Treceți la conținutul principal

Acvacultura – un „peşte” numai bun de prins

Uniunea Europeană este cel mai mare consumator de peşte de la nivel mondial, dar asigură, prin producţie proprie, sub 10% din necesar, ceea ce ar putea reprezenta o oportunitate inclusiv pentru agricultorii clujeni, consideră europarlamentarul Rareş Niculescu. Acvacultura este unul dintre domeniile cu potenţial imens de dezvoltare, care trebuie stimulată de UE prin alocarea de resurse mai consistente prin noua Politică Agricolă Comună, a declarat ieri la Cluj-Napoca europarlamentarul clujean Rareş Niculescu.

Rareş Niculescu a atras ieri atenţia că ţările membre ale UE asigură sub 10% din consumul de peşte de la nivelul Uniunii. Astfel, în opinia europarlamentarului, importarea a aproape 90% din cantitatea de peşte consumată de ţările membre trebuie să constuie un semnal de alarmă, dar în acelaşi timp, poate să reprezinte o oportunitate de care poate să profite şi România.

„România produce anual 12.500 de tone de peşte. Raportat la nivelul consumului din Uniune de 12.000.000 de tone înregistrat în UE, putem identifica o piaţă deosebită ca potenţial de dezvoltare”, sublinează Rareş Niculescu.

De potenţiala piaţă de desfacere poate profita inclusiv judeţul nostru, deoarece acvacultura se poate dezvolta independent de poziţia geografică, prin realizarea de lacuri artificiale pentru creşterea peştelui.

Fonduri europene de peste 70 mil. € în 2012

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) intenţionează să plătească în acest an beneficiarilor peste 70 milioane de euro, în creştere cu 35 de procente faţă de plăţile realizate în 2011, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Plăţile vor fi efectuate în proporţie de 75% din Fondul European pentru Pescuit (FEP) şi 25% bugetul naţional.

„Plăţile către beneficiari în 2011 au totalizat peste 51,8 milioane euro, ajungând la un procent de 16,85% din alocarea FEP 2007-2013. De asemenea, Autoritatea de Certificare şi Plată a transmis către Comisia Europeană declaraţii de cheltuieli în valoare totală de 35 milioane euro până la finele anului 2011”, precizează MADR.

România beneficiază, până în 2013, de peste 307,618 milioane euro prin POP pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE prin FEP, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.

The original article may still be available at http://www.monitorulcj.ro/economie/11408-acvacultura--un-peste-numai-bun-de-prins

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

PASAJ RUTIER SUBTERAN OITUZ - STEFAN GUSE, MUNICIPIUL BACAU, JUDETUL BACAU

Program Operational: Programul Operational Regional
Axa Prioritara: Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport
Domeniul Major de Interventie: Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane, soselelor de centura
Operatiunea indicativa: Reabilitarea si modernizarea retelei de strazi urbane
Titlul: PASAJ RUTIER SUBTERAN OITUZ - STEFAN GUSE, MUNICIPIUL BACAU, JUDETUL BACAU
Numele beneficiarului: Primaria Municipiului Bacau din MUNICIPIUL BACAU, jud. BACAU

2,66 miliarde euro disponibili pentru fermierii din România pentru aplicare măsuri de mediu și climă

Fermierii din Regiunea Centru pot accesa angajamentele aplicabile măsurilor de mediu şi climă în cadrul cărora sunt disponibile sume de cca. 2,66 miliarde euro (Măsura 10 – 1,071 miliarde euro, Măsura 11 – 236,42 milioane euro, Măsura 13 – 1,355 miliarde euro).

Cu scopul asigurării tuturor informațiilor necesare pentru continuarea angajamentelor deschise pe parcursul anilor precedenți care se află în derulare în acest an, dar şi pentru asigurarea sprijinului necesar pentru deschiderea unor noi angajamente în anul 2017, au fost elaborate o serie de documente informative şi de ghidare, utile în accesarea şi implementarea cu succes a angajamentelor. Printre acestea găsiți pliante informative privind schemele / măsurile de plată pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unică de plată în campania 2017, completarea electronică a cererii unice de plată, normele de eco-condiţionalitate aplicabile, dar lista zonelor eligibile, hărți și alte materiale informative.

Pentru a aduce aces…