Treceți la conținutul principal

Şantierele istorice din Iaşi, închise în 2012

Monumente istorice precum Palatul Culturii, Teatrul Naţional şi Biserica
„Trei Ierarhi" vor scăpa de schele după ani întregi de lucrări.


Unul dintre cele mai importante proiecte finalizate anul acesta este consolidarea şi restaurarea Palatului Culturii. În schele din 2008, clădirea-simbol a capitalei Moldovei va fi inaugurată în luna martie, însă deschisă publicului abia în 2013. În ultimii patru ani, reprezentanţii Ministerului Culturii au suplimentat valoarea şi durata lucrărilor de restaurare a Palatului Culturii din cauza descoperirii ruinelor vechii Curţi Domneşti.

„Proiectantul a completat proiectul iniţial cu refacerea integrală a soluţiilor de structură, arhitectură, instalaţii pentru zone care necesită consolidări suplimentare şi amenajări ulterioare", a spus Bogdan Trâmbaciu, directorul Unităţii de Management a proiectului din cadrul Ministerului Culturii.

Şi Teatrul Naţional ar trebui să fie finalizat în august 2012, după doi ani de lucrări. Parlamentarii ieşeni susţin că Guvernul va aloca suficiente fonduri anul acesta pentru finalizarea Filarmonicii Moldova, lucrările fiind începute acum 20 de ani, dar şi Mănăstirea „Trei Ierarhi".

În spatele monumentului emblematic, vor fi ridicate complexe comerciale, hoteluri şi clădiri de birouri în cadrul ansamblului urbanistic Palas. Lucrările celui mai controversat proiect din Moldova vor fi finalizate cu întârziere în luna aprilie.

Iaşi: Pasajul pietonal de la Hala Centrală, finalizat abia peste un an

Ieşenii vor scăpa în câteva luni şi de şantierul din faţa Halei Centrale. După cinci ani de lucrări şi continue tergiversări, reprezentanţii Primăriei vor finaliza în sfârşit investiţia de la pasajul pietonal de la Hala Centrală. Ieşenii vor putea traversa din această vară ruinele din pasaj, unde vor fi amenajate zone comerciale, o librărie, cafenea şi un muzeu. Pasajul va avea patru căi de acces, dinspre străzile Sf. Lazăr, Anastasie Panu şi dinspre Piaţă. Acestea vor fi prevăzute cu scări fixe şi rulante.

Baza de agrement de la Ciric va căpăta altă înfăţişare. Deşi demarate cu întârziere, investiţia de 12 de milioane de euro din fonduri europene va fi finalizată în vară. Ieşenii se vor putea bucura de piscine, plaje, locuri de joacă, terenuri de sport, telescaun, debarcadere, pontoane şi hidrobiciclete.

Lucrările la baza Ciric din Iaşi, în întârziere cu nouă luni

Infrastructura rutieră va fi în şantier tot anul, iar străzile Iaşiului vor arăta ca după război. Asfaltările vor fi finalizate abia în Breazu, Copou, Sărărie şi Tătăraşi. „Primăria va finalize anul acesta pasajul de la Hală, Vasile Lupu, Sala de Sport de la Colegiul «Costache Negruzzi» şi un corp de clădire de la Colegiul Naţional", a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei. Şi Aeroportul Iaşi va fi cârpit anul acesta. Pista va fi reabilitată în lunile de vară, timp în care aerogara va fi închisă, iar terminalul Schengen va fi finalizat în luna martie.

Zeci de tranşee vor fi săpate din Primăvară în zone precum Păcurari, Dacia, Fundaţie, bulevardul Independenţei, Elena Doamna, Nicolina şi CUG. Şefii Primăriei vor începe lucrările la pasajul Octav Băncilă, care face legătura între Dacia şi Păcurari, şi cel din Fundaţie, între Păcurari şi Independeţei.

The original article may still be available at http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Santierele-istorice-Iasi-inchise-FOTOGALARIE_0_623937882.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman redeschide apelurile de proiecte destinate comunităților marginalizate

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene, lansează variantele finale, îmbunătățite, ale Ghidurilor Solicitantului corespunzătoare apelurilor de proiecte POCU 4.1. „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome - regiuni mai puțin dezvoltate și regiune dezvoltată”, respectiv POCU 4.2. „Dezvoltarea Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate”. Ghidurile solicitantului au fost relansate în consultare publică din data de 31 martie 2017 până în 10 aprilie 2017, forma finală a documentelor incluzând propuneri agreate, primite din partea publicului interesat.Apelurile de proiecte aferente acestor ghiduri de finanțare se deschid în sistemul informatic MySMIS2014 în data de 18 aprilie 2017, ora 10:00 și se închid în 16 iunie 2017, ora 16:00.Proiectele care vor fi finanțate viz…

POR: Instrucțiune cu privire la perioada de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un contract înainte de 1 ianuarie 2014

AM POR a publicat, în data de 4 aprilie 2017, Instrucțiunea AMPOR nr. 34 cu privire la stabilirea perioadei de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, în cadrul apelurilor de proiecte lansate și a celor care urmează a fi lansate.

Astfel, perioada de implementare a Proiectului este de [durata] luni, respectiv între data [z/l/a] și data [z/l/a], aceasta cuprinzând, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. În cazul unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, perioada de implementare a proiectului va începe la data de 1 ianuarie 2014.

Documente:
Instructiunea 34.pdf