Treceți la conținutul principal

Cum au dezvoltat un fost inginer mecanic şi un lăcătuş mecanic câte o pepinieră în care produc 10.000 de pomi fructiferi şi 7.000 de trandafiri

Eugen Szepessy, 57 de ani, de profesie inginer mecanic, a pus în 1996 bazele unei pepiniere în localitatea Unirea (jud. Alba), în care cultivă în prezent 15.000 de pomi fructiferi şi 7.000 de trandafiri pe care îi vinde atât online, cât şi într-un magazin specializat.

"Când am început această activitate am folosit terenul pe care îl avea familia soţiei mele şi cunoştinţele pe care le-am dobândit în mod autodidact. Mi-am asigurat strictul necesar în ceea ce priveşte echipamentele pentru a pune bazele unei pepiniere (plantaţie pe care se produc răsaduri sau puieţi de pomi)", susţine Eugen Szepeassy.

Din 2004, antreprenorul a trecut activitatea pe o societate cu răspundere limitată, sub numele de Rosafruct. După ce a demisionat de la firma la care lucra ca inginer mecanic şi a studiat mai multe cărţi de profil, Szepessy a început să se ocupe de producerea, prelucrarea, dar şi co­mer­cializarea materialului săditor pomicol şi ornamental (trandafiri) pe un teren din apropierea cursului Mureşului. În pepiniera care în prezent se întinde pe 1,2 hectare, Szepessy cultivă anual între 10.000 şi 15.000 de pomi fructiferi (meri, gutui, pruni, peri, cireşi, vişini, caişi, piersici, migdali, nuci) şi între 4.000 şi 7.000 de trandafiri. O parte dintre trandafiri sunt vânduţi către primării.

În 2010, compania Rosafruct a finalizat cu o cifră de afaceri de 265.000 de lei (63.000 de euro) şi un profit de 3.069 (730 de euro), la un număr de cinci angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. În 2006, compania avea un profit de 18.630 lei (5.300 euro), arată aceeaşi sursă.

Fostul inginer mecanic cultivă şi soiuri de pomi de mărime medie sau chiar pitici, precum mărul columnar sau nectarinul miniatur, altoiurile pentru acest tip de pomi fiind aduse din străinătate. Un măr, păr sau cireş se vinde cu 10 lei la magazinul din judeţul Alba şi cu 25 de lei de pe internet (costurile de transport fiind incluse). Preţurile sunt mai mari însă pentru soiurile mai speciale, ajungând chiar şi la 100 de lei pentru un măr duo 5 ani sau un nuc de Milota.

Un trandafir (de parc) se vinde cu 6 lei la magazin şi cu 15 lei online (include taxele de transport), în timp ce un trandafir cu trunchi înalt se vinde cu 25 de lei şi respectiv 45 de lei online, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

"Aproape 5% din pomii fructiferi se vând online, restul în magazin şi angro celor care au plantaţii comerciale, care îşi doresc pomi pentru gospodării sau care redistribuie pomii fructiferi", a spus el.

Eugen Szepeassy şi-a împărţit terenul în trei sectoare, într-unul produce portaltoi (plantă pe care se grefează altoiul), în altul cultivă plantaţiile-mamă şi în alt sector cultivă pomii altoiţi.

"Din 100 de portaltoi se recoltează doar 50-60, restul se pierd. Activitatea agricolă se face sub cerul liber, adică producţia depinde foarte mult de vreme: ploile în exces sau seceta îşi spun cuvântul", menţionează el.

Eugen Szepeassy susţine că sunt multe dificultăţi cu care se confruntă: concurenţa neloială, reprezentată de cei care vând la preţuri foarte mici pomi fructiferi, a căror origine nu este cunoscută, dar şi scăderea cererii pentru pomi fructiferi.

"În 2006 obţineam un profit pe care nu cred că îl voi mai atinge. Nu am făcut niciun proiect pentru atragerea de fonduri europene, pentru că cerinţele sunt foarte riguroase, iar în zilele noastre eu nu pot spune că pepiniera mea va mai rezista în următorii cinci ani", spune el.

În România se produc în pepiniere peste 1,5 milioane de pomi fructiferi, potrivit lui.

Şi Nicolae Becheanu, 52 de ani, fost lăcătuş-mecanic, a pus în 2006 bazele unei pepiniere în comuna Băleşti, Târgu-Jiu. În pepinieră se produc meri, peri, cireşi, gutui, nuci şi alţi pomi fructiferi. Anul acesta, famila Becheanu se aşteaptă ca producţia să ajungă la 10.000 de pomi fructiferi, faţă de 8.000 de pomi anul trecut.

Preţul unui pom este de 12 lei. Suprafaţa pe care s-a dezvoltat pepiniera are 6.000 de metri pătraţi.

"Aproape 60% din comenzile pentru pomii fructiferi le primim prin telefon şi pe internet, livrarea se face printr-o firmă de curierat. Restul se comercializează direct către persoanele care au plantaţii", a declarat Lucian Becheanu, fiul admi­nistratorului.

El susţine că este o afacere de familie rentabilă, care a fost dezvoltată pe surse proprii şi nu pe bani europeni, din cauza dificultăţilor de accesare a acestor fonduri. Vânzările de pomi fructiferi se ridică la 120.000 de lei (28.000 euro) anual, profitul nu a fost făcut public de reprezentantul pepinierei.

The original article may still be available at http://www.zf.ro/eveniment/cum-au-dezvoltat-un-fost-inginer-mecanic-si-un-lacatus-mecanic-cate-o-pepiniera-in-care-produc-10-000-de-pomi-fructiferi-si-7-000-de-trandafiri-9134294

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

POR: Apel lansat pentru proiecte 2.1 A ITI Delta Dunarii, cu depunere incepand din 10 mai

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene a lansat, în data de 10.04.2017, apelul de proiecte nr. POR 2017/2/2.1.A/ITI/1, aferent Axei prioritare 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Priorității de investiţii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri, apel dedicat zonei de Investiţii Teritoriale Integrate Delta Dunării.

Obiectivul specific al acestei axe prioritare îl reprezintă consolidarea poziției pe piață a întreprinderilor mici și mijlocii în domeniile competitive identificate în Strategia Națională de Competitivitate şi Planurile Regionale de Dezvoltare.

Prioritatea de investiții 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoa…

2,66 miliarde euro disponibili pentru fermierii din România pentru aplicare măsuri de mediu și climă

Fermierii din Regiunea Centru pot accesa angajamentele aplicabile măsurilor de mediu şi climă în cadrul cărora sunt disponibile sume de cca. 2,66 miliarde euro (Măsura 10 – 1,071 miliarde euro, Măsura 11 – 236,42 milioane euro, Măsura 13 – 1,355 miliarde euro).

Cu scopul asigurării tuturor informațiilor necesare pentru continuarea angajamentelor deschise pe parcursul anilor precedenți care se află în derulare în acest an, dar şi pentru asigurarea sprijinului necesar pentru deschiderea unor noi angajamente în anul 2017, au fost elaborate o serie de documente informative şi de ghidare, utile în accesarea şi implementarea cu succes a angajamentelor. Printre acestea găsiți pliante informative privind schemele / măsurile de plată pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unică de plată în campania 2017, completarea electronică a cererii unice de plată, normele de eco-condiţionalitate aplicabile, dar lista zonelor eligibile, hărți și alte materiale informative.

Pentru a aduce aces…

POR: A fost prelungită perioada de depunere și pe apelurile de proiecte pentru infrastructura de transport (6.1) și eficiență energetică - clădiri publice (3.1A)

MDRAPFE a prelungit, până la 13 iulie 2017, ora 15.00, termenul de depunere a proiectelor în cadrul apelurilor POR 2016/6/6.1/2 și POR 2016/6/6.1/2 BI aferente OS 6.1 „Creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN-T prin modernizarea drumurilor județene”.

De asemenea, MDRAPFE a prelungit până pe 04.09.2017, ora 10.00, apelurile POR/2016/3/3.1/B/1/7REGIUNI și POR/2016/3/3.1/B/1/BI aferente OS 3.1 Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice și sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari

Asemeni și celorlalte prelungiri de apeluri de proiecte anunțate săptămâna trecută, modificările de termen s-au făcut după constatarea unor deficiențe la nivelul unei baze de date din componența sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor gestionat de Ministerul Administrației și Internelor, deficiențe care au avut ca rezultat dificultăți la înregistrarea î…