Treceți la conținutul principal

Adio, Pata Rât! Începe construcţia rampei ecologiceDepozitul ecologic în care se vor procesa deşeurile
menajere din întreg judeţul Cluj se va realiza în maxim 14 luni.
Consiliul Judeţean a semnat contractul pentru acest obiectiv, pentru un
preţ de 25 de milioane de euro, fără TVA.


Consorţiul Confort SA - Atzwanger SPA - Ladurner Impianti SRL - SV Vel Service SA a devenit oficial responsabil pentru construcţia depozitului ecologic de deşeuri al judeţului Cluj. Obiectivul se va realiza pe un amplasament din localitatea Feleacu, în vecinătatea actualei gropi de gunoi de la Pata Rât. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, a anunţat că a fost semnat deja contractul, urmând ca atât proiectarea, cât şi execuţia să se finalizeze în termen de 14 luni. Depozitul ar urma să fie dat în administrarea unei societăţi private, a explicat Tişe.

Unul dintre cele mai valoroase proiecte de investiţii, pe care administraţia judeţeană are obligaţia să-l implementeze în termen de 18 luni, vizează sistemul integrat de management al deşeurilor. Evaluat la peste 73 de milioane de euro, acest proiect este susţinut în proporţie de peste 70% din fonduri europene. Construcţia centrului de depozitare, pe un amplasament al comunei Feleacu (zona Tufele Roşii), în vecinătatea Pata Rât, este cel mai costisitor obiectiv din cadrul acestui proiect. În studiul de fezabilitate construcţia centrului de depozitare a fost evaluată la peste 33 de milioane de euro. După mai bine de un an în care licitaţia privind atribuirea contractului pentru construcţia depozitului a stagnat din pricina contestaţiilor, administraţia judeţeană a semnat, în sfârşit, contractul cu consorţiul Confort SA - Atzwanger SPA - Ladurner Impianti SRL - SV Vel Service SA. Costurile avansate de acest consorţiu se ridică la 25 de milioane de euro, sumă la care se adaugă taxa pe valoare adăugată (TVA).

"Constructorul s-a apucat deja de proiect, iar sugestia noastră a fost ca între timp să fie amenajate şi căile de acces, precum şi şantierul, astfel încât execuţia să poată demara imediat ce timpul o va permite", a afirmat Tişe. Acesta a explicat că implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor implică şi alte licitaţii importante, privind achiziţia de vehicule speciale pentru transportul deşeurilor şi de pubele speciale. De asemenea, în prezent se fac demersuri pentru atribuirea contractului ce vizează construcţia staţiilor de transfer în comuna Mihai Viteazul, în Dej şi Gherla. O staţie de transfer se va realiza şi în municipiul Cluj-Napoca, pe amplasamentul pe care se va construi şi depozitul de deşeuri. "Aceste staţii de transfer au rolul de a prelua deşeurile din întreg judeţul, pentru preselectare. După o selecţie a materialelor care pot fi reciclate sau exploatate, restul de deşeuri menajere vor fi transportate către depozitul pe care îl construim în prezent. Sistemul realizat în cadrul acestui depozit va procesa deşeurile astfel încât ele vor fi transformate în compost, care, de asemenea, va putea fi valorificat", a explicat Tişe.

În prezent, primăriile au încheiate contracte cu firme care se ocupă de salubritate. Aceste firme vor avea dreptul să exploateze deşeurile reciclabile pe care le obţin în urma colectării, înainte de a efectua transportul final către depozitul din municipiu. "Bătălia pe contractul de gestionare a deşeurilor din judeţ va începe de-abia după ce vor expira aceste contracte semnate de primării. Pentru că, potrivit procedurii ce vizează implementarea acestui proiect integrat, doar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, constituită la nivelul judeţului Cluj, va mai avea dreptul să atribuie contracte pentru transportul deşeurilor. De asemenea, şi pentru administrarea depozitului din municipiul Cluj-Napoca va fi atribuit un contract de administrare. "Vom organiza o licitaţie, urmând ca serviciul de administrare al acestui depozit să fie externalizat către o societate privată", a spus Tişe.

The original article may still be available at http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/adio-pata-rat-incepe-constructia-rampei-ecologice--81512.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

POR: Apel lansat pentru proiecte 2.1 A ITI Delta Dunarii, cu depunere incepand din 10 mai

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene a lansat, în data de 10.04.2017, apelul de proiecte nr. POR 2017/2/2.1.A/ITI/1, aferent Axei prioritare 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Priorității de investiţii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri, apel dedicat zonei de Investiţii Teritoriale Integrate Delta Dunării.

Obiectivul specific al acestei axe prioritare îl reprezintă consolidarea poziției pe piață a întreprinderilor mici și mijlocii în domeniile competitive identificate în Strategia Națională de Competitivitate şi Planurile Regionale de Dezvoltare.

Prioritatea de investiții 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoa…

2,66 miliarde euro disponibili pentru fermierii din România pentru aplicare măsuri de mediu și climă

Fermierii din Regiunea Centru pot accesa angajamentele aplicabile măsurilor de mediu şi climă în cadrul cărora sunt disponibile sume de cca. 2,66 miliarde euro (Măsura 10 – 1,071 miliarde euro, Măsura 11 – 236,42 milioane euro, Măsura 13 – 1,355 miliarde euro).

Cu scopul asigurării tuturor informațiilor necesare pentru continuarea angajamentelor deschise pe parcursul anilor precedenți care se află în derulare în acest an, dar şi pentru asigurarea sprijinului necesar pentru deschiderea unor noi angajamente în anul 2017, au fost elaborate o serie de documente informative şi de ghidare, utile în accesarea şi implementarea cu succes a angajamentelor. Printre acestea găsiți pliante informative privind schemele / măsurile de plată pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unică de plată în campania 2017, completarea electronică a cererii unice de plată, normele de eco-condiţionalitate aplicabile, dar lista zonelor eligibile, hărți și alte materiale informative.

Pentru a aduce aces…

POR: A fost prelungită perioada de depunere și pe apelurile de proiecte pentru infrastructura de transport (6.1) și eficiență energetică - clădiri publice (3.1A)

MDRAPFE a prelungit, până la 13 iulie 2017, ora 15.00, termenul de depunere a proiectelor în cadrul apelurilor POR 2016/6/6.1/2 și POR 2016/6/6.1/2 BI aferente OS 6.1 „Creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN-T prin modernizarea drumurilor județene”.

De asemenea, MDRAPFE a prelungit până pe 04.09.2017, ora 10.00, apelurile POR/2016/3/3.1/B/1/7REGIUNI și POR/2016/3/3.1/B/1/BI aferente OS 3.1 Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice și sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari

Asemeni și celorlalte prelungiri de apeluri de proiecte anunțate săptămâna trecută, modificările de termen s-au făcut după constatarea unor deficiențe la nivelul unei baze de date din componența sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor gestionat de Ministerul Administrației și Internelor, deficiențe care au avut ca rezultat dificultăți la înregistrarea î…