Treceți la conținutul principal

Castelul de apă, unul dintre simbolurile Brăilei, îşi aşteaptă rândul la reabilitare

Castelul de apă din Grădina Mare, monument simbol al Brăilei aşteaptă de ceva vreme să-i vină rândul pentru a fi reabilitat pe bani europeni.

După ce o serie de monumente simbol ale Brăilei precum grupul statuar Traian, Casa Goangă, Teatrul Maria Filotti, fie au fost reabilitate, fie contractele au fost semnate şi urmează începerea lucrărilor, Castelul de apă aşteaptă de cinci ani, de când a reintrat în posesia Primăriei, proiectul de reabilitare.

Reprezentanţilor Municipalităţii spun că pentru a accesa fonduri europene, trebuie realizat întâi un studiu de fezabilitate şi o expertiză, ambele pe banii Primăriei. „Pentru a putea depune un proiect trebuie să avem un studiu de fezabilitate, acel DALI. Pentru un studiu de fezabilitate trebuie să avem expertiza. Aceste studii sunt făcute de noi", ne-a explicat primarul Aurel Simionescu.

Studiul de fezabilitate a fost realizat anul trecut, iar acum urmează să fie conceput proiectul. Edilul şef are de gând să meargă cu proiectul de reabilitare pe Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) chiar dacă acest lucru va însemna o contribuţie financiară mai mare din partea Primăriei. El a precizat că suma rămasă disponibilă pe PIDU pentru acest proiect ar putea fi destul de mică ceea ce ar însemna că Municipalitatea va trebui să vină cu un procent de cofinanţare mai mare, dar nu contează deoarece nu se ştie când va mai apărea o nouă şansă de reabilitare a castelului pe fonduri europene.


Brăilenii în vârstă sunt nostalgici după vremurile când Castelul era principalul punct de atracţie al oraşului şi speră că Primăria va face ceva pentru readucerea clădirii pe lista punctelor de promenadă din Brăila şi în circuitul turistic. „Ne-am bucura să mai deschidă restaurantul din Castel, măcar ocazional. Ne este dor de acele vremuri", ne-a spus Mircea Mocanu.

Scurt istoric

Castelul de apă al Brăilei a fost construit în anul 1912 şi în vremea când era funcţional alimenta aproape jumătatea din populaţia oraşului. În 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop pentru reamenajare şi transformare în obiectiv de alimentaţie publică. Până la sfârşitul anilor 80 a fost amenajat acolo şi celebrul bar rotitor de unde se putea admira panorama Brăilei.

În 1996 Castelul a ajuns în proprietatea controversatului om de afaceri gălăţean Cătălin Chelu care a încheiat un contract de preluare cu Consumcoop. După un proces care a durat 10 ani clădirea a revenit în proprietatea Primăriei care încearcă acum să o reintroducă în circuitul turistic al oraşului.

The original article may still be available at http://www.adevarul.ro/locale/braila/Castelul_de_apa_isi_asteapta_randul_la_reabilitare_0_623937962.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

PASAJ RUTIER SUBTERAN OITUZ - STEFAN GUSE, MUNICIPIUL BACAU, JUDETUL BACAU

Program Operational: Programul Operational Regional
Axa Prioritara: Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport
Domeniul Major de Interventie: Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane, soselelor de centura
Operatiunea indicativa: Reabilitarea si modernizarea retelei de strazi urbane
Titlul: PASAJ RUTIER SUBTERAN OITUZ - STEFAN GUSE, MUNICIPIUL BACAU, JUDETUL BACAU
Numele beneficiarului: Primaria Municipiului Bacau din MUNICIPIUL BACAU, jud. BACAU

2,66 miliarde euro disponibili pentru fermierii din România pentru aplicare măsuri de mediu și climă

Fermierii din Regiunea Centru pot accesa angajamentele aplicabile măsurilor de mediu şi climă în cadrul cărora sunt disponibile sume de cca. 2,66 miliarde euro (Măsura 10 – 1,071 miliarde euro, Măsura 11 – 236,42 milioane euro, Măsura 13 – 1,355 miliarde euro).

Cu scopul asigurării tuturor informațiilor necesare pentru continuarea angajamentelor deschise pe parcursul anilor precedenți care se află în derulare în acest an, dar şi pentru asigurarea sprijinului necesar pentru deschiderea unor noi angajamente în anul 2017, au fost elaborate o serie de documente informative şi de ghidare, utile în accesarea şi implementarea cu succes a angajamentelor. Printre acestea găsiți pliante informative privind schemele / măsurile de plată pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unică de plată în campania 2017, completarea electronică a cererii unice de plată, normele de eco-condiţionalitate aplicabile, dar lista zonelor eligibile, hărți și alte materiale informative.

Pentru a aduce aces…