Treceți la conținutul principal

UDMR îi spune "NU" lui Traian Băsescu în privinţa reorganizării administrative

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, luni, că reorganizarea teritorială a României nu va putea fi realizată fără modificarea prealabilă a Constituţiei, improbabilă înainte de viitoarele alegeri.

El a spus că doar după o eventuală revizuire a legii fundamentale, pe baza unui "consens mai larg", se va proceda la o reorganizare teritorială, respectiv la o trecere de la judeţe la regiuni. Potrivit afirmaţiilor sale, un astfel de demers necesită o dezbatere publică largă, nu de pe o zi pe alta, astfel încât să nu se ajungă la "regiuni desenate din birou".
Senatorul a arătat viitoarele regiuni trebuie să fie stabilite pe criterii economice, istorice, culturale şi ţinînd cont de relaţiile interumane, astfel încât să fie asigurată o dezvoltare durabilă.
Fekete a amintit că UDMR a depus la Parlament o inţiativă legislativă privind reorganizarea teritorială, care a fost adoptat tacit de Senat, dar care "zace" de doi ani la Camera Deputaţilor. Liderul grupului senatorilor UDMR a ami spus că Uniunea nu poate să fie de acord cu o eventuală împărţire a României în opt regiuni, aşa cum susţine preşedintele Traian Băsescu. "Nu putem să fim de acord cu aceste megajudeţe", a subliniat parlamentarul."Dacă vrem să absorbim fonduri europene mai rapid şi mai simplu, actualele regiuni de dezvoltare trebuie să fie modificate", a adăugat acesta.
Pe de altă parte, senatorul UDMR a declarat că nu ar fi viabilă modificare înainte de alegeri a modului de organizare teritorială. "Nu cred că este o chestiune viabilă să faci chiar înainte de alegeri o astfel de modificare, care să fie pusă în aplicare de un alt Guvern şi de un alt Parlament", a opinat Fekete Andras Levente. Potrivit acestuia, nu există nicio şansă pentru modificarea Constituţiei înainte de viitoarele alegeri parlamentare.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu va renunţa la ideea unei legi a reorganizării administrative, care să fie aprobată pănă la alegerile care vor avea loc la sfârşitul anului şi care să fie aplicată treptat, până în 2016.

The original article may still be available at http://www.realitatea.net/udmr-ii-spune-nu-lui-traian-basescu-in-privinta-reorganizarii-administrative_902338.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost publicat Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6

Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6, a fost publicat pe site-ul AFIR, la adresa: https://portal.afir.info/informatii_generale_rapoarte_si_liste_rapoarte_de_selectie

Reducerea costurilor de întreținere printr-un proiect de reabilitare termică

Finanțarea reabilitării termice a locuințelor prin POR 2014-2020

Al doilea proiect de finanțare prin POR 2014-2020 pentru municipiul Odorheiu Secuiesc și primul de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost semnat azi, 26.06.2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea ”Reabilitare termică a blocurilor prin POR 2014-2020”, este finanțat prin prioritatea de investiții 3.1 ce vizează sprijinirea eficienței energetice. Acest proiect are o valoare totală de aproape 639.000 lei, din care circa 300.000 lei sunt solicitați de către beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, spre finanțare nerambursabilă. Contractul de finanțare a fost semnat de către domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului, precum și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Apelul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în 2016, în perioada mai-noiembrie. Deși au fost depuse de către autoritățile publice locale…

POR: A fost prelungită perioada de depunere și pe apelurile de proiecte pentru infrastructura de transport (6.1) și eficiență energetică - clădiri publice (3.1A)

MDRAPFE a prelungit, până la 13 iulie 2017, ora 15.00, termenul de depunere a proiectelor în cadrul apelurilor POR 2016/6/6.1/2 și POR 2016/6/6.1/2 BI aferente OS 6.1 „Creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN-T prin modernizarea drumurilor județene”.

De asemenea, MDRAPFE a prelungit până pe 04.09.2017, ora 10.00, apelurile POR/2016/3/3.1/B/1/7REGIUNI și POR/2016/3/3.1/B/1/BI aferente OS 3.1 Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice și sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari

Asemeni și celorlalte prelungiri de apeluri de proiecte anunțate săptămâna trecută, modificările de termen s-au făcut după constatarea unor deficiențe la nivelul unei baze de date din componența sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor gestionat de Ministerul Administrației și Internelor, deficiențe care au avut ca rezultat dificultăți la înregistrarea î…