricol/pomicol, precum și calendarul…

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.