Treceți la conținutul principal

Castelul de apă, unul dintre simbolurile Brăilei, îşi aşteaptă rândul la reabilitare

Castelul de apă din Grădina Mare, monument simbol al Brăilei aşteaptă de ceva vreme să-i vină rândul pentru a fi reabilitat pe bani europeni.

După ce o serie de monumente simbol ale Brăilei precum grupul statuar Traian, Casa Goangă, Teatrul Maria Filotti, fie au fost reabilitate, fie contractele au fost semnate şi urmează începerea lucrărilor, Castelul de apă aşteaptă de cinci ani, de când a reintrat în posesia Primăriei, proiectul de reabilitare.

Reprezentanţilor Municipalităţii spun că pentru a accesa fonduri europene, trebuie realizat întâi un studiu de fezabilitate şi o expertiză, ambele pe banii Primăriei. „Pentru a putea depune un proiect trebuie să avem un studiu de fezabilitate, acel DALI. Pentru un studiu de fezabilitate trebuie să avem expertiza. Aceste studii sunt făcute de noi", ne-a explicat primarul Aurel Simionescu.

Studiul de fezabilitate a fost realizat anul trecut, iar acum urmează să fie conceput proiectul. Edilul şef are de gând să meargă cu proiectul de reabilitare pe Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) chiar dacă acest lucru va însemna o contribuţie financiară mai mare din partea Primăriei. El a precizat că suma rămasă disponibilă pe PIDU pentru acest proiect ar putea fi destul de mică ceea ce ar însemna că Municipalitatea va trebui să vină cu un procent de cofinanţare mai mare, dar nu contează deoarece nu se ştie când va mai apărea o nouă şansă de reabilitare a castelului pe fonduri europene.


Brăilenii în vârstă sunt nostalgici după vremurile când Castelul era principalul punct de atracţie al oraşului şi speră că Primăria va face ceva pentru readucerea clădirii pe lista punctelor de promenadă din Brăila şi în circuitul turistic. „Ne-am bucura să mai deschidă restaurantul din Castel, măcar ocazional. Ne este dor de acele vremuri", ne-a spus Mircea Mocanu.

Scurt istoric

Castelul de apă al Brăilei a fost construit în anul 1912 şi în vremea când era funcţional alimenta aproape jumătatea din populaţia oraşului. În 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop pentru reamenajare şi transformare în obiectiv de alimentaţie publică. Până la sfârşitul anilor 80 a fost amenajat acolo şi celebrul bar rotitor de unde se putea admira panorama Brăilei.

În 1996 Castelul a ajuns în proprietatea controversatului om de afaceri gălăţean Cătălin Chelu care a încheiat un contract de preluare cu Consumcoop. După un proces care a durat 10 ani clădirea a revenit în proprietatea Primăriei care încearcă acum să o reintroducă în circuitul turistic al oraşului.

The original article may still be available at http://www.adevarul.ro/locale/braila/Castelul_de_apa_isi_asteapta_randul_la_reabilitare_0_623937962.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lista cererilor de finanțare respinse în etapa de verificare a conformității administrative și eligibilității pentru apelul de proiecte POCU/19/4/4.1- regiune dezvoltată

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 (AM POCU) publică lista cererilor de finanțare care au fost respinse în etapa de verificare a conformității administrative și eligibilității pentru apelurile de proiecte POCU/19/4/4.1 „Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome, prin implementarea de măsuri integrate- regiune dezvoltată (București-Ilfov)”.

În perioada 07.04.2017-10.04.2017, solicitanții ale căror cereri de finanțare au fost respinse în această etapă vor primi Scrisoarea de informare exclusiv la adresa/ adresele de e-mail precizate în cererea de finanțare. Solicitanții ale căror cereri de finanțare se regăsesc în listele atașate, dar nu au primit scrisoarea de informare până la sfârșitul zilei de 10.04.2017 sunt rugați să contacteze AM POCU la adresa de email cabinet.posdru@fonduri-ue.ro.

Solicitantul poate cont…

A fost publicat Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6

Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6, a fost publicat pe site-ul AFIR, la adresa: https://portal.afir.info/informatii_generale_rapoarte_si_liste_rapoarte_de_selectie

POR: Apel lansat pentru proiecte 2.1 A ITI Delta Dunarii, cu depunere incepand din 10 mai

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene a lansat, în data de 10.04.2017, apelul de proiecte nr. POR 2017/2/2.1.A/ITI/1, aferent Axei prioritare 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Priorității de investiţii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri, apel dedicat zonei de Investiţii Teritoriale Integrate Delta Dunării.

Obiectivul specific al acestei axe prioritare îl reprezintă consolidarea poziției pe piață a întreprinderilor mici și mijlocii în domeniile competitive identificate în Strategia Națională de Competitivitate şi Planurile Regionale de Dezvoltare.

Prioritatea de investiții 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoa…