sâmbătă, 28 mai 2011

Proiect româno-maghiar de cercetare cardiovasculară

Medicii din Timişoara şi cei din Szeged au primit fonduri europene pentru a punele bazele unui centru transfrontalier de cercetare în domeniul cardiovascular.

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, împreună cu Facultatea de Medicină a Universităţii din Szeged au primit aproape un milion de euro pentru a crea "HURO Cardio Pol", un pol regional de excelenţă în cercetarea translaţională cardiovasculară.

În cadrul acestui proiect, în următorii doi ani, vor fi dotate, complementar, cele două instituţii, cu tehnică medicală de vârf. Astfel, instituţia de învăţământ maghiară va fi avea un laborator de genetică moleculară, în timp ce Universitatea de Medicină timişoreană va primi un laborator de microscopie confocală şi un altul de "data mining", respectiv de management al bazelor de date în cadrul proiectului.

Proiectul va cuprinde o parte de cercetare şi o alta de screening a pacienţilor cu diverse afecţiuni cardiologice. Concret, spune dr. Danina Munteanu, cu ajutorul microscopului confocal (a cărui valoare se ridică la 370.000 de euro) vor fi studiate probe de la pacienţii cu aritmii repetate şi de la familiile în care au apărut morţi subite.

Scopul este depistarea anomaliillor care apar în celule şi favorizează apoi moartea subită, spune specialistul. "Vrem să vedem dacă există o predispoziţie genetică în acest sens, deoarece, în ultimele decenii, s-a constatat o creştere foarte mare a numărului cazurilor de moarte subită. De regulă acestea sunt cauzate de aritmii. Iar în cazul tinerilor cu siguranţă există o genă care predispune şi pe care sperăm noi să putem să o depistăm cu ajutorul acestei aparaturi", a declarat dr. Danina Munteanu.

>>> Proiect româno-maghiar de cercetare cardiovasculară - Din ţară > EVZ.ro
Mai mult »

Intreprinderile mici vor avea propriul ambasador in fiecare stat membru UE


Proaspat numitii Dna sau Dl IMM vor apara interesele intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri). In principal, acestia vor verifica aplicarea corecta a legislatiei UE privind IMM-urile si se vor asigura ca politicile la nivel national, regional si local sunt favorabile intreprinderilor.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, a inaugurat o noua retea de ambasadori ai IMM-urilor in statele membre la conferinta SBA intitulata "Mobilizarea IMM-urilor pentru viitorul Europei", desfasurata la Budapesta.

In timp ce IMM-urile sunt afectate de politici elaborate in diferite departamente ale administratiei, pornind de la cele care se ocupa de impozitare la cele responsabile de situatia financiara, sau de la cele care au ca sarcina reglementarea la cele care se ocupa de educatie, ambasadorii IMM-urilor vor sprijini micile intreprinderi sa se concentreze asupra principalei lor misiuni, aceea de a prospera si de a crea locuri de munca.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: "Noii ambasadori ai IMM-urilor se vor asigura ca administratiile «gandesc mai intai la scara mica» si tin cont de interesele IMM-urilor in fiecare noua lege si reglementare. Contez pe noii nostri Dna si Dl IMM pentru crearea unui climat bun pentru toate micile intreprinderi, care sa le permita sa isi descatuseze importantul stimul si potential de creare de locuri de munca si crestere economica. Atunci cand vrem sa facem treaba serioasa in Europa, gandim mai intai la scara mica, dar obiectivele noastre sunt marete."

SBA (Small Business Act / Actul pentru Micii intreprinzatori) este politica elaborata de Comisia Europeana pentru IMM-uri, care are drept obiectiv sa faca Europa mai favorabila intreprinderilor si sa incurajeze oamenii sa isi deschida propriile afaceri.

Pe viitor, noii Dna sau Dl IMM se vor intalni cu organizatii reprezentative pentru IMM-uri la nivelul UE in cadrul Grupului Consultativ SBA. Acest proces face parte din noul tip de guvernanta la care se face referire in reexaminarea recenta a SBA. Acest nou sistem va asigura o monitorizare mai aprofundata si o actiune coordonata in sprijinul IMM-urilor.

SBA a contribuit deja la reducerea reglementarilor. A asigurat, pana acum, finantare pentru peste 110.000 de IMM-uri din cele 200.000 planificate sa beneficieze de garantii de imprumut bancar pentru IMM-uri si mecanisme de capital de risc pana in 2012. A propus solutii favorabile micilor intreprinderi la probleme precum platile intarziate sau accesul la procedurile de achizitii publice.

Statele membre au adoptat si ele masuri similare. Ele au redus costurile si durata infiintarii unei societati de la 12 zile si 485 EUR in 2007 la 7 zile si 399 EUR in 2010, au imbunatatit accesul IMM-urilor la credite si au lansat mecanisme de internationalizare. Raman insa multe de facut. Proaspat numitii ambasadori ai IMM-urilor sunt asteptati sa se concentreze asupra actiunilor la nivel national si sa le accelereze.

Conferinta "Mobilizarea IMM-urilor pentru viitorul Europei" este organizata in cooperare cu Presedintia Ungara a UE si a beneficiat de participarea reprezentantilor micilor intreprinderi, organizatiilor patronale si administratiilor publice insarcinate cu misiunea de a coordona politica in domeniul IMM-urilor.

Context

Recenta reexaminare SBA a indicat necesitatea unei mai bune guvernante pentru a asigura aplicarea conceptului "a gandi mai intai la scara mica" la toate nivelurile procesului de elaborare de politici. Comisia Europeana l-a numit pe dl Daniel Calleja Crespo, director-general adjunct la Directia Generala pentru intreprinderi si Industrie din cadrul Comisiei Europene, in calitatea de nou ambasador al IMM-urilor la nivel de UE. Reexaminarea SBA a cerut, de asemenea, statelor membre sa numeasca un ambasador al IMM-urilor la nivel national al carui rol central va fi sa se asigure ca principiul "a gandi mai intai la scara mica" este aplicat la toate nivelurile administrative, pe intreg teritoriul UE.

Cele 23 de milioane de intreprinderi mici si mijlocii din Europa constituie sufletul economiei si societatii europene, reprezentand 98% din intreprinderi si doua treimi din totalul ocuparii fortei de munca in domeniul privat.

>>> Intreprinderile mici vor avea propriul ambasador in fiecare stat membru UE (Finantare.ro)
Mai mult »

AM PODCA: Pana la 30 aprilie 2011 au fost depuse 1273 proiecte, cu o valoare eligibila totala de peste 635 milioane euro


Vineri, 20 mai 2011, a avut loc sedinta Comitetului de Monitorizare al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (AM PO DCA), desfasurata la Hotel Howard-Johnson din Bucuresti.

La sedinta au participat dl. Gheorghe Emacu, Secretar de Stat in Ministerul Administratiei si Internelor (M.A.I.) - coordonator al AM PO DCA, dl. Philippe Hatt, sef al Unitatii C5 pentru Italia, Malta si Romania din cadrul Directiei Generale Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune - Comisia Europeana, dna. Carmen Elena Dobrota, director al Directiei pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative din cadrul M.A.I, reprezentanti ai autoritatilor de management pentru programele operationale, reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, precum si ai organizatiilor non-guvernamentale.

Pe agenda reuniunii s-au aflat informari asupra stadiului implementarii PO DCA, evaluarea intermediara a PO DCA pentru perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2010 si modalitati de implementare rezultate din studiul indicatorilor PO DCA si analiza nevoilor de formare, precum si stadiul activitatilor de comunicare pentru acest program operational.

In alocutiunea sa, dl. Hatt a evidentiat necesitatea gestionarii eficiente a fondurilor nerambursabile alocate prin PODCA, astfel incat gradul de absorbtie sa fie substantial sporit in beneficiul reformarii administratiei publice romanesti, in caz contrar existand riscul pierderii asistentei financiare prin acest program operational.

A fost subliniat faptul ca responsabilitatea pentru absorbtia acestor sume revine atat Autoritatii de Management, prin felul cum intelege sa gestioneze activitatile de evaluare si rambursare, dar si institutiilor administratiei centrale si locale, care furnizeaza principalii potentiali beneficiari pentru finantarile PO DCA.

Interventiile reprezentantilor ONG-urilor participante la Comitetul de Monitorizare au vizat cresterea gradului de transparenta in comunicarea informatiilor de interes public gestionate de AM PO DCA.

In urma acestor dezbateri, conducerea Autoritatii de Management a luat decizia ca pe site-ul oficial al programului operational sa fie facute publice date actualizate periodic referitoare la proiectele depuse de aplicanti pe toate cererile de proiecte, stadiul de evaluare al acestora, sumele contractate, precum si indicatori financiari ai stadiului de implementare al proiectelor finantate.

*

Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative" este finantat din Fondul Social European si vizeaza sprijinirea eforturilor de modernizare a administratiei publice romanesti.

Beneficiarii acestui program sunt autoritati ale administratiei publice centrale si locale, structurile asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, organizatiile nonguvernamentale cu activitate relevanta in domeniul administratiei publice si mediul universitar.

Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative" are rol decizional strategic in procesul de implementare a programului operational, in cadul acestuia fiind analizate rezultatele procesului de implementare a PO DCA. Membrii Comitetului de Monitorizare sunt reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice centrale si locale, ai mediului universitar, ai societatii civile si ai partenerilor sociali.

Pana la data de 30 aprilie 2011, pentru finantare din PO DCA au fost depuse 1273 proiecte, cu o valoare eligibila totala de peste 635 milioane euro. Din acestea, 533 proiecte au fost respinse in urma evaluarilor, iar 411 proiecte se afla inca in procedura de evaluare. Pana la finele lunii aprilie, au fost semnate 297 contracte de finantare, cu o valoare eligibila totala de peste 110 milioane euro.

In functie de institutia solicitanta, au depus proiecte pentru finantare din PO DCA: structuri ale administratiei publice centrale - 275 proiecte, in valoare totala eligibila de peste 480 milioane euro, structuri ale administratiei publice locale - 641 proiecte, in valoare totala eligibila de cca. 95 milioane euro, universitati - 36 proiecte in valoare totala eligibila de peste 8 milioane euro, ONG-uri - 264 proiecte, in valoare totala eligibila de peste 42 milioane euro si asociatii de dezvoltare intercomunitara - 57 proiecte, in valoare totala eligibila de cca 8,8 milioane euro.

Pe regiunile de dezvoltare, situatia contractelor semnate pe PODCA este urmatoarea: regiunea NE - 25 contracte, regiunea SE - 47 contracte, regiunea Sud Muntenia - 31 contracte, regiunea SV Oltenia - 16 contracte, regiunea V - 15 contracte, regiunea NV - 23 contracte, regiunea Centru - 40 contracte, regiunea Bucuresti-Ilfov - 15 proiecte, la care se adauga 85 contracte semnate cu autoritati publice centrale.

In ceea ce priveste cea mai recenta cerere de proiecte, dedicata ONG-urilor cu activitate relevanta in domeniul administratiei publice din Romania si care a fost inchisa la data de 31 ianuarie 2011, au fost depuse la AM PO DCA 191 proiecte, in valoare totala eligibila de peste 21 milioane euro, suma care depaseste de aproape 10 ori suma alocata acestei cereri.

Pana la data de 30 aprilie 2011, gradul de absorbtie al fondurilor nerambursabile alocate prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative este de 6.82% (plati din prefinantari si rambursari din cadrul Fondului Social European, raportate la alocarea 2007 - 2013).

Valoarea contributiei FSE din totalul contractelor semnate reprezinta 45% din alocarea FSE a Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007 - 2013, iar valoarea proiectelor aflate in diferite etape ale procesului de evaluare este de natura sa asigure un procent de contractare de 100%.

>>> AM PODCA: Pana la 30 aprilie 2011 au fost depuse 1273 proiecte, cu o valoare eligibila totala de peste 635 milioane euro (Finantare.ro)
Mai mult »

Programe profesionale la distanta, iunie 2011

Avem placerea sa va informam ca Institutul Bancar Roman va lansa o noua serie de programe profesionale la distanta, in luna iunie 2011. Un avantaj major al acestui sistem consta in posibilitatea oferita cursantilor de a studia si a acumula cunostinte sub indrumarea unor experti (specialisti din sistemul financiar-bancar), fara a fi nevoiti sa-si intrerupa activitatea profesionala.

Cursantii au posibilitatea sa-si administreze individual timpul de studiu, in cadrul fiecarui program expertii acordand 1-2 consultatii la clasa, conform unui program prestabilit.

Programele de formare (durata 3 luni: iunie - octombrie 2011, luna iulie/august - vacanta) oferite sunt:

- Finantarea Comertului International. Modelul EXIMBANK - nivel intermediar
- Finantarea IMM-urilor si a microintreprinderilor (FIMM) - nivel intermediar
- Tranzactiile cu numerar in sistemul bancar (TN) - nivel intermediar
- Managementul proiectelor de investitii (MPI) - nivel avansat
- Comunicare si Negociere (CN) - nivel baza
- Retail Banking (RB) - nivel intermediar
- Introducere in Contabilitatea Bancara (ICB) - nivel baza
- Standarde Internationale de Raportare Financiara - Standarde Internationale de Contabilitate (SIRF - SIC) - nivel intermediar
- Activitatea Institutiilor de Credit (AIC) - nivel baza
- Creditul Imobiliar - Ipotecar (CII) - nivel intermediar

Conditie de acces: studii medii/studii superioare.

Inscrierile se efectueaza pana la data de 20 iunie 2011.

Lansarea programelor va avea loc in data de 22 iunie 2011.

Pentru emiterea de catre IBR a certificatelor de absolvire, absolventii vor trebui sa achite, suplimentar, 30 lei.

>>> Programe profesionale la distanta, iunie 2011 (Finantare.ro)
Mai mult »

Participarea la Edu Mont oferă perspectivele unor noi proiecte în comunităţile EBC din Bucovina

Participarea la întâlnirile de lucru din cadrul proiectului Edu Mont le-a prilejuit reprezentanţilor comunităţilor EBC din Bucovina identificarea unor noi perspective de dezvoltare pentru proiectele din localităţile lor. Aceştia au fost invitaţi la mai multe sesiuni pentru a prezenta experienţa lor în furnizarea serviciilor PAPI şi coordonarea RECL.

Administratorul IT din localitatea suceveană Cacica, Cornel Cozmici şi coordonatorul local de proiect - LPC 08, Vasile Gafiuc, au participat, recent, la Fano, în Italia, la derularea unei etape importante în implementarea Proiectului Edu Mont, dedicat educaţiei montane. “Este un proiect important prin finalităţile sale, pentru că urmăreşte promovarea activităţilor educative în zonele montane şi organizarea unor cursuri specifice pentru dezvoltarea de competenţe antreprenoriale şi prietenoase mediului pentru locuitorii din aceste regiuni”, ne-a declarat administratorul IT din Cacica, căruia experienţa participării la Edu Mont i-a dezvăluit noi perspective în privinţa proiectelor ce ar putea fi implentate în localitatea sa.

Proiectul ”Edu Mont” – “Educaţie în Munţi - Munţii în Educaţie” („Education in Mountains - Mountains in Education”) este finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului Lifelong Learning (Învăţare pe tot parcursul vieţii), componenta Grundtvig. În cadrul acestui proiect, aplicanţii sunt Clubul “Origini Verzi” din Suceava şi Asociaţia Arin (Asociaţia Română a Iubitorilor Naturii) din Brăila, parteneri fiind organizaţiile “YES” (Youth Europe Service) din Potenza, ”Training 2000” din Fano, Italia şi ”Kek Kronos” din Psachna, Grecia. Implementarea Proiectului “Edu Mont” a fost demarată în luna noiembrie 2009. Între timp au avut loc patru întâlniri de lucru, urmând ca reuniunea ce va marca finalizarea proiectului să fie organizată în luna iulie, în România, de către Asociaţia Arin. Proiectul Edu Mont se va concretiza prin realizarea unor instrumente care să servească îmbunătăţirii educaţiei în zonele montane.

“Printre acestea, vor fi o colecţie de bune practici pentru fiecare din institutuţiile implicate în proiect, realizarea unor materiale multimedia care să fie utilizate în educaţia montană, dar şi înfiinţarea unei platforme de internet, unde oamenii interesaţi de munte îşi pot împărtăşii experienţele. Un alt rezultat important al proiectului este evidenţierea liniilor directoare cu privire la ceea ce înseamnă muntele în domeniul educaţiei, dar şi cu privire la aspectele cele mai adecvate pentru educaţia în zona montană”, a mai precizat administratorul IT din Cacica.

Similitudini între EBC şi Edu Mont

Partenerii îşi propun ca prin acest proiect să dezvolte unele competenţe cheie, cum ar fi utilizarea TIC, a competenţelor de bază în ştiinţele naturii, a celor sociale şi interculturale şi a spiritul antreprenorial, pentru a permite confruntarea cu provocările unei societăţi în continuă schimbare în zonele montane. În acest context, reprezentanţi ai Proiectului “Economia bazată pe Cunoaştere” au fost invitaţi la mai multe întâlniri de lucru din cadrul Edu Mont pentru a prezenta experienţa lor în furnizarea serviciilor PAPI şi coordonarea RECL, precum şi modul în care participarea acestor localităţi la programul EBC şi introducerea accesului la internet au determinat îmbunătăţirea promovării ofertei economice locale , deschiderea de noi afaceri şi creşterea semnificativă a numărului de proiecte de dezvoltare locală.

“Proiectul Edu Mont, îşi propune să ajute instituţiile să dezvolte instrumente educaţionale pentru oamenii din zonele montane, dar şi un schimb de exemple de bună practică între organizaţiile din ţările partenere pentru a oferi mai departe o educaţie pentru oamenii care pot influenţa zona montană, ajutând astfel la un mod de gestionare a resurselor naturale şi de utilizare a noilor tehnologii cât mai echilibrat, pentru a nu pune în pericol natura”, spune administratorul IT din Cacica, Cornel Cozmici.

Pentru reprezentanţii EBC care au participat la întâlnirile din cadrul Edu Mont, acestea le-au prilejuit şi cunoaşterea experienţelor existente în ţările partenere în dezvoltarea unor proiecte similare Proiectului Economia bazată pe Cunoaştere. Spre exemplu, la cea de-a treia întâlnire a partenerilor, ce a avut loc în capitala Insulei Evia, din Grecia, au participat managerul RECL din Iaslovăţ, Elena Repeziş, Valentin Ursan, manager RECL la Arbore şi Valentin Ignat, manager RECL la Grămeşti, aceştia având posibilitatea să viziteze instituţii asemănătoare celor din Programul EBC. În Insula Evia, au fost oaspeţii unui centru PAPI similar celor din România şi care este unul de succes.

Idei pentru noi proiecte

Participarea la întâlnirea de lucru Edu Mont i-a sugerat administratorului IT din Cacica noi perspective în dezvoltarea unor proiecte.

“Pe viitor, aş dori şi eu să aplic prin intermediul unui proiect Grundtvig, un parteneriat axat, în principal, pe cunoaşterea comună a obiceiurilor şi tradiţiilor specifice din ţările participante, prin intermediul grupului folcloric “Pădureţul” al minerilor din Cacica, al cărui preşedinte sunt. Ca obiective principale pe care le-aş propune ar fi cunoaşterea ca reper turistic şi cultural a zonelor partenerilor din proiect, promovarea şi menţinerea culturii şi a folclorului tradiţional şi promovarea tradiţiilor, obiceiurilor, meşteşugurilor şi a altor elemente care definesc patrimoniul imaterial, implicarea comunităţilor şi a unei participări mai largi în reînnoirea interesului privind cultura, istoria şi resursele naturale commune”, ne-a declarat administratorul IT Cacica, Cornel Cozmici.

Despre programul Grundtvig

Lifelong Learning este alcătuit din patru programe sectoriale: Comenius (educaţie pre-universitară), Erasmus (educaţie universitară), Leonardo Da Vinci (formare profesională), Grundtvig (educaţia adulţilor). Ultima componentă, in cadrul căreia au participat comunităţile EBC din Bucovina, îşi propune întărirea dimensiunii europene în educaţie şi aplicarea principiului educaţiei de-a lungul întregii vieţi, contribuind la îmbunătăţirea accesului tuturor celor care, indiferent de vârstă, doresc sa achiziţioneze noi cunoştinţe, capacităţi şi competenţe.

Programul Grundtvig are o arie de cuprindere foarte largă, acoperind toate nivelurile şi sectoarele educaţiei adulţilor (general, cultural şi social) precum şi învăţarea prin metode mai puţin formale, cum ar fi învăţarea autonomă. Programul poartă numele lui Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872), cleric şi scriitor danez, considerat părintele educaţiei populare şi al educaţiei adulţilor. Acesta a fost un susţinător al ideii de „iluminare pe durata vieţii”, conform căreia orice individ, indiferent de vârstă sau de mediul din care provine, trebuie să aibă posibilitatea de a învăţa continuu.

Grundtvig îi ajută pe adulţii care predau şi pe cei care învaţă să câştige experienţă în alte ţări, oferind asistenţă pentru proiecte cu potenţial crescut în materie de schimb de experienţă şi de bune practici.

Până în acest moment, majoritatea comunităţilor EBC au optat pentru proiecte Comenius. De exemplu, şcoala „Vladimir Streinu” din comuna Teiu, judeţul Argeş a participat la un seminar Commenius în Spania, iar şcoala nr.1 din Bicaz, la reuniunea în Polonia. Totodată, de experienţa oferită de Comenius, în cadrul proiectului “Economia bazată pe Cunoaştere”, au beneficiat şi elevii din Zimnicea sau Panaci.

>>> Participarea la Edu Mont ofera perspectivele unor noi proiecte în comunitatile EBC din Bucovina
Mai mult »

„Vreau să devin fermier!“, un vis posibil cu ajutorul PAPI Mircea Vodă

Un tânăr din comuna brăileană Mircea Vodă a mers la centrul PAPI din localitate şi a învăţat cum trebuie să dezvolte o afacere. Tânărul a pus în practică toate informaţiile pe care le-a adunat, iar acum intenţionează să îşi înfiinţeze o fermă de creştere a bovinelor.

Anul acesta, alături de alţi 17 localnici, Adrian Stareţ, a participat la cursurile organizate de centrul PAPI din Mircea Vodă în cadrul proiectului POSDRU „Creşterea competitivităţii economice şi ocuparea forţei de muncă din spaţiul rural“, proiect cu finanţare europeană, prin care s-a urmărit îmbunătăţirea condiţiilor de trai în mediul rural.

După ce a învăţat cum să lucreze pe calculator şi cum să vorbească în limba engleză, tânărul a luat parte şi la cursurile de antreprenoriat, unde a fost informat cum să îşi poată realiza propria afacere.

După ce a luat la cunoştinţă despre paşii pe care trebuie să îi îndeplinească, Adrian şi-a dat seama că poate să îşi înfiinţeze o micro-fermă zootehnică, unde să poată creşte bovine.

„A fost foarte util ceea ce ne-au învăţat acolo şi tocmai de aceea am zis să pun şi eu în practică totul. Mă bucur că se realizează astfel de cursuri“, a spus, încântat, Adrian.

De altfel, familia sa este renumită în întreaga comunitate din Mircea Vodă ca fiind una dintre marii crescători de bovine. Tocmai de aceea şi Adrian s-a gândit să întemeieze o fermă zootehnică.

Va face totul cu fonduri europene

Imediat după absolvirea cursurilor din cadrul proiectului POSDRU a mers la centrul PAPI şi i-a rugat pe coordonatori să-i întocmească un proiect cu finanţare nerambursabilă, pentru a obţine bani necesari înfiinţării fermei.

„Fără sprijinul angajaţilor de la PAPI nu aş fi putut face nimic. Oamenii m-au sprijinit şi mi-au explicat tot ceea ce eu trebuie să fac, astfel încât proiectul meu să fie eligibil“, spune Adrian.

După primele calcule, pe Măsura 112, Adrian are toate şansele pentru a primi toţi cei 25.000 de euro, valoarea maximă a fondurilor puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, pentru cei care doresc să îşi înfiinţeze micro-ferme.

În micro-ferma de bovine pe care Adrian doreşte să o înfiinţeze la el în gospodărie vor exista 47 de capete. Tânărul are nevoie de fonduri pentru a repara grajdurile şi a cumpăra aparatura necesară păstrării laptelui, adăpatului şi mulsului animalelor.

Totuşi, pentru început, dacă proiectul său devine eligibil, el va primi doar 60% din valoarea fondurilor, restul de 40% urmând să îi fie acordaţi doar dacă micro-ferma lui este profitabilă.

„Îi aşteptăm pe localnici să depună proiecte“

Coordonatorii centrului PAPI îi aşteaptă pe toţi localnicii să vină şi să le ceară sprijinul în ceea ce priveşte întocmirea de proiecte cu finanţare europeană. Ei consideră că doar aşa oamenii îşi pot duce la îndeplinire toate planurile pe care le au în vedere.

„Este încurajatoare ideea pe care a avut-o Adrian şi mă bucur foarte mult că a învăţat ceva din cursurile la care a participat. Sperăm ca proiectul lui să fie considerat eligibil şi să primească fondurile“, a declarat Cornelia Presada, manager RECL al PAPI din Mircea Vodă.
Acţiuni similare în EBC

Datorită infrastructurii informatice de care dispun, centrele PAPI din toate comunităţile membre ale proiectului „Economia bazată pe Cunoaştere”, facilitează obţinerea de informaţii, în special a celor referitoare la fondurile cu finanţare europeană.

De exemplu, în 2009 şi 2010 peste 100 de fermieri din comuna Gârda de Sus (jud. Alba), au câştigat proiecte prin care primesc, din fonduri europene, 1.500 de euro anual, timp de 5 ani, pentru susţinerea activităţii agricole proprii.

Tot cu sprijinul centrului PAPI, trei fermieri din Moviliţa (jud. Vrancea), au reuşit să obţină finanţări pe Măsura 1.2.1- Instalarea tinerilor fermieri, iar alţi 18 fermieri au obţinut finanţări la Măsura 1.4.1- Ferma de semisubzistenţă.

Un alt exemplu este cel dat de PAPI Slobozia Bradului (jud. Vrancea), care s-a implicat puternic în susţinerea fermierilor care vor să acceseze fonduri nerambursabile pentru agricultură. Personalul centrului, în parteneriat cu primăria locală şi cu specialiştii Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Vrancea, i-a ajutat pe fermieri să se documenteze pe internet şi să scrie proiecte de afaceri. Rezultatul acestei munci de echipă a fost acela că proiectele au obţinut finanţare europeană.

De altfel, din dorinţa ca informaţiile să ajungă la cât mai mulţi beneficiari, PAPI Bordei Veche (jud. Brăila) desfăşoară permanent o campanie de informare, sub deviza „PAPI Bordei Verde te informează prompt!”. Prin afişe, fluturaşi sau prin viu grai, echipa centrului întreprinde periodic acţiuni de popularizare, în toate satele comunei, a fondurilor europene disponibile pentru agricultură.

>>> Vreau sa devin fermier, un vis posibil cu ajutorul PAPI Mircea Voda
Mai mult »

Luncaviţa, comunitatea EBC din Tulcea campioană la implemetarea proiectelor

Buna colaborare dintre primărie şi centrul PAPI şi utilizarea tuturor oportunităţilor, au determinat dezvoltarea la Luncaviţa, a unui mare număr de proiecte, de diverse facturi, de la formare profesională şi încurajarea antreprenoriatului, la proiecte de mediu, din care au avut de câştigat atât localnicii cât şi administraţia locală.

Managerul RECL din Luncaviţa (jud Tulcea), Marian Ilie, coordonează o strategie eficientă de asigurare a sustenabilităţii centrului PAPI, prin dezvoltarea proiectelor pe mai multe direcţii prioritare pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă localnicii, dar care sunt, în egală măsură, importante şi pentru dezvoltarea durabilă a localităţii. În acest context, managerul RECL nu lasă nefructificată nicio oportunitate de a dezvolta un nou proiect care să răspundă problemelor Luncaviţei şi locuitorilor săi.

Sprijin de la ACOR

Una dintre aceste oportunităţi a fost găsită în programele dezvoltate de Asociaţia Comunelor din România (ACOR). A contat foarte mult colaborarea dintre managerul RECL şi primarul Luncaviţei, Ştefan Ilie, care este și preşedintele filialei judeţene ACOR Tulcea, fiind totodată preocupat în egală măsură de implementarea proiectelor pentru o dezvoltare durabilă. În acest context, la Luncaviţa este dezvoltat Proiectul ACOR „Comuna, promotor al dezvoltării spiritului antreprenorial în mediul rural”, care se adresează cu precădere absolvenţilor cu studii medii din mediul rural pentru a primi o formare profesională.

Acesta se va adăuga la importantul portofoliu de proiecte dezvoltate de PAPI Luncaviţa în scopul formării profesionale şi de care au beneficiat până acum aproape 200 de locuitori. Foarte mulţi dintre aceştia şi-au găst un loc de muncă, iar unii dintre ei şi-au dezvoltat o mică afacere, iar acesta este un motiv de satisfacţie pentru managerul RECL.

„Noi suntem pionieri în judeţul Tulcea la capitolul de instruire şi formare profesională. Eu, managerul RECL, am beneficiat de pregătire profesională în cadrul unui proiect implementat de Asociaţia Comunelor şi am devenit mentor formator al ACOR pentru diferite instruiri. Practic, o firmă, o fundaţie sau o asociaţie, care depune un proiect şi vrea să instruiască un anumit număr de persoane dintr-o anumită comună, inclusiv Luncaviţa, poate apela la mine, iar eu, cu specializarea pe care am dobândit-o, pot să predau cursurile, fără să fie nevoie să fie trimişi alţi specialişti. Acum, centrul PAPI serveşte tuturor proiectelor de instruire sau reconversie profesională”, ne-a declarat managerul RECL, Marian Ilie.

Acesta a arătat că din decembrie 2010 şi până în februarie 2011, la centrul PAPI au fost organizate trei cursuri. Prin organizarea acestora, primăria a încasat 5.000 de lei, iar 60 de persoane au beneficiat de formare profesională în meseriile de brutar, de lucrător în gospodăria agroturistică şi lucrător în comerţ.

Cererile de reconversie profesională, în creştere

Recent, Marian Ilie a prospectat din nou posibilitatea dezvoltării unor noi cursuri de formare profesională, pentru că, după ce o serie de localnici şi-au găsit un loc de muncă în urma absolvirii celor deja organizate la PAPI, din ce în ce mai mulţi luncăviţeni îşi doresc acum să urmeze astfel de cursuri.

„Am fost trimisul Primăriei Luncaviţa la Tulcea, pentru pregătirea organizării unei burse a locurilor de muncă. Cu această ocazie, am luat legătura cu mai multe firme care se ocupă de formare profesională pentru a-i atrage în comuna noastră, deoarece avem un număr foarte mare de cereri de reconversie profesională. Sunt foarte multe persoane din comună care au deja o anumită calificare, dar fie nu o mai pot practica, fie vor să lucreze în alt domeniu şi vor să se recalifice. Fiind o comună mare, avem mulţi astfel de potenţiali cursanţi care vor să urmeze aceste cursuri în comuna noastră, fără să fie nevoie să se deplaseze la distanţe mari”, a mai adăugat managerul RECL.

O agendă încărcată

În ultima perioadă, agenda managerului RECL din Luncaviţa a fost una foarte încărcată şi eforturile sale au meritat pentru că a realizat noi colaborări.

“Am semnat cu CEPECOM Bucureşti un contract în baza căruia închiriem spaţiul centrului PAPI pe o perioadă de 6 luni, pentru a se desfăşura aici, lunar, seminarii şi cursuri pe tema dezvoltării în mediul rural. Astfel, la Luncaviţa ne continuăm minuţios Planul de Sustenabilitate a centrului PAPI atrăgând investitori, oferind servicii de reconversie profesională pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, prin parteneriate din care să aibe de câştigat atât cetăţenii comunei, cât şi administraţia locală. De aceea, sperăm să primim un răspuns favorabil pentru reînnoirea infrastructurii serviciilor RECL pe baza Planului de Sustenabilitate pe care l-am depus”, a punctat managerul RECL.

Acesta a adăugat că PAPI a încheiat şi un parteneriat cu Grupul Şcolar Luncaviţa şi Asociaţia de mediu “Natura Zambeşte” din localitate pentru concursul-proiect “Şcoala lui Andrei”, destinat dezvoltării unor proiecte pentru protecţia mediului.

Totodată, Marian Ilie a mai participat la Tulcea, din partea comunei Luncaviţa, la “Târgul finanţărilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în cadrul căruia a fost organizat şi un seminar de dezvoltare comunitară prin accesarea fondurilor europene.

În condiţiile în care agenda managerului RECL din Luncaviţa este atât de densă în evenimente, nu trebuie să ne mire faptul că în această comunitate EBC sunt dezvoltate atât de multe proiecte.

Spiritul de iniţiativă în EBC

Iniţiativele managerului din Luncaviţa se adaugă eforturilor pe care personalul EBC din toată ţara le depune sistematic pentru a contribui la dezvoltarea comunităţilor locale din care fac parte, cât şi a zonelor învecinate.

De altfel, una dintre premisele dezvoltării comunităţilor membre ale proiectului „Economia bazată pe Cunoaştere” (EBC) este şi creşterea spiritului de iniţiativă al managerilor RECL. Fie că se referă la organizarea de cursuri destinate formării profesionale, reintegrării şomerilor pe piaţa muncii ori iniţierii în utilizarea calculatorului, fie că este vorba despre sprijinirea şi promovarea afacerilor, aceste iniţiative cuprind tot mai multe comunităţi EBC, iar Punctele de Acces Public la Informaţie (PAPI) devin treptat foarte importante în cadrul acestora.

>>> Luncavita, comunitatea EBC din Tulcea campioana la implemetarea proiectelor
Mai mult »

De la olărit şi coşuri de răchită la tainele internetului

La prima vedere, nu prea există multe legături între cursurile de IT şi cele de olărit sau împletitul coşurilor din răchită. Cu toate acestea, sătenii din localitatea vâlceană Vaideeni au aflat că, de fapt, pot folosi calculatorul pentru a se dezvolta ca meşteşugari. Practic, în cinci localităţi, Vaideeni fiind una dintre ele, au fost organizate o serie de cursuri în cadrul proiectului „Promovarea meşteşugurilor tradiţionale pentru a facilita trecerea de la agricultura de subzistenţă la ocuparea în activităţi non-agricole în mediul rural”.

În cinci localităţi din România, au fost organizate cursuri de olărit, împletituri din răchită, pictură pe icoane şi prelucrarea artizanală a lemnului în cadrul proiectului „Promovarea meşteşugurilor tradiţionale pentru a facilita trecerea de la agricultura de subzistenţă la ocuparea în activităţi non-agricole în mediul rural”, sprijinit financiar din fonduri europene. Edilul comunei Vaideeni, una dintre localităţile cuprinse în program, consideră că, în comunitatea pe care o conducere, instruirea a avut două ţinte: faptul de a-i determina pe oameni să ia contact cu centrul PAPI, unde cursurile au fost organizate timp de două săptămâni, precum şi dorinţa de a-i învăţa pe săteni un lucru eminamente practic.

„Noi ne bucurăm că au înţeles mesajul acesta şi, fiind vorba de revigorarea unor meşteşuguri tradiţionale, cu surprindere am observat că sunt foarte talentaţi. Mă bucur pentru asta şi sper că, după ce au învăţat câte ceva, să facă lucruri folositoare pentru ei, dar şi pentru a le vinde, ca să obţină un venit”, a spus Ivan Jinaru, primarul comunei.

Expoziţie cu vânzare

„Proba focului” a fost trecută imediat după terminarea cursurilor, când organizatorii au organizat o expoziţie cu vânzare, astfel că sătenii au înfruntat chiar la ei în localitate rigorile pieţei.

“Unii din ei chiar s-au pus pe treabă şi acum sunt meşteri deja experimentaţi, au câştigat şi bani. Coşurile de răchită s-au vândut cel mai repede şi cel mai bine, icoanele pictate pe lemn mai puţin, dar oamenii încearcă să îşi facă rost de comezi”, a spus managerul RECL din Vaideeni, Ionel Costinel.

Cei mai mulţi săteni din zonă se ocupă cu oieritul, însă întotdeauna este bine să mai ştii să faci şi altceva, astfel că autorităţile locale au intrat parteneri în acest proiect, care s-a derulat printr-o finanţare europeană, cu ajutorul unei fundații din București. Întregul proiect a costat 250.000 de euro. Managerul PAPI a explicat că nu în toate localităţile din program au fost alese aceleaşi cursuri practice, dar că la Vaideeni, care se află la cinci kilometri de Horezu, s-au gândit să organizeze și un curs de ceramică, celelalte îndeletniciri – împletitul de coşuri şi lucratul lemnului - fiind uzuale şi eficiente în general într-o zonă rurală.

Cu acest „cârlig”, au fost aduşi la PAPI o sută de săteni care au fost aşezaţi şi în faţa calculatorului, pentru a desluşi câte ceva din tainele internetului, în scopul identificării potenţililor clienţi.

„Învaţă să modeleze ceramica. Lucrează ceramica neolitică. Asta încercăm noi să facem, diferit de ceea ce se face în zona Horezului. Realizăm vase fără roată, lucrate doar manual, dar care sunt şi utilitare, şi tradiţionale”, spune George Dumitru, profesorul de la cursul de ceramică.

De la statutul de şomer la cel de mic artizan

Cursanţii sunt optimişti că în baza a ceea ce au învăţat la cursuri îşi vor putea deschide mici afaceri cu ajutorul cărora să poată trăi.

„Eu am învăţat să împletesc coşuri de la soţul meu. Vrem să ducem mai departe o tradiţie, dar, în acelaşi timp, pe ea se bazează existenţa familiei. Avem doi băieţi, din aşa ceva trăim şi pot spune sincer că merită. Am observat la copiii mei o plăcere în a duce mai departe cu acest meşteşug. Au Eu cred că va fi o afacere bună şi va aduce un venit bun pentru oamenii de aici, din zonă”, a explicat şi profesoara care i-a învăţat să împletească coşuri.

Cei o sută de localnici din Vaideeni care au participat la aceste cursuri au fost, în mare majoritate, şomeri sau oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă. „Mulţi dintre ei aveau şcoală foarte puţină, astfel că aceste cursuri le-ar putea prinde foarte bine”, este de părere managerul PAPI.

Activităţi similare în EBC

Şi alte comunităţi EBC se preocupă de reînvierea meşteşugurilor tradiţionale. Este cazul comunei brăileane Mircea Vodă, unde localnicele vor să însă să reînvie vechile obiceiuri şi chiar să scoată bani din asta. Ele s-au hotărât să înveţe să ţeasă la război.

Totdată, şi comuna Dobrun, din judeţul Olt, intenţionează să transforme tradiţia ţesăturilor populare într-o activitate organizată, aducătoare de venituri. Proiectul oltenilor include şi crearea unui magazin virtual, ce va permite plata online, cu cardul.

Un alt exemplu, este constituit de localitatea Frata ,din judeţul Cluj, care este vestită pentru frumuseţea portului popular. Veşmintele, împodobite cu cusături meşteşugite cu mărgele ori arnici, păstrează motive decorative ale căror rădăcini merg până în Antichitate. Meşteşugul confecţionării acestor adevarate bijuterii de artă populară este păstrat cu sfinţenie aici. Cea mai renumită creatoare de costume populare din Frata este Raveca Soporan, care a ajuns să fie furnizor de costume populare şi cămăşi bărbăteşti populare pentru mulţi cântareţi de muzică populară.

>>> De la olarit si cosuri de rachita la tainele internetului
Mai mult »

O nouă serie de învăţăcei la cursurile de IT de la PAPI Zimnicea

Cursurile de IT desfăşurate în Centrul PAPI din Zimnicea sunt din ce în ce mai căutate de către membrii comunităţii. O nouă serie de învăţăcei se pregăteşte să descifreze tainele calculatorului. La finalul lecţiilor, fiecare dintre aceştia primeşte câte un certificat recunoscut de către Ministerul Educaţiei şi cel al Muncii.

Primele astfel de cursuri au început încă din luna iunie a anului trecut. Ele sunt destinate tuturor categoriilor sociale. Adulţi, copiii, elevii sau bătrânii pot trece pe la PAPI să se înscrie la cursurile IT. De anul trecut şi până în prezent, 120 de persoane au luat lecţii de utilizare a calculatorului.

Primii paşi în lumea informaticii

Lecţiile sunt interactive, iar cursanţii învaţă totul despre tehnologia informaţiei. La început, coordonatorii de la centrul PAPI le explică modul în care funcţionează calculatorul şi care sunt componentele sale principale.

Apoi, pe parcursul celor două săptămâni de studiu, oamenii învaţă să scrie la calculator, să îşi creeze singuri adrese de e-mail şi să trimită un e-mail. De asemenea, învaţă să folosească platforma Microsoft Office, să multiplice şi să scaneze fişiere şi documente. La finalul lecţiilor, fiecare dintre ei primeşte câte un certificat recunoscut de către Ministerul Educaţiei şi cel al Muncii

. „Practic cu aceste documente pe care le primesc din partea noastră, cursanţii pot demonstra că au o calificare şi chiar se pot angaja pe un pot care necesită cunoştinţe IT. Oamenii au fost foarte bucuroşi să se înscrie“, a declarat Cristian Mocanu, managerul RECL al PAPI Zimnicea.

Şomerii au gratuitate

Fiecare dintre cei interesaţi să se înscrie la aceste cursuri trebuie să achite o taxă de 220 de lei de persoană. Lecţiile de informatică desfăşurate în cadrul PAPI Zimnicea sunt gratuite doar pentru şomeri.

„Am considerat că oamenilor care provin din această categorie socială au nevoie de bani pentru a-şi rezolva celelalte probleme pe care le au. Tocmai de aceea am decis să le predăm cursurile gratuit“, adaugă managerul RECL Cristian Mocanu.

Localnicii, în pas cu tehnologia

Vestea că se organizează cursurile de IT s-a răspândit repede în întreaga comunitate din Zimnicea. Oamenii au venit în număr mare ca să ia parte la aceste cursuri care îi ajută să descopere tainele calculatorului. În momentul de faţă se pregătesc să ia contact cu mouse-ul şi tastatura alte 12 persoane.

„Cursurile de IT sunt foarte solicitate. Oamenii vin la noi să înveţe să lucreze pe calculator şi sunt foarte bucuroşi de acest lucru“, a mai spune, Cristian Mocanu, manager RECL PAPI Zimnicea.

Octav Soare şi soţia sa Mihaela Stama sunt doi dintre absolvenţii cursurilor de calculatoare care se ţin în PAPI Zimnicea. Bărbatul spune că avut doar de câştigat după ce a primit diploma care demonstra că a învăţat să utilizeze calculatorul. Şi-a putut ajuta copiii la teme, a descoperit singur tainele internetului şi chiar a învăţat să îşi ţină singur evidenţele contabile ale firmei pe care o administrează.

„Mie mi-au fost de mare ajutor aceste cursuri şi îi sfătuiesc pe toţi să vină să se înscrie la ele. Chiar dacă pentru unii costă, banii nu sunt foarte mulţi“, spune Octav Soare.

Localnicul din Zimnicea are chiar şi o idee: vrea să promoveze cât mai mult cursurile IT. Astfel, omul este decis să facă pliante pe care să le împartă trecătorilor şi să le explice importanţa utilizării calculatorului.

Cursurile de IT în EBC

Zimnicea se adaugă astfel unei liste mari de comunităţi în cadrul cărora centrele PAPI facilitează, prin organizarea unor astfel de cursuri, accesul cetățenilor din mediul rural și mic urban la cultura digitală. De altfel, interesul cel mai mare pentru participarea la astfel de cursuri se constată că se dezvoltă cu precădere în comunităţile beneficiare ale proiectului „Economia bazată pe Cunoaștere”. Meritul aceste receptivităţi crescute este datorat modului în care managerii RECL din aceste comunități au ştiut să identifice persoanele interesate să învețe ceva nou.

>>> O noua serie de învatacei la cursurile de IT de la PAPI Zimnicea
Mai mult »

Organizatiile neguvernamentale sunt obligate sa notifice distinct prelucrarea de date personale in cadrul proiectelor finantate din Fondurile Structurale

Conform unei recente informari a autoritatii de supraveghere in domeniul protectiei datelor personale (ANSPDCP), organizatiile neguvernamentale trebuie sa notifice separat prelucrarea datelor personale pentru proiectele care au o finantare din fonduri europene.

Avand in vedere legislatia specifica ce reglementeaza conditiile acordarii si finantarii acestor proiecte, ANSPDCP recomanda sa se completeze cel putin doua formulare de notificare, dupa cum urmeaza:

• unul pentru prelucrarile efectuate in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile, intrucat datele cu caracter personal sunt utilizate strict pe durata derularii fiecarui proiect, pana in momentul indeplinirii tuturor obligatiilor prevazute in contractul de finantare;

• unul pentru prelucrarile efectuate in vederea realizarii obiectului de activitate, intrucat datele cu caracter personal sunt utilizate pe perioada in care persoana vizata beneficiaza de serviciile oferite de organizatie.

De la caz la caz, organizatia trebuie sa depuna si o a treia notificare, pentru alte prelucrari de date personale daca scopul acestor prelucrari este spre exemplu de „monitorizare a imobilelor, sistem de pontare electronic al angajatilor sau monitorizare a vizitatorilor”, „derularea de campanii de marketing si promovare”, etc.

ONG-urile sunt entitati care prelucreaza o serie de date cu caracter personal, in intelesul legii, spre exemplu nume, prenume, adresa, email, telefon, atat ale angajatilor proprii, ale colaboratorilor persoane fizice, dar si ale beneficiarilor serviciilor oferite de acestea. Ca atare, prin simpla colectare si stocare a acestor tipuri de date personale, ONG-ul, de facto, este operator de date personale.

Aceasta stare de fapt trebuie insa dublata si cu starea de drept, respectiv indeplinirea obligatiilor ce le revin ONG-urilor operatori, prin efectul Legii nr. 677/2001.

Prima obligatie in sarcina ONG-urilor operatori de date este aceea de a completa si transmite autoritatii de supraveghere formularele de notificare, in functie de prelucrarile de date efectuate. In unele situatii anumite operatiuni se supun autorizarii autoritatii.

Astfel, va informam ca formularul de notificare este unul tipizat, aprobat prin decizie a presedintelui autoritatii nationale de supraveghere si se depune exclusiv on-line, cu exceptia primei pagini care, odata printata, semnata si stampilata, in original, se transmite autoritatii prin posta.

Mai mult, acest formular necesita si atasarea on-line a doua documente denumite “nota de informare a persoanelor vizate” si “cerinte minime de securitate a prelucrarii”, iar de la caz la caz lista de imputerniciti ai operatorului.

Primul document, nota de informare trebuie sa cuprinda toate elementele prevazute de dispozitiile art. 12 alin. (1) sau (2) din legea cadru, dupa cum datele sunt colectate direct de la beneficiar sau din alta sursa, spre exemplu, de la un alt partener contractual. In functie de tipul de date colectate, nota de informare devine anexa la Formularul de Grup Tinta iar acordul expres (stabilit prin semantura beneficiarului, trebuie sa se regaseasca pe acest document.

Cel de al doilea document, cerintele minime de securitate trebuie de asemenea sa detalieze, in concret, masurile luate de operator pentru a asigura securitatea bazei de date, prin raportare la cele zece tipuri de masuri impuse prin Ordinul 52/2002.

In situatia in care operatorul actioneaza prin intermediul unor parteneri iar colectarea datelor se face de catre acestia, operatorul trebuie sa depuna o lista cu acesti parteneri, ei devenind astfel imputericiti ai acestuia.

Prin completarea si depunerea formularului de notificare ONG-ul notificat devine operator de date cu caracter personal autorizat, indeplinindu-si astfel obligatia impusa de art. 22 din Legea nr. 677/2001. Prin urmare, respectarea legii atrage dupa sine, in primul rand, o stare de legalitate a operatorului si, in al doilea rand, adaposteste operatorul de sanctiunile ce ii puteau fi aplicate de autoritate in cazul neindeplinirii acestei obligatii.

>>> StiriONG - Organizatiile neguvernamentale sunt obligate sa notifice distinct prelucrarea de date personale in cadrul proiectelor finantate din Fondurile Structurale
Mai mult »

APDRP a semnat contracte de 51 de milioane de euro intre 6 si 26 mai

Potrivit unui comunicat de astazi al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), numarul proiectelor contractate in vederea dezvoltarii mediului rural a urcat la 29.311, cu o valoare de 3,86 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o angajare de 55,14% a fondurilor totale alocate pentru Masurile de investitii gestionate de catre APDRP. La data de 6 mai 2011, numarul proiectelor semnate era de 28.806, in valoare de 3,809 miliarde de euro, astfel ca inte 6 mai si 26 mai APDRP a semnat 505 noi contracte de finantare, in valoare de aproximativ 51 de milioane de lei.

De la demararea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in martie 2008, prin intermediul caruia se acorda fondurile europene nerambursabile pentru investitii si plati directe, au fost selectate pentru a fi contractate 31.414 cereri de finantare, in valoare de 4,27 miliarde de euro, reprezentand o angajare de 60,9%.

De asemenea, au fost efectuate plati in valoare totala de 2,035 miliarde de euro.

Masura 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole”

Pana in prezent, APDRP a primit 6.117 cereri de finantare, din care au fost selectate 2.033 de proiecte cu valoare nerambursabila de 825,63 de milioane de euro. Totodata, au fost efectuate plati totale in valoare de peste 260,30 milioane de euro.

Masura 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”

Aceasta Masura a fost accesata de 1.983 de beneficiari, fiind semnate pana in prezent 849 de contracte de finantare in valoare publica de peste 661 milioane de euro. Aceste sume includ Schemele de Ajutor de Stat valabile doar pe parcursul cursul anului 2008, dar si noua Schema N578 din anul 2010. Pentru proiectele de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere au fost efectuate plati in valoare de peste 148,27 milioane de euro.

Masura 322 “Renovarea si dezvoltarea satelor”

In urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finantare, suma alocata prin PNDR acestei Masuri, pana in anul 2013, respectiv 1,57 miliarde de euro, a fost depasita de aproape cinci ori. Au fost contractate pana in prezent 613 proiecte cu o valoare nerambursabila de 1,53 de miliarde de euro si au fost platiti 249,14 milioane de euro.

Masura 312 “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”

Pentru aceasta Masura, lansata in septembrie 2008, au fost depuse 4.032 de cereri de finantare, fiind contractate pana acum 1.900 de proiecte, cu o valoare nerambursabila de aproximativ 266 de milioane de euro, procesul de contractare fiind in desfasurare.

Masura 313 “Incurajarea activitatilor turistice”

Din septembrie 2008, cand a fost lansata prima sesiune pentru depunerea de proiecte si pana in prezent, in cadrul acestei Masuri, au fost depuse 1.697 de cereri de finantare si au fost contractate 709 proiecte, in valoare de 124,89 milioane de euro.

Masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri”

Pana in acest moment, au fost depuse 6.572 de cereri de finantare, dintre care au fost contractate pana acum 5.201 proiecte. Valoarea proiectelor contractate depaseste 106 milioane de euro.

Masura 431 “Functionarea Grupurilor de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului”

Submasura 431.1 – Constructii parteneriate public – private – se acorda fonduri pentru activitati care asigura stimularea formarii de parteneriate, pregatirea si asigurarea implementarii strategiilor de dezvoltare locala. In sesiunea desfasurata in perioada septembrie - octombrie din 2009 au fost depuse 112 proiecte in valoare publica de aproximativ 5 milioane de euro, lucru deosebit de imbucurator tinand cont de noutatea absoluta pe care o presupun aceste tipuri de finantari.

Masura 221 - “Prima impadurire a terenurilor agricole”

Aceasta are ca scop cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie a apei, a solurilor si suprafetelor de paduri cu rol de protectie impotriva factorilor naturali au fost depuse 13 cereri de finantare, cu valoarea de 2,17 milioane de euro.

>>> APDRP a semnat contracte de 51 de milioane de euro intre 6 si 26 mai | Fonduri UE
Mai mult »

Targ de finantari europene pentru agricultura si dezvoltare rurala la Suceava

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) organizeaza in perioada 27 - 28 mai 2011 in Suceava, la Iulius Mall, “Targul finantarilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala”. Vizitele se vor putea face intre orele 10.00 si 18.00. Deschiderea oficiala va avea loc in data de 27 mai 2011, ora 10.30.

>>> Targ de finantari europene pentru agricultura si dezvoltare rurala la Suceava | Fonduri UE
Mai mult »

Primăria Vaslui contractează o linie de creditare de 11 milioane de lei

Consiliul Local al municipiului Vaslui a aprobat, miercuri, în unanimitate, contractarea unei linii de creditare în valoare de 11 milioane de lei. Potrivit primarului municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, banii vor fi folosiţi pentru realizarea unui număr de 5 proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană în Municipiul Vaslui.

Acesta mai susţine că PIDU în Municipiul Vaslui se bazează, din punct de vedere al implementării, pe un proiect de eficientizare a actului de administrare publică locală, prin implementarea şi utilizarea la nivelul managementului public a principiilor şi mecanismelor specifice managementului de proiect.

'Pentru plata facturilor emise aferente lucrărilor executate sunt folosite surse acordate de către MDRT, surse de la bugetul de stat precum şi surse ale municipiului Vaslui reprezentând cota parte de cofinanţare şi cheltuieli neeligibile. Având în vedere că pentru perioade scurte, până la sosirea surselor de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Tursmului, Bugetul de Stat cât şi formarea surselor proprii este nevoie de finanţare pentru achitarea facturilor la firmele antreprenoare, se impune contractarea unui credit sub formă de linie de credit pe termen de maxim 3 ani, valoarea acestuia fiind de 11.000.000 lei, cât de altfel ne permite şi gradul de îndatorare impus, de maxim 30%', a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, primarul Vasile Pavăl. PIDU abordează în mod integrat dezvoltarea urbană a Vasluiului, fiind compus din cinci proiecte cu finanţare europeană. AGERPRES
Mai mult »

Obiective turistice promovate cu bani europeni, la Panciu

Primăria oraşului Panciu a lansat, miercuri, proiectul 'Tradiţie şi spiritualitate pănceană', proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din oraşul Panciu, judeţul Vrancea. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

'Este vorba despre un proiect de dezvoltare durabilă a turismului păncean care are ca scop creşterea atractivităţii oraşului Panciu în destinaţia turistică a României şi promovarea tuturor obiectivelor turistice din oraş, aflate în patrimoniul naţional. El a devenit eligibil de câteva luni, de curând am semnat contractul de finanţare, iar din acest moment el intră în faza de implementare', a declarat, în deschidere, primarul Ion Petre.

Viceprimarul Iulian Nica, managerul de proiect, a precizat că, printre obiectivele generale ale investiţiei în valoare totală de 998.218,52 lei, care vor fi derulate în următoarele 24 de luni, se numără dezvoltarea şi consolidarea turismului în oraşul Panciu, sporirea importanţei turismului şi culturii, ca factori de creştere economică ce vor contribui la conservarea şi afirmarea identităţii istorice şi culturale a oraşului pe plan naţional şi promovarea oraşului Panciu din punct de vedere turistic. AGERPRES
Mai mult »

Craiova: "Ţeapă" cu fonduri europene. Un ONG din Bucureşti le promite firmelor proiecte pe programe fictive în schimbul sumei de 300 de lei

Reprezentanţii unui ONG se oferă să ajute companiile să obţină bani europeni în schimbul sumei de 300 de lei. Angajaţii organizaţiei nonguvernamentale din Bucureşti caută firme din ţară fără datorii, dar care nu sunt eligibile pe programe europene, pretinzând că ONG-ul „are trecere“ pe lângă Ministerul Finanţelor.

Reţeta înşelătoriei pregătite de organizaţia Uniunea pentru Accesarea Integrală a Fondurilor Comunitare Europene Alocate Ţării Noastre Pentru Perioada 2007-2013, cu sediul în Bucureşti, este simplă: reprezentanţii ONG-ului colindă ţara în lung şi în lat căutând firme fără datorii, dar declarate neeligibile pe programe europene. Este şi cazul unei societăţi din Craiova, contactată de reprezentanţii organizaţiei în cursul lunii aprilie.

„Ne-au întrebat dacă vrem să luăm fonduri europene şi ne-au spus că ei ne pot ajuta să le obţinem. De la început mi s-a părut ceva suspect pentru că, înainte să fim contactaţi de acest ONG, am încercat timp de trei ani să aplicăm pentru programe europene. Ni s-a spus, de fiecare dată, că nu suntem eligibili pentru că Uniunea Europeană nu finanţează activităţi de comerţ“, ne-a spus Dorel Stancu, directorul unei firme din Bănie care se ocupă de comercializarea ţiglei metalice pentru acoperişuri.

Proiecte pe 300 de lei

În cadrul unei discuţii la care a participat şi reporterul „Adevărul de Seară“, reprezentanta organizaţiei a explicat conducerii firmei faptul că pot obţine un ajutor de minimis în valoare de 200.000 de euro de la Ministerul Finanţelor fără a fi nevoie de vreo cofinanţare, deşi au precizat că e vorba de fonduri europene. Pretenţiile ONG-ului ţepar nu au fost deloc mari.

„Pentru început trebuie să daţi o sumă de 300 de lei care reprezintă comisionul pentru analiza dosarului. Noi vom face apoi proiectul şi îl vom depune direct la Ministerul Finanţelor. Dacă proiectul va fi aprobat, veţi plăti şi 4 la sută din valoarea acestuia, comision de succes“, le-a spus reprezentanta ONG-ului celor de la firma craioveană. Aceasta a precizat că Uniunea este una dintre cele cinci „agreate“ de minister pentru consultanţă şi că linia de finanţare se va deschide pe 25 mai.

Ministerul Finanţelor nu mai dă ajutoare

Că ONG-ul era de fapt în căutare de fraieri dispuşi să renunţe la sume mici de bani pentru a pune mâna pe fonduri UE de sute de mii de euro fără prea mult efort o dovedeşte răspunsul primit în acest caz de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP). „Ministerul Finanţelor Publice, prin Unitatea de implementare a derulat în perioada 2007-2011 schema de ajutor de minimis instituită prin H.G. nr. 1164/2007 privind acordarea de ajutoare de minimis pentru dezvoltarea sau modernizarea întreprinderilor. Potrivit H.G. nr. 1164/2007 ajutorul de minimis se acordă de la bugetul de stat şi nu din fonduri europene. Bugetul acestei scheme a fost epuizat la data de 7 iunie 2010“, se arată în răspunsul remis de Biroul de presă al MFP.

În plus, reprezentanţii Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale au precizat că au mai auzit de astfel de cazuri şi atrag atenţia firmelor să nu se lase înşelate, precizând că au existat şi cazuri în care Ghiduri ale Solicitantului au fost puse la vânzare pe internet. "Firmele trebuie să ştie că nu se dau fonduri europene pentru activităţi de comerţ. Pentru că ne-am mai confruntat cu astfel de cazuri, atragem atenţia firmelor să aibă grijă ce firmă de consultanţă îşi aleg şi să se documenteze temeinic. În plus, am mai avut cazuri în care pe internet au fost cumpărate Ghiduri ale Solicitantului, iar pe ghid este trecut numărul nostru de telefon. Toate aceste materiale sunt gratuite, iar oamenii nu trebuie să se lase păcăliţi",au declarat pentru "Adevărul de Seară" reprezentanţii ACIS.

>>> Craiova: "Ţeapă" cu fonduri europene. Un ONG din Bucureşti le promite firmelor proiecte pe programe fictive în schimbul sumei de 300 de lei
Mai mult »

333 de propuneri de proiecte primite in cadrul programului Tineret in Actiune - runda 1


A fost finalizata selectia pentru propunerile de proiect depuse in cadrul programului Tineret in Actiune - runda 1 aprilie 2011.

Rezultatele le gasiti aici.

Din cele 333 de propuneri de proiecte primite au fost aprobate 80. Este numarul cel mai mare de proiecte aprobat pana in acest moment.

Pe de alta parte insa, din pacate, din cauza bugetului insuficient, destul de multe proiecte bune nu au putut fi finantate la aceasta runda.

Mai multe detalii: www.tinact.ro.

>>> 333 de propuneri de proiecte primite in cadrul programului Tineret in Actiune - runda 1 (Finantare.ro)
Mai mult »

La Fondul de Garantare se vad unele semne de revenire a creditarii firmelor


Numarul firmelor mici si mijlocii care nu pot rambursa creditele a scazut in acest an si se remarca o crestere a imprumuturilor IMM-urilor pentru investitii in detrimentul celor pentru "subzistenta", a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

"In primele cinci luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut rata de credite neperformante garantare de Fond s-a redus cu 38%, ceea ce este foarte mult. Astfel ca estimez ca daca anul trecut rata de default a fost de 7-7,2%, in acest an va fi de 4,6-4,8%. Acest lucru arata o incredere a IMM-urilor si o constientizare a faptului ca este nevoie sa-si schimbe strategia", a spus Saramet.

Un alt semn de revenire a sectorului IMM-urilor este, potrivit reprezentantului Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), cresterea numarului creditelor pe termen lung, pentru investitii.

"Anul trecut, doar 19% din credite erau pe termen lung, pentru finantarea investitiilor. In acest an aceste credite reprezinta 29% din total. Este un semnal pozitiv ca a inceput accesarea de credite pentru cresterea cifrei de afaceri, si chiar daca mai sint cereri pentru finantarea capitalului de lucru, pentru subzistenta, acestea sint in scadere", a adaugat Saramet.

De asemenea, a crescut numarul firmelor din industrie care acceseaza credite, in conditiile in care cele mai active, anul trecut, erau cele din constructii si comert. In acest an, 26% din firmele care vor garantii pentru credite sint din industrie, fata de 16-17% in ultimii ani.

"Toate acestea sint elemente ca a crescut increderea, interesul pentru investitii din partea IMM", a adaugat Saramet.

Sursa: Ziarul de Iasi
Mai mult »

Strategia pentru IMM-uri nu se va putea aplica fiindca nu sunt bani


Presedintele Fondului de Contragarantare spune ca strategia pentru IMM-uri nu se va putea aplica fiindca nu sunt bani.

Masurile din strategia pentru IMM-uri pentru 2009-2013, aflata in discutie de aproape doi ani, nu vor putea fi aplicate pentru ca nu mai este timp pentru a fi bugetate, a declarat Ioan Hidegcuti, presedintele Fondului Roman pentru Contragarantare.

"Este foarte tirziu pentru aceasta strategie, ea se refera la perioada 2009-2013, iar doi ani si jumatate au trecut deja si nici nu a fost aprobata. Ar trebui sa o luam de la capat cu totul pentru ca oricum nu mai este timp pentru a fi bugetate aceste masuri. Masurile, desi bune, nu pot fi sustinute cu bani", a spus Hidegcuti.

Strategia este in discutie de aproape doi ani si are in vedere sprijinirea IMM-urilor, iar printre obiective se numara cresterea numarului de IMM-uri cu 10%, a numarului de salariati din sistem cu 10%, avansul investitiilor cu 15%, a exportului cu 10%. De asemenea, productivitatea va creste cu 5%, iar cresterea contributiei la valoarea adaugata cu 5%.

"Daca nu vom indeplini obiectivele, voi fi prima care voi iesi si voi spune ca strategia nu este buna. Dar vor fi indeplinite pentru ca toate institutiile sunt la turatie maxima in vederea atingerii obiectivelor", a declarat Andreea Paul Vass, consilierul primului ministru Emil Boc.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a lansat pe anul trecut strategia guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului IMM in 2009-2013, elaborata de consortiul KPMG si Finas Consulting. Proiectul a fost contestat de reprezentantii mediului de afaceri, care au cerut refacerea acestuia.

Finantarea proiectului, de 3,48 milioane lei, este asigurata de Uniunea Europeana prin Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013" (85%) si bugetul de stat (15%). Bugetul estimativ de implementare a strategiei in 2010-2013 este de 2,4 miliarde euro, din care 1,5 miliarde euro de la bugetul de stat si 900 milioane euro contributia UE.

Sursa: Ziarul de Iasi
Mai mult »

POSCCE: Erata la Ghidul pentru investitii mari destinate IMM-urilor!

OI IMM a publicat o erata la Ghidul Solicitantului pentru Operatiunea 1.1.1.A "Sprijin financiar cu valoarea cuprinsa intre 1.065.000 si 6.375.000 lei pentru investitii in intreprinderile mici si mijlocii", publicat pe site-ul OI IMM pe data de 23.05.2011.

Astfel, la Cap. 1.4 (pag. 7) in loc de: „Apelul de proiecte cu termen limita se lanseaza in 16 mai 2011 si consta in primirea Cererilor de finantare pana la termenul limita de 16 august 2011”, se va citi: Apelul de proiecte cu termen limita se lanseaza in 23 mai 2011 si consta in primirea Cererilor de finantare pana la termenul limita de 23 august 2011, ora 9.00

>>> POSCCE: Erata la Ghidul pentru investitii mari destinate IMM-urilor!
Mai mult »

CE vizeaza adoptarea unor reguli stricte pentru prevenirea fraudarii banilor UE

Intr-un document de politica adoptat ieri, 26 mai 2011, Comisia Europeana prezinta o serie de masuri care permit procurorilor si judecatorilor din intreaga UE sa lupte intr-un mod mai eficace impotriva fraudelor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Comisia intentioneaza sa consolideze dreptul penal material, clarificand definitiile unor infractiuni precum deturnarea de fonduri sau abuzul de putere si sa sporeasca capacitatile Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) si ale Eurojust (organismul UE de cooperare judiciara).

UE va examina, de asemenea, modul in care un parchet european specializat ar putea aplica norme comune privind infractiunile de frauda si alte infractiuni in care sunt implicate fonduri ale UE. Aceste masuri vor fi posibile intrucat, prin adoptarea Tratatului de la Lisabona, capacitatea UE de a lupta impotriva fraudei a fost consolidata, prevazandu-se competenta Uniunii de a legifera in domeniul dreptului penal.

Protejarea banilor contribuabililor este o prioritate pentru Comisie. Contribuabilii trebuie sa aiba incredere ca fondurile Uniunii Europene sunt utilizate numai pentru a gestiona politicile aprobate de factorii de decizie ai UE. In prezent, instrumentele disponibile pentru detectarea si prevenirea utilizarii inadecvate a fondurilor UE sunt uneori inadecvate si insuficiente. Autoritatile statelor membre inca se confrunta cu multiple obstacole care impiedica protectia eficace a fondurilor UE impotriva infractionalitatii. Acest lucru se intampla deoarece exista norme diferite in materie de proceduri, fapte penale si pedepse, ceea ce afecteaza anchetele si procesele transfrontaliere avand ca obiect infractiunile de frauda.

Vicepresedintele Comisiei, doamna Viviane Reding, comisar al UE pentru justitie, a afirmat: „Numai in anul 2009 au fost investigate cazuri de suspiciune de frauda implicand 280 de milioane de euro din fonduri UE, ceea ce reprezinta mai putin de 0,2% din bugetul total al UE. Intr-o perioada de austeritate economica fiecare eurocent din bugetul UE conteaza. UE nu va tolera cheltuirea necorespunzatoare a banilor contribuabililor. Infractiunile care pagubesc portofelul public al UE sunt infractiuni impotriva contribuabililor UE. Datorita Tratatului de la Lisabona instrumentele juridice pentru combaterea fraudei transfrontaliere au fost intarite.”

Comisarul UE responsabil pentru lupta antifrauda, domnul Algirdas Šemeta, a declarat: „Infractorii nu se opresc la frontiere, ci chiar profita de existenta acestora pentru a evita urmarirea penala. Acest lucru nu este acceptabil in Uniunea Europeana. Trebuie sa ne asiguram ca suspiciunile de frauda sunt nu numai anchetate de OLAF si de autoritatile nationale, dar si urmarite penal. Nici cea mai profesionista ancheta nu poate proteja banii contribuabililor daca acesteia nu i se da curs in mod coerent de procurorii nationali si de instantele din statele membre.”

Noi instrumente de combatere a infractionalitatii impotriva intereselor financiare ale UE

UE dispune in prezent de instrumentele juridice necesare pentru a-si asuma aceasta provocare. Tratatele UE prevad modalitati utile de protejare a intereselor financiare ale UE, cum ar fi stabilirea de noi norme minime in materie de legislatie penala (articolul 83 din TFUE) sau noile competente de investigare pentru Eurojust, organismul UE de cooperare judiciara (articolul 85 din TFUE) si posibilitatea instituirii unui parchet european pentru combaterea infractiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE (articolul 86 din TFUE).

Comunicarea Comisiei prevede mai multe domenii in care legislatia penala ar putea fi imbunatatita pentru a proteja mai bine interesele financiare ale UE:

proceduri mai stricte: Comisia va facilita lupta procurorilor si judecatorilor din UE impotriva autorilor infractiunilor de frauda prin extinderea schimburilor de informatii intre diferitii actori, inclusiv serviciile de politie, serviciile vamale, autoritatile fiscale, autoritatile judiciare si alte autoritati competente; este planificata adoptarea unei noi propuneri privind asistenta administrativa reciproca pentru protejarea intereselor financiare ale UE;

consolidarea dreptului penal material: Comisia considera ca actualele definitii ale infractiunilor relevante, cum ar fi deturnarea de fonduri sau abuzul de putere variaza in mare masura de la un stat membru la altul si ar trebui sa fie clarificate prin intermediul unor initiative de drept penal privind protectia intereselor financiare;

consolidarea rolului organismelor la nivel european: atat OLAF, in prezent in curs de reformare, cat si Eurojust trebuie consolidate in continuare pentru a-si desfasura mai eficient anchetele;

UE va studia modul in care un parchet european specializat ar putea aplica norme comune privind infractiunile de frauda si alte infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE.


Actiune juridica insuficienta

Existenta unor sisteme juridice foarte variate in Europa face ca protejarea intereselor financiare ale UE sa devina o provocare deosebita. Actele de frauda si de coruptie in care sunt implicate fonduri ale UE la nivel national se pot manifesta sub diverse forme. Autorii infractiunilor pot obtine fonduri UE in cadrul proiectelor din agricultura, cercetare, educatie sau infrastructura. De asemenea, acestia pot incerca sa influenteze functionarii publici prin acte de coruptie. Serviciile de politie, procurorii si judecatorii din statele membre ale UE decid, intemeindu-se pe propriile norme nationale, daca sa intervina pentru a proteja finantele UE si cum sa faca acest lucru.

Ca urmare, rata condamnarilor in cauzele care implica infractiuni impotriva bugetului UE variaza considerabil in UE, de la 14% la 80%. Impreuna cu OLAF si Eurojust, organele nationale de cercetare, procurorii si judecatorii depun deja eforturi in vederea combaterii acestor infractiuni. Cu toate acestea, se confrunta cu unele obstacole juridice si practice semnificative.

Acestea includ restrictii in materie de competenta privind cazurile care apar in tara lor, aspecte juridice in utilizarea probelor din strainatate si norme inegale privind lupta impotriva fraudei si a infractiunilor conexe, ceea ce duce la clasarea cazurilor de catre autoritatile nationale, fara ca acestea sa fi fost trimise in instanta, chiar si atunci cand OLAF a examinat deja cazul si l-a considerat suficient de grav.

De exemplu, intr-un caz implicand mai multe state membre si tari din afara UE, urmarirea penala privind suspiciunea legata de un caz de evaziune in materie de taxe vamale de o amploare deosebita - in valoare de peste 1,5 milioane de euro – nu a fost initiata de nicio autoritate nationala a statelor membre implicate. Din anul 2000, procurorii din statele membre au respins 93 de cazuri fara un motiv specific si 178 de cazuri din motive discretionare, dintr-un total de 647 de cazuri trimise de OLAF.

Sursa: Comisia Europeana

>>> CE vizeaza adoptarea unor reguli stricte pentru prevenirea fraudarii banilor UE
Mai mult »

MDRT va propune CE sa permita finantarea proiectelor de reabilitare termica prin POR

Elena Udrea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, a participat ieri, 26 mai 2011, la sedinta Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional 2007-2013, desfasurata in municipiul Drobeta Turnu-Severin, judetul Mehedinti.

Cu aceasta ocazie, ministrul Udrea le-a solicitat beneficiarilor programului, si indeosebi autoritatilor publice locale, aplicarea cu responsabilitate a tuturor regulilor privind achizitiile publice, tinand cont de faptul ca respectarea cu strictete a procedurilor de achizitie publica este factorul determinant in evitarea unor posibile corectii financiare.


„Avem in vedere indeosebi: criteriile de evaluare, selectie si atribuire, calitatea documentatiei tehnico-economice care face obiectul caietului de sarcini, lucrarile suplimentare care sunt atribuite prin procedura de negociere directa, respectarea termenelor procedurale pentru fiecare pas al procedurii de achizitie”, a precizat Elena Udrea.

Totodata, ministrul a mentionat ca, pentru perioada urmatoare, MDRT are in vedere ca, prin consultarea Comisiei Europene, sa propuna o completare a POR care sa permita finantarea proiectelor de reabilitare termica in cadrul PIDU, cuprinse in Axa 1 a POR, in limita bugetului disponibil in cadrul acestei axe. „Acest demers vine si ca urmare a solicitarilor din partea autoritatilor publice locale de identificare a unor surse si mecanisme de finantare care sa permita continuarea intr-un ritm mai accentuat a programului de investitii in eficienta energetica a locuintelor”, a subliniat Elena Udrea.

Nu in ultimul rand, ministrul a reiterat faptul ca POR se afla, si la sfarsitul lunii aprilie a acestui an, pe primul loc intre cele 7 programe operationale sectoriale in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si, pana in prezent, acest program respecta in totalitate graficul de derulare propus inca din anul 2007, anul aprobarii programului de catre Comisia Europeana.

>>> MDRT va propune CE sa permita finantarea proiectelor de reabilitare termica prin POR
Mai mult »

Se cauta parteneri pentru promovarea si dezvoltarea unor produse regionale culturale recunoscute


Voievodatul Kujawsko-Pomorskie din Polonia cauta parteneri - autoritati regionale / locale si organizatii de turism, institutii regionale / locale de cultura si Gal-uri - pentru un proiect inspirat din actiuni si activitati deja implementate prin alte proiecte incheiate si care au primit cofinantare prin programul Cultura 2007 - proiecte privind Capitala europeana de Cultura.

Scopul actualei propuneri este acela de a dezvolta solutii si strategii comune si de coeziune pentru promovarea si dezvoltarea unor produse regionale culturale recunoscute si a siturilor bazate pe diversitate culturala in ariile regionale.

Pentru detalii: http://www.central2013.eu/nc/central-projects/applying-for-a-project/project-idea-database

Contacte: r.modrzewski@kujawsko-pomorskie.pl, tel: 0048 56 621 84 87 sau j.zielinska@kujawsko-pomorskie.pl

>>> Se cauta parteneri pentru promovarea si dezvoltarea unor produse regionale culturale recunoscute (Finantare.ro)
Mai mult »

25 de noi contracte de finantare prin POR semnate in domeniul destinat microintreprinderilor, in Regiunea de Nord-Vest


La nivelul Transilvaniei de Nord au fost semnate 25 de noi contracte de finantare prin Programul Operational Regional in cadrul Domeniului major de interventie (DMI) 4.3 - "Microintreprinderi" in urma celei de-a doua sesiuni de depunere de proiecte.

Suma solicitata prin aceste proiecte se ridica la 3,22 milioane de Euro. Astfel DMI 4.3 ajunge in luna mai la un grad de contractare de 30%, la mai putin de opt luni de la inchiderea ultimei sesiuni de depunere de proiecte.

Ultima sesiune de depunere de proiecte aferenta DMI 4.3 a fost suspendata in luna septembrie 2010, iar pana in prezent din totalul de 603 proiecte depuse spre finantare in cadrul acestei sesiuni, au fost semnate 25 de contracte de finantare.

Se afla in stadiu de precontractare 51 de proiecte a caror valoare totala a finantarii solicitate este de 7,33 mil Euro si alte 56 de proiecte se afla in etapa de evaluare tehnica si financiara, iar valoarea totala a acestora se ridica la 7,63 milioane de Euro.

Un numar de 29 de proiecte au trecut deja de etapa de verificare a admisibilitatii si urmeaza sa intre in etapa de evaluare tehnica si financiara. Suma solicitata spre finantare in cazul acestor proiecte se ridica la 3,8 milioane de Euro.

De asemenea, 259 de proiecte se afla in lista de rezerva. Suma totala a finantarii solicitate in cazul acestor proiecte este de 34,75 milioane de Euro.

In Regiunea de Nord-Vest, din totalul de proiecte depuse in cea de-a doua sesiune de depunere de proiecte, 125 au fost retrase/respinse in etapa de verificare a admisibilitatii. Suma solicitata spre finantare prin aceste proiecte s-a ridicat la 15,58 milioane de Euro.

Exista si un numar de 57 de proiecte respinse in stadiul de valuare tehnica si financiara. Suma solicitata de acestea spre finantare se ridica la valoarea de 8,62 mil Euro. De asemenea, mai exista un proiect retras de catre beneficiar in perioada de precontractare. Valoarea finantarii solicitate prin acest proiect a fost 0,13 milioane Euro.

"Putem spune ca ne-am confruntat si cu un numar destul de important de proiecte de slaba calitate. Insa trebuie luat in considerare si faptul ca pentru noi romanii acesta a fost primul exercitiu financiar european in care microintreprinderile s-au confruntat cu mentalitatea europeana la nivelul scrierii unui proiect, a obtinerii de finantare si la nivelul implementarii proiectelor finantate", a declarat Directorul General al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Claudiu N. COSIER.

Domeniul Major de Interventie 4.3 este domeniul care s-a bucurat de un foarte larg interes la nivelul microintreprinderilor din regiune. Alocarea financiara regionala aferenta DMI 4.3 este de 24,19 milioane de Euro. Pana la finele lunii mai 2011, valoarea totala a proiectelor contractate in ambele sesiuni de cerere de proiecte se ridica la 7,67 milioane de Euro, adica peste 30% din alocarea financiara regionala. In acest moment se afla in evaluare tehnica si financiara proiectele pentru care a fost finalizata verificarea admisibilitatii in lunile iunie-august 2010.

Pana in prezent sunt finalizate 46 de proiecte aferente DMI 4.3 in Transilvania de Nord. Aceste proiecte au generat 238 noi locuri de munca in domenii de activitate cat se poate de variate, cum ar fi: intretinerea si repararea autovehiculelor, activitati de editare, arhitectura si inginerie, constructia de cladiri, fabricarea de mobila, topografie si in activitati privind sanatatea umana.

In cadrul acestui domeniu major de interventie au putut accesa fonduri structurale doar microintreprinderile care au indeplinit conditiile legale si anume: sa aiba pana la 9 salariati si o cifra de afaceri anuala neta sau active a caror valoare totala nu depaseste cifra de 2 milioane de euro, echivalent in lei, conform Legii 346/2004. Valoarea grantului acordat prin POR in cadrul DMI 4.3 este de maxim 200.000 de euro.

>>> 25 de noi contracte de finantare prin POR semnate in domeniul destinat microintreprinderilor, in Regiunea de Nord-Vest (Finantare.ro)<<<
Mai mult »

Noi contracte de finantare prin Programul Operational Regional


Cinci noi proiecte beneficiaza de finantare prin Programul Operational Regional (POR), iar valoarea totala a acestor noi contracte de finantare este de 2.177.151.523,84 lei, iar valoarea totala a asistentei nerambursabile a acestor contracte se ridica la 17.431.721,55.

Astfel, proiectul intitulat "Tehnologie moderna=calitate si performanta", implementat de SC Monbris SRL din Beius, are valoarea totala de 1.416.254,84 lei, iar valoarea totala a asistentei nerambursabile este de 858.000 lei. Acest proiect este finantat in cadrul Axei 4 - Mediul de afaceri, Domeniul Major de Interventie (DMI) 4.3 - Microintreprinderi.

Unitatea Administrativ Teritoriala (UAT) Municipiul Bistrita este beneficiarul a trei contracte de finantare prin POR in domeniul Centre Urbane, dupa cum urmeaza:
- proiectul cu titlul "Restaurarea si consolidarea cladirii monument istoric de categoria A-strada Nicolae Titulescu nr. 8-Centru de arta traditionala "Casa cu lei" are valoarea totala de 3.786.838,48 lei, iar valoarea asistentei nerambursabile este de 2.796.032,61 lei;
- proiectul cu titlul "Reabilitarea si modernizarea strazilor din zona centrala a municipiului Bistrita" are valoarea totala de 12.842.010,13 lei, iar valoarea asistentei nerambursabile este de 10.084.637,06 lei;
- proiectul cu titlul "Sisteme de supraveghere in prevenirea criminalitatii in centrul istoric al municipiului Bistrita" are valoarea totala de 2.125.431,3 lei iar valoarea asistentei nerambursabile este de 1.670.679,8 lei.

UAT Judetul Bistrita Nasaud este beneficiarul proiectului intitulat "Responsabilitate sociala durabila-prin modernizarea, dezvoltarea si echiparea cladirii centrului de ingrijire si asistenta pentru persoane cu handicap din cadrul complexului de servicii sociale comunitare pentru adulti - Nuseni", finantat in cadrul Axei prioritare 3 - Infrastructura sociala, DMI 3.2 - Infrastructura servicii sociale. Valoarea totala a acestui proiect este de 3.015.772,78 lei, iar valoarea asistentei nerambursabile se ridica la 2.022.372,08 lei.

Evolutia proiectelor finantate prin POR poate fi urmarita aici.
>>> Noi contracte de finantare prin Programul Operational Regional (Finantare.ro)<<<
Mai mult »

Sprijin pentru programul LIFE+


Recent a avut loc o consultare publica cu privire la viitorul programului LIFE+, instrumentul Comisiei Europene de finantare a politicilor de mediu. Dintre participantii la aceasta consultare, aproximativ 85,8% considera necesara existenta unui instrument financiar specific al UE pentru sprijinirea politicilor de mediu si climatice. O majoritate de 54,6% considera, de asemenea, ca acest instrument ar trebui sa beneficieze de un buget mai mare.

In perioada premergatoare urmatorului cadru financiar multianual 2014-2020, rezultatele acestei consultari vor fi integrate intr-o evaluare menita sa stabileasca daca este necesar sa se prevada, in cadrul bugetului UE, un program specific de mediu si combatere a schimbarilor climatice.

Aceasta stire a fost difuzata in momentul deschiderii, la Bruxelles, a unei conferinte pe tema realizarilor programului LIFE.

Partile interesate au fost consultate pe larg in ultimele luni, in cadrul dezbaterilor in curs cu privire la un nou instrument financiar care ar urma sa inlocuiasca LIFE+.

Participantii la consultari si-au exprimat opiniile asupra necesitatii unui instrument financiar specific al UE pentru sprijinirea politicilor de mediu si climatice, asupra modalitatilor de crestere a valorii adaugate a acestui instrument si asupra structurii sale in decursul urmatoarei perioade de programare.

Concluziile arata ca:

- marea majoritate a partilor interesate considera ca politicile de mediu si climatice necesita un instrument financiar specific la nivelul UE;

- unul dintre principalii factori care limiteaza eficacitatea LIFE+ il constituie insuficienta resurselor; 54,6% dintre participantii la consultari au solicitat o crestere a bugetului;

- este nevoie de un program de mediu la nivelul UE, in special pentru a ajuta statele membre sa implementeze cu eficacitate politica de mediu a UE;

- 82,1% dintre participanti au considerat ca acest aspect ar trebui sa constituie nucleul principal al unui viitor program LIFE. De asemenea, programul ar trebui sa aiba drept scop abordarea provocarilor la nivel european si mondial, contributia la schimbul de bune practici, promovarea transferurilor de cunostinte si a dezvoltarii capacitatilor, precum si sensibilizarea opiniei publice;

- partile interesate au convenit ca instrumentul ar trebui sa permita desfasurarea unora dintre activitati in afara UE, cu conditia ca acestea sa fie subordonate obiectivelor strategice specifice ale UE;

- "proiectele integrate", un nou element destinat sa imbunatateasca sinergiile si sa faciliteze investitiile in sectorul mediului, sunt considerate un instrument foarte util;

- dezvoltarea si implementarea politicilor de mediu sunt influentate foarte mult de incapacitatea statelor membre de a implementa legislatia din domeniul mediului, de lipsa integrarii mediului in alte sectoare de politica si de dificultatile intampinate in privinta utilizarii instrumentelor de finantare ale UE pentru sprijinirea investitiilor in domeniul mediului.

Aceste concluzii sintetizeaza rezultatele mai multor consultari efectuate de Comisia Europeana.

In perioada noiembrie 2010 - februarie 2011, s-a desfasurat o ampla consultare a partilor interesate cu privire la viitorul programului LIFE+, in cadrul careia s-au inregistrat 912 contributii din partea cetatenilor, a autoritatilor nationale, a partenerilor sociali, a intreprinderilor si a ONG-urilor din intreaga UE si din unele tari terte. Aceasta consultare online, a fost completata cu ancheta specifica la care au participat 147 de manageri de proiecte LIFE.

La 28 ianuarie 2011, a avut loc un atelier pentru experti la care au participat aproximativ 100 de parti interesate, inclusiv punctele nationale de contact ale programului LIFE+, ONG-uri si parteneri economici si sociali. in paralel, Comitetul Regiunilor a organizat o consultare cu privire la impactul teritorial al succesorului programului LIFE+, in cadrul careia s-au inregistrat 40 de contributii.

Rezultatele acestor consultari vor fi luate in considerare atat in cadrul unei evaluari a impactului, cat si al unei evaluari ex-ante a succesorului programului LIFE+. Comisia intentioneaza sa elaboreze, pana la sfarsitul anului 2011, o propunere privind un viitor instrument financiar pentru sprijinirea politicilor de mediu si climatice.

Conferinta LIFE privind protectia mediului: realizarile de pana acum si provocarile viitoare Concluziile acestor consultari si viitorul programului LIFE+ vor fi discutate cu ocazia unei conferinte pe tema realizarilor de pana acum si a provocarilor viitoare, organizata de Comisia Europeana, care se desfasoara la Bruxelles, in zilele de 25 si 26 mai.

In cadrul conferintei vor fi analizate contributiile programului LIFE la protectia mediului si principalele sale realizari si se vor face propuneri cu privire la structura si elaborarea viitorului program, mai ales in contextul urmatoarei perspective financiare 2014 2020. De asemenea, conferinta ofera partilor interesate posibilitatea de a face schimb de opinii si de experienta, in contextul implementarii programului LIFE.

Context:

Lansat in 1992, programul LIFE este singurul instrument financiar al UE dedicat exclusiv mediului, beneficiind, in aceasta calitate, de resurse speciale pentru protectia mediului. Programul are un buget anual de 380 milioane EUR si urmareste in cea mai mare parte o abordare ascendenta in ceea ce priveste granturile pentru proiecte (78% din bugetul LIFE+).

Propunerile de proiecte pe anul 2011 se prezinta autoritatilor nationale competente pana la 18 iulie 2011.
>>> Sprijin pentru programul LIFE+ (Finantare.ro)<<<
Mai mult »

Si orasul tau se poate dezvolta inteligent. Brasovul a reusit. Afla cum!

Mediafax reuneste directorii companiilor energetice, reprezentanti ai autoritatilor si specialisti in tehnologie la conferinta Mediafax Talks about Energy, ce are loc marti, 31 mai 2011, la Hotel InterContinental din Bucuresti.

Evenimentul cu tema „Energia Romaniei in 2011” ii are printre speakeri pe: Iulian Iancu – presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Jaap Veenenbos – Regional Director CEE la Aon Risk Solution | Global Risk Consulting, Alexandru Lupea – Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului de Servicii pentru Industria Energetica, Miniera si Utilitati din PwC Romania, Alexandru Patruti – presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Iulian Biro – Presedinte CA Flashnet, dezvoltator Smart Grid Brasov, primul proiect est-european functional si Ionut Purica – expert pe probleme de energie si mediu.

Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene in sectorul energetic, Smart Grid Brasov – primul proiect functional est-european, privatizarea companiilor de stat care nu sunt profitabile versus management privat, masurile de crestere a productiei de energie regenerabila, strategiile de pastrare si atragere a proiectelor de investitii ale companiilor straine in Romania si evolutia tarifelor la energie pentru populatie sunt principalele teme ale conferintei organizate de Mediafax cu sprijinul Structural Consulting™ Group - fonduri-structurale.ro.

Pentru informatii suplimentare si inscrieri: www.mediafaxtalks.ro/energy.

Contact
RALUCA VOIVOZEANU
Conference & Print Development Manager
Telefon: 031/82.56.424
Mobil: 0744/58.46.61
Fax: 031/82.56.416
raluca.voivoivozeanu@mediafax.ro >>> Fonduri Structurale<<<
Mai mult »

AM PNDR: Ghidul solicitantului pentru Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" in varianta consultativa!

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a publicat versiunea consultativa a ghidului solicitantului pentru Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Ghidul solicitantului Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" - varianta consultativa mai 2011

Sprijinul acordat in cadrul masurii are ca scop dezvoltarea exploatatiilor agricole, care produc in principal produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor.

Conform calendarului emis de MADR, Masura 112 va fi lansata pe data de 1 iulie 2011, avand ca termen-limita de depunere 29 iulie.
Mai mult »

Curs Analiza Cost Beneficiu-Studii fezabilitate, 4 - 5 iunie 2011, Camera de Comert Bucuresti

Euro Best Team are placerea de a va anunta organizarea cursului de Analiza Cost Beneficiu - studii fezabilitate, ce se va desfasura la Camera de Comert Bucuresti sau la sediul EBT (in functie de numarul celor inscrisi), pe o durata de 2 zile.

Perioada de desfasurare a cursului va fi: 4-5 iunie 2011.

Pretul cursului: Trimiteti formularul de inscriere pana la data de 27 mai 2011 si beneficiati de taxa de participare redusa, respectiv 800 de lei+TVA.

Taxa include toate taxele de participare, evaluare, certificare, precum si pauzele de cafea. Dupa aceasta data taxa de inscriere este de 1200 de lei+TVA.

LOCURI GRATUITE: Pentru grupuri mai mari de cinci persoane, Euro Best Team ofera cadou taxa de participare pentru a sasea persoana. >>> Curs Analiza Cost Beneficiu-Studii fezabilitate, 4 - 5 iunie 2011, Camera de Comert Bucuresti (Finantare.ro)
<<<
Mai mult »

Modelul scotian pentru sanatatea cheltuirii fondurilor europene

Dupa o experienta de 10 de ani in derularea fondurilor structurale, scotienii isi permit sa se ocupe si de nuante. Nu se blocheaza in formulari rigide si nici nu isi iau angajamente eroice. Au reusit, cu strictete, sa integreze componenta dezvoltarii durabile inclusiv in politicile si strategiile nationale. Dar, mai presus de orice, au reusit sa educe – motivand si aplicand reguli stricte - aplicantii pe fonduri structurale si sa schimbe felul acestora de a face lucruri. Metoda „dusului scotian” pare sa fi functionat. Echipa comunitatedurabila.ro a incercat sa afle mai multe discutand cu Evan Williams, presedinte Scotish Sustainable Development Forum (Forumul Scotian pentru Dezvoltare Durabila).

Evan Williams: „Nu mai puteam accepta niste proiecte care se limitau la a tine niste oameni ocupati pentru o anumita perioada”

La inceputul anilor 2000, Agentia de Protectie a Mediului din Scotia (SEPA) a observat ca existau prea multe proiecte nesustenabile. „Ne-am dat seama ca proiectele demonstrative, singulare, nu erau eficiente”, spune Williams, care a lucrat mai bine de sapte ani in SEPA. Totusi, lista de evaluare, care contine un set de 12 indicatori, a fost construita in baza unor principii elementare in dezvoltarea durabila. Mai mult, responsabilii de politici si strategii, atat de la nivel central, cat si local, au creat numeroare instrumente suport pentru potentialii beneficiari, dar si pentru implementatori.

Modelul scotian pentru sanatatea cheltuirii fondurilor europene
Mai mult »

Lansare proiect POSDRU "FEMEI 2010"

1500 de femei si reprezentanti ai unor grupuri vulnerabile vor primi instruire in vederea imbunatatirii accesului pe piata muncii ca urmare a demararii Proiectului FEMEI 2010, proiect cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Axa prioritara 6 "Promovarea incluziunii sociale"
Domeniul major de interventie 6.3 "Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii"

Tilul proiectului: Femei 2010
Contract nr: POSDRU/97/6.3/S/59120

Beneficiar: SC Ferom Training SRL, Bucuresti
Partener: AMFAR Galicia, Spania (ASOCIACION DE MUJERES Y FAMILIAS DE AMBITO RURAL GALLEGO)

SC Ferom Training SRL, in calitate de beneficiar al proiectului "Femei 2010", cofinantat din Fondul Social European, va invita sa participati in data de 2 iunie 2011, orele 12.00, in Sala Mare a Institutiei Prefectului, municipiul Braila, Piata Independentei, nr.1, la conferinta de lansare a proiectului.

Conferinta de lansare proiect POSDRU FEMEI 2010 (Finantare.ro)
Mai mult »

Masuri pentru consolidarea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene din POR


Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional a discutat, in cadrul sedintei desfasurate in perioada 26-27 mai 2011, Planul de masuri prioritare pentru consolidarea capacitatii de absorbtie a fondurilor disponibile prin program.

Printre directiile prioritare de actiune, se numara:

* Standardizarea documentatiilor de atribuire si contractelor aferente pentru o serie de domenii cheie.
* Elaborarea unui document–cadru care sa reflecte stabilirea clara a competentelor institutionale de verificare a procedurilor de achizitie publica, cu luarea in considerare a recomandarilor Comisiei Europene.
* Simplificarea si standardizarea listelor de verificare aplicabile in cazul verificarilor efectuate de Autoritatea de Management/Organismele Intermediare.
* Monitorizarea permanenta a stadiului semnarii contractelor/deciziilor de finantare pentru a detecta decalajele fata de momentul aprobarii proiectelor si stabilirea masurilor de urgentare a semnarii contractelor.
* Informarea beneficiarilor si a potentialilor beneficiari, cu accent pe teme esentiale care tin de implementarea proiectelor, cum ar fi: achizitii publice, management financiar-bugetar, organizarea activitatii de management al proiectului etc.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va derula activitatile necesare astfel incat fondurile europene nerambursabile aferente Programului Operational Regional sa fie utilizate in totalitate si fara intarzieri.
Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Masuri pentru consolidarea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene din POR (Finantare.ro)
Mai mult »