Treceți la conținutul principal

Castelul de apă, unul dintre simbolurile Brăilei, îşi aşteaptă rândul la reabilitare

Castelul de apă din Grădina Mare, monument simbol al Brăilei aşteaptă de ceva vreme să-i vină rândul pentru a fi reabilitat pe bani europeni.

După ce o serie de monumente simbol ale Brăilei precum grupul statuar Traian, Casa Goangă, Teatrul Maria Filotti, fie au fost reabilitate, fie contractele au fost semnate şi urmează începerea lucrărilor, Castelul de apă aşteaptă de cinci ani, de când a reintrat în posesia Primăriei, proiectul de reabilitare.

Reprezentanţilor Municipalităţii spun că pentru a accesa fonduri europene, trebuie realizat întâi un studiu de fezabilitate şi o expertiză, ambele pe banii Primăriei. „Pentru a putea depune un proiect trebuie să avem un studiu de fezabilitate, acel DALI. Pentru un studiu de fezabilitate trebuie să avem expertiza. Aceste studii sunt făcute de noi", ne-a explicat primarul Aurel Simionescu.

Studiul de fezabilitate a fost realizat anul trecut, iar acum urmează să fie conceput proiectul. Edilul şef are de gând să meargă cu proiectul de reabilitare pe Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) chiar dacă acest lucru va însemna o contribuţie financiară mai mare din partea Primăriei. El a precizat că suma rămasă disponibilă pe PIDU pentru acest proiect ar putea fi destul de mică ceea ce ar însemna că Municipalitatea va trebui să vină cu un procent de cofinanţare mai mare, dar nu contează deoarece nu se ştie când va mai apărea o nouă şansă de reabilitare a castelului pe fonduri europene.


Brăilenii în vârstă sunt nostalgici după vremurile când Castelul era principalul punct de atracţie al oraşului şi speră că Primăria va face ceva pentru readucerea clădirii pe lista punctelor de promenadă din Brăila şi în circuitul turistic. „Ne-am bucura să mai deschidă restaurantul din Castel, măcar ocazional. Ne este dor de acele vremuri", ne-a spus Mircea Mocanu.

Scurt istoric

Castelul de apă al Brăilei a fost construit în anul 1912 şi în vremea când era funcţional alimenta aproape jumătatea din populaţia oraşului. În 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop pentru reamenajare şi transformare în obiectiv de alimentaţie publică. Până la sfârşitul anilor 80 a fost amenajat acolo şi celebrul bar rotitor de unde se putea admira panorama Brăilei.

În 1996 Castelul a ajuns în proprietatea controversatului om de afaceri gălăţean Cătălin Chelu care a încheiat un contract de preluare cu Consumcoop. După un proces care a durat 10 ani clădirea a revenit în proprietatea Primăriei care încearcă acum să o reintroducă în circuitul turistic al oraşului.

The original article may still be available at http://www.adevarul.ro/locale/braila/Castelul_de_apa_isi_asteapta_randul_la_reabilitare_0_623937962.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost publicat Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6

Raportul de Selecție aferent submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa lunară 6, a fost publicat pe site-ul AFIR, la adresa: https://portal.afir.info/informatii_generale_rapoarte_si_liste_rapoarte_de_selectie

Anunț important pentru GAL-uri! A fost publicat Manualul de procedură aferent submăsurii 19.2 - „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală“, versiunea 01

Anunț important pentru GAL-uri! Manualul de procedură aferent submăsurii 19.2 - „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală“, versiunea 01, a fost publicat pe pagina oficială de internet a AFIR.

Acesta se află în cadrul secţiunii „Investiții PNDR”, subsecţiunea „LEADER- SM 19.2”.
https://portal.afir.info/informatii_generale_pndr_investitii_prin_pndr_m_19_leader_sm19_2_actiuni_in_strategia_de_dezvoltare_locala

Reducerea costurilor de întreținere printr-un proiect de reabilitare termică

Finanțarea reabilitării termice a locuințelor prin POR 2014-2020

Al doilea proiect de finanțare prin POR 2014-2020 pentru municipiul Odorheiu Secuiesc și primul de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost semnat azi, 26.06.2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea ”Reabilitare termică a blocurilor prin POR 2014-2020”, este finanțat prin prioritatea de investiții 3.1 ce vizează sprijinirea eficienței energetice. Acest proiect are o valoare totală de aproape 639.000 lei, din care circa 300.000 lei sunt solicitați de către beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, spre finanțare nerambursabilă. Contractul de finanțare a fost semnat de către domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului, precum și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Apelul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în 2016, în perioada mai-noiembrie. Deși au fost depuse de către autoritățile publice locale…