Treceți la conținutul principal

Boc: Fondurile rambursate de CE sunt la un nivel redus, banii pot fi pierduti

Proiectele sprijinite din fonduri structurale şi de coeziune, inclusiv cofinanţarea naţională, contractate şi aflate în implementare, au totalizat la finele anului trecut 19,8 mld. euro, iar plăţile către beneficiari au însumat 3 mld. euro

Fondurile rambursate României de către Comisia Europeană s-au menţinut, la sfârşitul anului trecut, la un nivel redus, de doar 700 milioane euro, astfel că există riscul major al pierderii de fonduri dacă ritmul de absorbţie nu va fi îmbunătăţit în acest an, a afirmat, ieri, premierul Emil Boc, citat de Mediafax. El i-a convocat, la sediul Guvernului, pe miniştrii cu atribuţii pentru o şedinţă privind absorbţia fondurilor europene în acest an. Conform datelor prezentate de premier, proiectele sprijinite din fonduri structurale şi de coeziune, inclusiv cofinanţarea naţională, contractate şi aflate în implementare au totalizat la finele anului trecut 19,8 miliarde euro (64% din total), iar plăţile către beneficiari au însumat 3 miliarde euro (14,85%).

Rambursare de 700 mil. euro

Sumele rambursate României de către CE rămân însă la un nivel scăzut, de 700 milioane euro. Datele anunţate de autorităţi la finele anului trecut indicau aceeaşi situaţie, respectiv că plăţile intermediare rambursate de Comisia Europeană până la 30 noiembrie 2011 însumează, pe toate programele operaţionale, aproximativ 716 milioane euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbţie de 3,72% din totalul fondurilor alocate României pentru intervalul 2007-2013.

"Nu vreau un «hei-rupism» în stabilirea ţintelor trimestriale de absorbţie, ci responsabilitate"

"Este un lucru departe de ceea ce ne dorim cu toţii. Dacă nu îmbunătăţim ritmul de absorbţie, există riscul major să pierdem fonduri europene, efect care va fi resimţit în 2013. Nu vreau un «hei-rupism» în stabilirea ţintelor trimestriale de absorbţie, ci responsabilitate", a spus Boc. El a amintit că Guvernul a impus recent ca autorităţile de management să fie obligate să verifice cererile de rambursare de fonduri comunitare într-un termen limită de 45 zile, înainte ca solicitările să fie transmise Comisiei Europene, şi a atenţionat că astfel de întârzieri au fost înregistrate la nivelul organismelor intermediare pentru programe de Competitivitate, cu reclamaţii în special în sectorul IMM şi cel al energiei, de Resurse Umane, de Dezvoltare a Capacităţii Administrative, în care problemele existente afectează chiar funcţionarea ministerelor şi aplicarea unor acte normative importante, precum Legea Educaţiei, şi parţial de Dezvoltare Regională. Premierul s-a referit în menţionarea acestor probleme şi la organismele intermediare subordonate Ministerului Comunicaţiilor.

Problemele la nivel local, determinate de "incompetenţa şi ineficienţa autorităţilor locale"

În acelaşi timp, şeful Guvernului a solicitat reprezentanţilor Ministerului Mediului să organizeze lunar întâlniri cu administraţia locală pentru rezolvarea acestor întârzieri, astfel încât comunitatea să cunoască faptul că problemele la nivel local sunt determinate de "incompetenţa şi ineficienţa autorităţilor locale". Înfiinţarea Ministerului pentru Afaceri Europene, cu sprijinul coaliţiei, a fost apreciată de către premier ca fiind o decizie corectă, arătând că ministrul Leonard Orban a avut un rol decisiv în reluarea plăţilor de către UE.

Orban va evalua situaţia fiecărui minister şi autoritate de management

Până la 16 ianuarie, Orban va evalua situaţia fiecărui minister şi autoritate de management pentru a stabili unde mai este nevoie de personal suplimentar pentru derularea proiectelor UE.
Pentru evitarea unei noi suspendări a plăţilor, premierul a transmis Executivului de la Bruxelles o scrisoare în care asigură că problemele existente în derularea achiziţiilor publice vor fi rezolvate.
Din cauza unor nereguli constatate în cursul unui control anual pe zona de achiziţii publice, Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional (POR) începând cu data de 11 iunie 2011. La 31 octombrie 2011, Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene informaţiile referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru reluarea rambursărilor de plăţi de la Comisia Europeană pentru proiectele finanţate din instrumentele structurale.
La 15 decembrie 2011, CE a comunicat reluarea rambursării de plăţi pentru POR, axa prioritară 2, "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale".

Pentru acest an, Guvernul şi-a propus să atragă aproximativ 6 miliarde euro fonduri europene, reprezentând o rată de absorbţie de 20%.

The original article may still be available at http://www.curierulnational.ro/Economie/2012-01-06/Boc:+Fondurile+rambursate+de+CE+sunt+la+un+nivel+redus,+banii+pot+fi+pierduti

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.

POR: Apel lansat pentru proiecte 2.1 A ITI Delta Dunarii, cu depunere incepand din 10 mai

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene a lansat, în data de 10.04.2017, apelul de proiecte nr. POR 2017/2/2.1.A/ITI/1, aferent Axei prioritare 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Priorității de investiţii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri, apel dedicat zonei de Investiţii Teritoriale Integrate Delta Dunării.

Obiectivul specific al acestei axe prioritare îl reprezintă consolidarea poziției pe piață a întreprinderilor mici și mijlocii în domeniile competitive identificate în Strategia Națională de Competitivitate şi Planurile Regionale de Dezvoltare.

Prioritatea de investiții 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoa…

DEZVOLTAREA SC AXA DENTAL CLINIC SRL PRIN ACHIZITIONAREA DE ECHIPAMENTE SI DOTARI PENTRU TEHNICA DENTARA

Axa 4 - Masura 3 - 22.10.2012 - 12 luni
Localitate : Barlad
Judet : Vaslui
Beneficiar : SC AXA DENTAL CLINIC SRL
Stadiu proiect : Finalizat
I. Solicitantul :SC AXA DENTAL CLINIC SRL
II. Localizarea proiectului: Regiunea de Dezvoltare Nord Est, STR. REPUBLICII, NR 185, BARLAD, JUD. VASLUI
III. Numarul contractului: nr. 3472 /22.10.2012
IV. Valoarea contractului de finantare
Valoare totală a proiectului (RON) Valoare eligibilă (RON)
Total eligibil din care:
FEDR Buget naţional Contribuţie beneficiar (RON) 218.646,09 165.234,25 147.785,51 17.448,74 0,00 din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRT - AM POR : 165.234,25 lei(100,00 % din valoarea eligibilă a proiectului) aproximativ : 37.532EURO

V. Obiectivele specifice proiectului finantat :
-cresterea cifrei de afaceri cu minim 50% la sfarsitul primului an de operare;
-crearea a minim 2 noi locuri de munca.
VI. Grupul ţintă al proiectului finantat :
Beneficiari directi:
-SC AXA DENTAL CLINIC SRL;
-persoane fizice si juridice a…