Treceți la conținutul principal

Adio, Pata Rât! Începe construcţia rampei ecologiceDepozitul ecologic în care se vor procesa deşeurile
menajere din întreg judeţul Cluj se va realiza în maxim 14 luni.
Consiliul Judeţean a semnat contractul pentru acest obiectiv, pentru un
preţ de 25 de milioane de euro, fără TVA.


Consorţiul Confort SA - Atzwanger SPA - Ladurner Impianti SRL - SV Vel Service SA a devenit oficial responsabil pentru construcţia depozitului ecologic de deşeuri al judeţului Cluj. Obiectivul se va realiza pe un amplasament din localitatea Feleacu, în vecinătatea actualei gropi de gunoi de la Pata Rât. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, a anunţat că a fost semnat deja contractul, urmând ca atât proiectarea, cât şi execuţia să se finalizeze în termen de 14 luni. Depozitul ar urma să fie dat în administrarea unei societăţi private, a explicat Tişe.

Unul dintre cele mai valoroase proiecte de investiţii, pe care administraţia judeţeană are obligaţia să-l implementeze în termen de 18 luni, vizează sistemul integrat de management al deşeurilor. Evaluat la peste 73 de milioane de euro, acest proiect este susţinut în proporţie de peste 70% din fonduri europene. Construcţia centrului de depozitare, pe un amplasament al comunei Feleacu (zona Tufele Roşii), în vecinătatea Pata Rât, este cel mai costisitor obiectiv din cadrul acestui proiect. În studiul de fezabilitate construcţia centrului de depozitare a fost evaluată la peste 33 de milioane de euro. După mai bine de un an în care licitaţia privind atribuirea contractului pentru construcţia depozitului a stagnat din pricina contestaţiilor, administraţia judeţeană a semnat, în sfârşit, contractul cu consorţiul Confort SA - Atzwanger SPA - Ladurner Impianti SRL - SV Vel Service SA. Costurile avansate de acest consorţiu se ridică la 25 de milioane de euro, sumă la care se adaugă taxa pe valoare adăugată (TVA).

"Constructorul s-a apucat deja de proiect, iar sugestia noastră a fost ca între timp să fie amenajate şi căile de acces, precum şi şantierul, astfel încât execuţia să poată demara imediat ce timpul o va permite", a afirmat Tişe. Acesta a explicat că implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor implică şi alte licitaţii importante, privind achiziţia de vehicule speciale pentru transportul deşeurilor şi de pubele speciale. De asemenea, în prezent se fac demersuri pentru atribuirea contractului ce vizează construcţia staţiilor de transfer în comuna Mihai Viteazul, în Dej şi Gherla. O staţie de transfer se va realiza şi în municipiul Cluj-Napoca, pe amplasamentul pe care se va construi şi depozitul de deşeuri. "Aceste staţii de transfer au rolul de a prelua deşeurile din întreg judeţul, pentru preselectare. După o selecţie a materialelor care pot fi reciclate sau exploatate, restul de deşeuri menajere vor fi transportate către depozitul pe care îl construim în prezent. Sistemul realizat în cadrul acestui depozit va procesa deşeurile astfel încât ele vor fi transformate în compost, care, de asemenea, va putea fi valorificat", a explicat Tişe.

În prezent, primăriile au încheiate contracte cu firme care se ocupă de salubritate. Aceste firme vor avea dreptul să exploateze deşeurile reciclabile pe care le obţin în urma colectării, înainte de a efectua transportul final către depozitul din municipiu. "Bătălia pe contractul de gestionare a deşeurilor din judeţ va începe de-abia după ce vor expira aceste contracte semnate de primării. Pentru că, potrivit procedurii ce vizează implementarea acestui proiect integrat, doar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, constituită la nivelul judeţului Cluj, va mai avea dreptul să atribuie contracte pentru transportul deşeurilor. De asemenea, şi pentru administrarea depozitului din municipiul Cluj-Napoca va fi atribuit un contract de administrare. "Vom organiza o licitaţie, urmând ca serviciul de administrare al acestui depozit să fie externalizat către o societate privată", a spus Tişe.

The original article may still be available at http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/adio-pata-rat-incepe-constructia-rampei-ecologice--81512.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Calendar lansare sesiuni PNDR în 2017

În data de 15.03.2017 a avut loc prima întâlnire a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 aferentă anului 2017, întâlnire prezidată de domnul secretar de stat Alexandru Potor la care au participat un număr de 32 membri, alături de reprezentanții Autorității de Management pentru PNDR, reprezentanții AFIR, reprezentanții APIA și ai Directoratului General pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate și aprobate în unanimitate propunerile de modificare a criteriilor de selecție aferente submăsurilor pentru realizarea de investiții in exploatațiile agricole/pomicole, în procesarea/marketingul produselor agricole ori pomicole, pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol/pomicol, pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare – sectorul agricol/pomicol, precum și calendarul…

A fost modificat Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 şi Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/6

În 05.04.2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis ordinul privind modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor” aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr 332/2016 în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/1 ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 a programului operațional regional şi Ordinul 2656/05.04.2017 pentru modificarea ”Ghidului Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor aprobat prin ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 3161/2016”, ce conţine condiţii specifice  pentru accesarea fondurilor în cadrul priorităţii de investiţii 6.1 - Ghidul Solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul  Apelului de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.