Treceți la conținutul principal

Investiţiile finalizate în anul 2011 la Buzău: „Drumul Vinului”, cel mai important proiect

Pentru buzoieni, anul trecut a fost unul modest în privinţa noutăţilor la capitolul investiţii. Merită consemnate: inaugurarea unui centru de pregătire Schengen, amenajarea unui padoc nou pentru câinii comunitari, finalizarea unui drum turistic şi modernizarea unor hale uriaşe pentru fabricarea de cuptoare pentru rafinării.

Singurul Centru Multifuncţional de Pregătire Schengen din România a fost inaugurat în martie la Buzău. Aici, angajaţii MAI urmează cursuri de pregătire, pe durata a trei săptămâni, în domenii precum controlul frontierelor sau migraţia.

Amenajarea centrului s-a făcut pe structura fostului liceu de poliţie „Neagoe Basarab”, cu o investiţie de şapte milioane de euro, bani alocaţi dintr-un fond special al Uniunii Europene. Baza de perfecţionare Schengen deţine zece săli de clasă, patru săli de specialitate, o sală de conferinţe şi una de sport.Internatul oferă condiţii de cazare, în regim hotelier de două stele, pentru 200 de cursanţi pe serie. Poliţişti de frontieră, vameşi, angajaţi ai birourilor de migrîări, de la evidenţa populaţiei, jandarmi, pompieri şi poliţişti vor parcurge în viitor modulele de perfecţionare oferite de centrul cu sediul în Buzău.

Cele cinci catedre înfiinţate aici asigură pregătire profesională în domenii precum controlul frontierelor, politica de vize, migraţia, azilul, cooperarea poliţienească, cooperare judiciară, lupta împotriva drogurilor, arme de foc şi muniţii, sistemul de informaţii Schengen, protecţia datelor sau cunoaşterea limbilor de circulaţie internaţională necesare cooperării în domeniul Schengen.

Adăpost încăpător pentru câinii comunitari

Pe data de 3 iunie a fost inaugurat cel de-al doilea padoc pentru câinii comunitari din municipiul Buzău. Amplasat în cartierul Simileasca, în noul adăpost încap peste 300 de câini.

“Era necesar să se realizeze deoarece am atins o cifră de peste 2000 de câini pe străzi şi sunt oameni care sesizează disconfortul creat. În afară de acesta mai rămâne adăpostul de pe Horticolei, cu 120 de locuri, unde sunt aduşi câinii după prindere, pentru a fi triaţi, vaccinaţi şi deparazitaţi”, a spus medicul Dănuţ Păle, administratorul padocului.

Drumului Vinului din judeţul Buzău a fost recepţionat pe data de 15 iunie 2011

Drumul care a costat peste 24 de milioane de euro are o lungime de aproape 60 de kilometri şi leagă cele mai importante puncte turistice din judeţ. Lucrările au început în 2009 şi pentru că proiectul după care s-a construit a fost făcut în 2004, costurile de execuţie au crescut faţă de valoarea iniţială stabilită în urma licitaţiei.

Drumul Vinului din judeţul Buzău leagă Drumul Naţional 10 Buzău - Braşov de localităţile Merei, Pietroasele, Monteoru. Turiştii au posibilitatea să călătorească între Vulcanii Noroioşi, Tabăra de sculptură de la Măgura, Castrul roman şi aşezările cu hipocaust din Pietroasele dar şi staţiunea balneo climaterică Sărata Monteoru.

Consiliul Judeţean Buzău a primit finanţare pentru modernizarea drumului prin proiectul operaţional regional al UE, Axa 2 - „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport locale şi regionale”. Deşi fusese evaluat prin proiect la 97 de milioane de lei, drumul a fost executat cu doar 40 % din valoare, de către firma care a câştigat licitaţia, Colas Drumuri.

La Ministerul Dezvoltării Regionale s-a vorbit despre anumite nereguli în derularea acestui proiect, în special legate de înlocuirea materialului folosit la asfaltare. Constructorul susţine însă că au fost tronsoane care au ridicat probleme şi implicit au necesitat suplimentări de fonduri însă neagă că ar fi folosit o altă soluţie tehnică decât cea din proiectul iniţial

Investiţii franceze în hale de producţie

Ultima inaugurare semnificativă a avut loc pe 8 decembrie 2011, la societatea cu capital româno-francez Beta – Heurtey, unul dintre cei mai mari producători mondiali de piese grele pentru industria petrochimică. Au fost date în folosinţă două hale de producţie, cele mai moderne din România, unde se produc componentee pentru rafinării, grele de câteva sute de tone.

Firma din Buzău este unul dintre puţinii fabricanţi la nivel internaţional de cuptoare pentru rafinării, componente uriaşe în care se produc derivatele din petrol. Pentru producerea pieselor voluminoase şi extrem de grele este nevoie de hale pe măsură, dotate cu macarale şi ghilotine de mare putere. În urma unei investiţii din partea acţionarului francez, halele pe care societatea constituită în 2008 le-a „moştenit” de la partea română au fost aduse la standardele menite să îmbunătăţească fluxul de producţie.„Aproape 10 milioane de euro am investit aici. Avem puncte în toată lumea, Asia, Orientul Mijlociu, America, care au o vechime considerabilă”, a declarat Henri Antoine Dominique, director general Heurtey Petrochem Franţa şi membru în consiulul de administraţie Beta - Heurtey.

Peste 300 de angajaţi cu înaltă calificare lucrează pe platforma industrială Beta – Heurtey, care se întinde pe o suprafaţă de peste 32 de kilometri pătraţi. Firma româno – franceză are comenzi de onorat până în 2013. În cei trei ani de la înfiinţare, Beta – Heurtey a produs componente de rafinării pentru Algeria, Austria, Anglia, Belgia, Franţa, Iran, România, Rusia şi Serbia.

The original article may still be available at http://www.adevarul.ro/locale/buzau/Investitiile_finalizate_in_anul_2011_la_Buzau-_Drumul_Vinului-cel_mai_important_proiect_0_621537896.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Calendar lansare sesiuni PNDR în 2017

În data de 15.03.2017 a avut loc prima întâlnire a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 aferentă anului 2017, întâlnire prezidată de domnul secretar de stat Alexandru Potor la care au participat un număr de 32 membri, alături de reprezentanții Autorității de Management pentru PNDR, reprezentanții AFIR, reprezentanții APIA și ai Directoratului General pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate și aprobate în unanimitate propunerile de modificare a criteriilor de selecție aferente submăsurilor pentru realizarea de investiții in exploatațiile agricole/pomicole, în procesarea/marketingul produselor agricole ori pomicole, pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol/pomicol, pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare – sectorul agricol/pomicol, precum și calendarul…

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.