Treceți la conținutul principal

Elena Udrea îl învinovăţeşte pe Radu Mazăre pentru starea în care se găseşte astăzi Cazinoul din Constanţa

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a postat pe blogul personal un text în care vorbeşte despre noul proiect de urmează a fi demarat de instituţia pe care o conduce, reabilitarea Cazinoului din Constanţa.

În postarea de pe blog, Elena Udrea sublinează partea de vină pe care o are primarul Radu Mazăre pentru starea deplorabilă în care se află în present clădirea ce necesită reabilitarea.
“În urmă cu două zile, scriam despre faptul că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului desfăşoară cea mai coerentă strategie de investiţii în infrastructura turistică. Ei bine, ca o confirmare a acestui lucru, în şedinţa de Guvern de miercuri, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa. S-a făcut astfel pasul decisiv către repunerea în circuitul turistic al simbolului cel mai cunoscut al litoralului românesc. De altfel, Ministerul Culturii a clasat această clădire drept „monument istoric de valoare universală” încă din 2004. De atunci, din păcate, nimeni nu a făcut ceva pentru a o salva, fiind lăsată să se degradeze de la lună la lună.

Costurile pentru restaurarea Cazinoului sunt estimate înainte de licitaţie la aproape 40 de milioane de lei, iar lucrarea urmează să fie realizată în doi ani. Aşa cum s-a întâmplat însă în cazul domeniului schiabil din Poiana Braşov, mi-aş dori foarte mult ca această clădire simbol a Constanţei să fie redată în folosinţă încă din vara lui 2013, deci, înainte de termenul de finalizare.

Costurile de reabilitare sunt mari pentru că monumentul se află într-o stare deplorabilă, fiind un pericol pentru oamenii care trec pe acolo, şi pentru că intervenţia asupra unei clădiri de patrimoniu se face numai de către specialişti autorizaţi în astfel de lucrări după planuri avizate de Ministerul Culturii. Pentru situaţia Cazinoului, vina aparţine exclusiv Primăriei Constanţa, care a închiriat clădirea unor prieteni de-ai lui Radu Mazăre, afacerişti de carton care nu şi-au respectat partea lor de înţelegere privind administrarea clădirii.

Restaurarea Cazinoului este o nouă dovadă că MDRT face de cele mai multe ori şi munca administraţiei locale, acolo unde decidenţii politici de la nivelul primăriei sunt indolenţi sau rău-intenţionaţi. Pentru edilul Constanţei este mai important să îşi petreacă timpul în Brazilia decât să încerce să fie un bun primar, măcar atunci când vine vorba de averea oraşului pe care îl conduce, ba chiar averea acestei ţări. Mai mult, în loc să vrea să îl vândă la preţ de nimic, în contul unei datorii la o firmă obscură a unor amici personali, mai bine ar fi accesat fonduri europene pe care le avea la dispoziţie pentru a-l restaura.

La fel ca şi în cazul reabilitării Borsecului sau a Băilor Herculane, lucrările de la Cazino nu sunt opţionale – în cazul în care nu se intervine, acea clădire ar putea să dispară pentru totdeauna nu numai din circuitul turistic românesc, ci şi de pe lista monumentelor istorice de valoare universală pe care le deţine România. Şi ar fi foarte mare păcat, având în vedere gloria din perioada interbelică, atunci când marii bogaţi ai Europei se îngrămădeau să vină la Constanţa, iar Cazinoul era principalul punct de atracţie.

Aş vrea să punctez faptul că, după restaurare, Cazinoul nu va rămâne în patrimoniul statului. Clădirea va fi redată în administrare primăriei, cu condiţia să aibă destinaţie publică. Sper că, la acel moment, Constanţa va avea primar un bun gospodar, căruia să îi pese mai mult de oraş decât de plajele din Brazilia.”

Sursa: elenaudrea.ro

The original article may still be available at http://www.cugetliber.ro/1325887200/articol/117333/elena-udrea-il-invinovateste-pe-radu-mazare-pentru-starea-in-care-se-gaseste-astazi-cazinoul-din-constanta/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman redeschide apelurile de proiecte destinate comunităților marginalizate

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene, lansează variantele finale, îmbunătățite, ale Ghidurilor Solicitantului corespunzătoare apelurilor de proiecte POCU 4.1. „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome - regiuni mai puțin dezvoltate și regiune dezvoltată”, respectiv POCU 4.2. „Dezvoltarea Locală Integrată (DLI 360 grade) în comunitățile marginalizate”. Ghidurile solicitantului au fost relansate în consultare publică din data de 31 martie 2017 până în 10 aprilie 2017, forma finală a documentelor incluzând propuneri agreate, primite din partea publicului interesat.Apelurile de proiecte aferente acestor ghiduri de finanțare se deschid în sistemul informatic MySMIS2014 în data de 18 aprilie 2017, ora 10:00 și se închid în 16 iunie 2017, ora 16:00.Proiectele care vor fi finanțate viz…

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

POR: Instrucțiune cu privire la perioada de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un contract înainte de 1 ianuarie 2014

AM POR a publicat, în data de 4 aprilie 2017, Instrucțiunea AMPOR nr. 34 cu privire la stabilirea perioadei de implementare a unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, în cadrul apelurilor de proiecte lansate și a celor care urmează a fi lansate.

Astfel, perioada de implementare a Proiectului este de [durata] luni, respectiv între data [z/l/a] și data [z/l/a], aceasta cuprinzând, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. În cazul unui proiect pentru care a fost semnat un acord cadru/contract înainte de data de 1 ianuarie 2014, perioada de implementare a proiectului va începe la data de 1 ianuarie 2014.

Documente:
Instructiunea 34.pdf