Treceți la conținutul principal

Impactul economic al PNDR in mediul rural la sfarsitul anului 2011

Proiectele finantate prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013 (PNDR) aduc pana in acest moment in economie peste 4 miliarde de euro.

Rezultatele de pana in acest moment arata ca in ceea ce priveste modernizarea exploatatiilor agricole (Masura 121), finantarile europene au vizat in principal culturile de camp, mai precis achizitionarea de utilaje specifice. Astfel, 1.064 de proiecte de investitii, pentru care APDRP a semnat deja contractele de finantare, au ca scop dotarea cu masini agricole.

Alte proiecte au in vedere investitii in cresterea porcilor, pasarilor sau bovinelor, principalele achizitii fiind directionate spre constructia de cladiri. Este vorba despre aproximativ 300 de proiecte.

Un lucru imbucurator in finantarea proiectelor de investitii in agricultura il reprezinta ponderea din ce in ce mai mare a productiei ecologice. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit finanteaza peste 260 de proiecte de investitii care sunt axate pe agricultura ecologica.

In ceea ce priveste cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (Masura 123 impreuna cu Schemele de ajutor de Stat aferente) majoritatea investitiilor s-au concentrat pe industria alimentara (709 proiecte), procesarea produselor silvice atragand 135 de beneficiari. In industria alimentara APDRP a contractat si 39 de proiecte care vizeaza procesarea BIO a produselor agricole.

Daca ne referim la tipurile de beneficiari care au accesat Masura 123, putem spune ca majoritatea covarsitoare este reprezentata de microintreprinderi, aproximativ 714.

O situatie la fel de buna se constata si in ceea ce priveste diversificarea economiei rurale. Astfel, prin Masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi", au fost finantate 2.157 de noi microintreprinderi, cu alte cuvinte, noi agenti economici care sa contribuie la dezvoltarea directa a economiei locale. Valoarea totala a tuturor acestor proiecte este de 125, 56 milioane de euro.

Desi nu a mai avut interesul urias din perioada Programului SAPARD, proiectele de investitii in turismul rural (Masura 313) constituie un domeniu care a atras finantari de 379 de milioane de euro prin 921 de proiecte contactate. Dintre acestea, peste 720 au solicitat fonduri nerambursabile pentru constructia sau modernizarea de structuri turistice de cazare, alimentatie publica si agrement.

Valoarea totala a investitiilor este de 337 de milioane de euro. Alte proiecte au propus infiintarea in zonele rurale de centre de informare turistica, prevazute cu toate echipamentele necesare, inclusiv cu personal de specialitate.

Peste 1,14 miliarde de euro sunt angajate in investitiile pentru renovarea si dezvoltarea satelor (Masura 322), fiind vorba de 369 de proiecte. Cu toate acestea, comunele beneficiare in mod real de banii europeni pentru infrastructura rurala sunt in numar de 390. Alocarea acestei Masuri a fost epuizata inca de la primele licitatii de proiecte.

Acestea sunt datele statistice ale implementarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in Romania pana in acest moment, procesul de contractare de noi proiecte fiind in plina desfasurare.

"Rezultatele de pana acum arata contributia majora pe care fondurile europene derulate de APDRP o au in economia rurala. Putem spune ca se aduce un aport semnificativ la progresul mediului rural romanesc. Cred ca nu mai exista vreo comuna in care sa nu fie o investitie publica sau privata pe care sa nu o sprijinim. Nu mai sunt multi bani disponibili, asa ca sfatul meu pentru toti cei interesati este acela de a demara cat mai repede demersurile pentru alcatuirea proiectelor. In contextul unei concurente acerbe pentru obtinerea finantarii, APDRP va selecta doar cele mai bune si viabile proiecte" a precizat Mihai Gavril Vadan, directorul general al Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

De la demararea PNDR in anul 2008, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a gestionat 95.694 de cereri de finantare, in valoare de peste 15,26 miliarde de euro.

Pana la aceasta data, au fost selectate spre finantare 48.073 de proiecte in suma de 4,58 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o angajare de 47% a fondurilor disponibile prin PNDR.

APDRP a efectuat, pana in prezent, plati de aproximativ 4 miliarde de euro, ceea ce inseamna o absorbtie efectiva de peste 40%.
Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

The original article may still be available at http://www.finantare.ro/stire-18773-Impactul-economic-al-PNDR-in-mediul-rural-la-sfarsitul-anului-2011.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

PASAJ RUTIER SUBTERAN OITUZ - STEFAN GUSE, MUNICIPIUL BACAU, JUDETUL BACAU

Program Operational: Programul Operational Regional
Axa Prioritara: Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport
Domeniul Major de Interventie: Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane, soselelor de centura
Operatiunea indicativa: Reabilitarea si modernizarea retelei de strazi urbane
Titlul: PASAJ RUTIER SUBTERAN OITUZ - STEFAN GUSE, MUNICIPIUL BACAU, JUDETUL BACAU
Numele beneficiarului: Primaria Municipiului Bacau din MUNICIPIUL BACAU, jud. BACAU

2,66 miliarde euro disponibili pentru fermierii din România pentru aplicare măsuri de mediu și climă

Fermierii din Regiunea Centru pot accesa angajamentele aplicabile măsurilor de mediu şi climă în cadrul cărora sunt disponibile sume de cca. 2,66 miliarde euro (Măsura 10 – 1,071 miliarde euro, Măsura 11 – 236,42 milioane euro, Măsura 13 – 1,355 miliarde euro).

Cu scopul asigurării tuturor informațiilor necesare pentru continuarea angajamentelor deschise pe parcursul anilor precedenți care se află în derulare în acest an, dar şi pentru asigurarea sprijinului necesar pentru deschiderea unor noi angajamente în anul 2017, au fost elaborate o serie de documente informative şi de ghidare, utile în accesarea şi implementarea cu succes a angajamentelor. Printre acestea găsiți pliante informative privind schemele / măsurile de plată pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unică de plată în campania 2017, completarea electronică a cererii unice de plată, normele de eco-condiţionalitate aplicabile, dar lista zonelor eligibile, hărți și alte materiale informative.

Pentru a aduce aces…