Treceți la conținutul principal

Grecia trebuie să restituie UE 425 milioane de euro din subvenţii agricole


Grecia va trebui să restituie circa 425 milioane de euro din subvenţii agricole acordate de guvern în condiţii neconforme cu legislaţia Uniunii Europene, a declarat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit Reuters.

Detaliile privind momentul restituirii fondurilor vor fi stabilite după decizia oficială a Comisiei şi publicarea ei în Jurnalul Oficial al UE, a indicat purtătorul de cuvânt. 'Depinde de Grecia să decidă cum le va restitui', a afirmat acesta, întrebat dacă statul elen va trebui să recupereze banii de la fermieri.

Aceştia au obţinut ajutoarele după ce au blocat autostrăzile la începutul lui 2009, timp de mai multe săptămâni, închizând practic punctele de frontieră cu Bulgaria şi tăind legăturile Atenei cu alte oraşe. Ei cereau subvenţii şi reduceri de impozite pentru a face faţă crizei economice globale.


În momentul aprobării pachetului de ajutor de către guvern, presa din Grecia se întreba dacă aceasta nu constituie o încălcare a legislaţiei europene în materie de ajutoare de stat şi ironiza eşecul guvernului de a primi autorizarea Bruxelles-ului. 'Nu există nicio problemă cu Uniunea Europeană', dădea asigurări ministrul agriculturii de la acea vreme, Sotiris Hatzigakis.

Sectorul agricol al Greciei este unul dintre cele mai mari din UE în raport cu dimensiunea economiei naţionale, contribuind cu 3% la PIB. Sectorul s-a restrâns însă considerabil în ultimul deceniu, şi constă acum mai ales din ferme mici, care depind pentru supravieţuire de subvenţiile europene şi de preţurile minime garantate.

The original article may still be available at http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/grecia-trebuie-sa-restituie-ue-425-milioane-de-euro-din-subventii-agricole-159104.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost publicat Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6

Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6, a fost publicat pe site-ul AFIR, la adresa: https://portal.afir.info/informatii_generale_rapoarte_si_liste_rapoarte_de_selectie

Reducerea costurilor de întreținere printr-un proiect de reabilitare termică

Finanțarea reabilitării termice a locuințelor prin POR 2014-2020

Al doilea proiect de finanțare prin POR 2014-2020 pentru municipiul Odorheiu Secuiesc și primul de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost semnat azi, 26.06.2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea ”Reabilitare termică a blocurilor prin POR 2014-2020”, este finanțat prin prioritatea de investiții 3.1 ce vizează sprijinirea eficienței energetice. Acest proiect are o valoare totală de aproape 639.000 lei, din care circa 300.000 lei sunt solicitați de către beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, spre finanțare nerambursabilă. Contractul de finanțare a fost semnat de către domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului, precum și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Apelul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în 2016, în perioada mai-noiembrie. Deși au fost depuse de către autoritățile publice locale…