Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din martie, 2011

Fonduri europene pentru apă şi canalizare în Neamţ şi Valea Jiului

Ministrul László Borbély a semnat luni contractele de finantare pentru proiectele de apa si canalizare din judetele Hunedoara (Valea Jiului) si Neamt, in valoare de 147.677.000 de euro.

“Semnarea unui contract reprezinta un sfarsit dar si un inceput de drum. Sfarsitul unei etape de intocmire si finalizare a documentatiei urmata apoi de inceputul etapei de implementare propriuzisa a proiectului si absorbtia fondurilor. Initiativa si capacitatea administrativa sunt elemente esentiale pentru reusita acestui program. POS Mediu este unul din programele atipice, intrucat din momentul semnarii contractului responsabilitatea este la nivelul beneficiarilor. Noi putem ajuta cu sfaturi pe care beneficiarii le pot sau nu lua in seama si cam atat. Programul este unul flexibil, iar cuvintele cheie sunt curaj si responsabilitate. Sunt autoritati locale care si-au luat inima in dinti si au inceput unele activitati din proiectele finantate prin POS Mediu, inainte de a fi aprobate si semnate contractele…

Curs de "Manager Proiect" autorizat CNFPA, 8-10 si 15-17 aprilie 2011, Bucuresti

Schultz Consulting are placerea de a va invita sa participati la cursul autorizat de MANAGER PROIECT organizat la Bucuresti, str.Ronda, nr. 8 bis, sector 2, in perioada 8-10 si 15-17 aprilie 2011. Examenul de absolvire se va desfasura in data de 18 aprilie 2011.

Pornind de la experienta indelungata in coordonarea si implementarea diferitelor tipuri de proiecte, atat in domeniul business cat si in domeniul organizatiilor neguvernamentale si al administratiei publice, echipa Schultz Consulting propune o noua abordare a acestui domeniu in cadrul cursului Manager de Proiect.

Cursul de Manager de proiect organizat de Schultz Consulting este un curs autorizat, urmarind dezvoltarea unor abilitati de baza pentru un manager de proiect, finalizandu-se cu o evaluare a acestor abilitati cat si a cunostintelor dobandite, participantii fiind certificati ca manageri de proiect (conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania) si recunoscuti ca atare de catre Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii.

Abor…

A fost lansat Ghiseul.ro!

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a lansat Ghiseul.ro, sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor cu cardul bancar (SNEP).

Cetatenii romani, avand domiciliul in Targu Mures, Sectoarele 2 si 6 din Bucuresti sunt primii care vor putea accesa acest serviciu pentru plata online a taxelor, impozitelor si amenzilor. In plus, prin intermediul Ghiseul.ro pot fi achizitionate de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica domenii de Internet din spatiul .RO.

"Ghiseul.ro rezolva dintr-o data mai multe probleme, atat ale cetatenilor cat si ale administratiilor locale, aducand un plus de confort, siguranta si rapiditate in ceea ce priveste plata taxelor si impozitelor", declara Valerian Vreme, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale. "Cozile interminabile de la ghisee vor fi de domeniul trecutului iar timpul alocat platilor si stresul cetatenilor se reduce considerabil".

Proiectul, angajat public de M…

Fonduri europene pentru dezvoltarea oraşului Filiaşi

Elena Udrea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, a semnat cele doua contracte de finantare incluse in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana depus de orasul Filiasi.

Programul Operational Regional finanteaza, in cadrul Axei prioritare 1, pe baza unor planuri integrate de dezvoltare, proiecte promovate de centre urbane - orase/municipii cu peste 10.000 locuitori, altele decat polii de crestere si polii de dezvoltare urbana.

Prin implementarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana, orasul Filiasi isi propune sa sprijine dezvoltarea economica si sociala in mod durabil si echilibrat teritorial, cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca si asigurarea serviciilor care promoveaza egalitatea de sanse si incluziunea sociala.

Proiectul Modernizare strazi, trotuare si infiintare parcare auto in orasul Filiasi, judetul Dolj are ca obiectiv imbunatatirea calitatii vietii prin modernizarea infrastructurii de transport a orasului Filiasi, se va desfasura pe parcursul a 6 lu…

RECL Cristineşti a avut o contribuţie importantă la înfiinţarea GAL „Codrii Herţei”

Între performanţele centrului PAPI din Cristineşti, judeţul Botoşani, se numără şi contribuţia foarte importantă la constituirea Grupului de Acţiune Locală (GAL) „Codrii Herţei”. Acesta a fost selectat pentru obţinerea unei finanţări de 2,86 milioane de euro destinată dezvoltării proiectelor propuse în cadrul Strategiilor privind Planurile de Dezvoltare Locală.

Managerul RECL Cristineşti, Iulian Radu Darie, a contribuit, prin elaborarea întregii documenta]ii, la realizarea proiectului de constituire şi dezvoltare a Grupului de Acţiune Locală „Codrii Herţei”, creindu-se astfel posibilitatea accesării unor importante fonduri europene în comunităţile membre. Din acest GAL fac parte comunele Cristineşti, Ibăneşti, Suharău, Pomârla, Conceşti, Cordăreni, Derşca, G.Enescu, Hilisău Horia, Hudeşti, Mihăileni, Sendricerni, din judeţul Botoşani, precum şi oraşul Siret, din judeţul Suceava. Grupul de acţiune reuneşte şi câte doi agenţi economici pentru fiecare primărie implicată. Numele “GAL Codri…

PAPI Corabia combate abandonul şcolar

Echipa PAPI Corabia a gândit un proiect cu finanţare europeană în cadrul POSDRU care poate accesa până la 500.000 de euro pentru combaterea abandonului şcolar prin consiliere educaţională şi un program after-school. Peste 200 de copii cu problemedin localitate pot beneficia de acest program.

Punctul de Acces Public la Informaţie (PAPI) Corabia, judeţul Olt, a conceput un proiect care urmăreşte prevenirea abandonului şcolar din partea copiilor cu dificultăţi familiale, pe care l-a depus în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Un număr de 225 de copii urmează să primească asistenţă educaţională şi o masă caldă, în cadrul activităţilor desfăşurate după orele de curs.

“Programul school after school este destinat copiilor cu dificultăţi familiale şi cei proveniţi din familiile de romi. După orele de curs, copiii vor rămâne la şcoală trei-patru ore, vor fi ajutaţi să-şi facă temele şi vor fi angrenaţi în activităţi recreative. De asemenea, vor primi …

PAPI Iara devine centru de formare în IT

Echipa Punctului de Acces Public la Internet din Iara a găsit o nouă modalitate de a furniza servicii comunităţii locale. Astfel, această echipă a organizat un curs de iniţiere în utilizarea calculatorului, destinat cu precădere persoanelor care locuiesc în comună.

Formatorul care a susţinut cursul este chiar managerul Reţelei Electronice a Comunităţii Locale (RECL) Iara, Ioan Macavei. El spune că acest curs a fost rezultatul unui parteneriat semnat cu Centrul de Informatică al Institutului Minier din Cluj. Acesta a câştigat un proiect finanţat prin intermediul Fondului Social European – Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, cu titlul ”Fă parte dintr-un sat european”, în calitate de solicitant principal. Centrul de Informatică a încheiat un parteneriat cu Punctul de Acces Public la Internet (PAPI) din Iara, parteneriat care presupune instruirea unui număr cât mai mare de persoane, în aşa fel încât absolvenţii să fie capabili să utilizeze fără probleme calculator…

Guvernul a analizat un set de masuri pentru sprijinirea producatorilor agricoli

Guvernul a decis acordarea unui sprijin financiar in suma totala de 869.000 de euro, pentru o suprafata eligibila de aproximativ 503 hectare, producatorilor agricoli din sectorul tomatelor destinate procesarii industriale, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

"Hotararea de Guvern stabileste cuantumul sumelor alocate in sectorul vegetal cu titlul de plati tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii la 1.725,81 de euro pe hectar", a afirmat ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului Valeriu Tabara, cuantumul unitar al platilor este stabilit pe baza plafonului alocat Romaniei si a datelor privind beneficiarii eligibili si suprafetele aferente, centralizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Tot in sedinta de astazi Guvernul a analizat alte doua acte normative din domeniul agriculturii, care urmeaza sa fie definitivate de ministerul de resort. Astfel, printr-o Ordonanta de Urgenta, Guvernul va institui Programul national…

MADR nu mai accepta scrisori de confort emise de IFN-uri, motivand ca sunt obtinute prea usor

Ministerul Agriculturii nu mai accepta scrisori de confort emise de institutii financiare nebancare (IFN), motivand ca acestea au fost obtinute "foarte usor de catre solicitanti, fara o verificare reala a bonitatii solicitantilor", potrivit unei scrisori transmise de minister unor IFN-uri.

"In ultima vreme, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala (APDRP) s-a confruntat cu o mare problema in ceea ce priveste scrisorile de confort emise de catre IFN-uri, in sensul ca acestea erau obtinute foarte usor de catre solicitanti, fara o verificare reala a bonitatii solicitantilor, ceea ce se reflecta intr-o scadere a ratei de absorbtie a fondurilor europene. Avand in vedere cele mai sus mentionate, a fost necesara luarea deciziei ca, incepand cu sesiunile lansate in anul acesta, scrisorile de confort emise de IFN-uri sa nu mai fie acceptate la depunerea cererii de finantare", se precizeaza in scrisoarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Secretarul gener…

Alro va primi 17 mil. lei din fonduri europene pentru achizitia de utilaje

Producatorul de aluminiu Alro (ALR) va implementa un proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POSCCE), in valoare totala de 43,6 milioane de lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 17,1 milioane de lei.
Contractul are o durata de 32 de luni, va fi implementat in Slatina si va avea ca obiectiv general consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin achizita de utilaje de finisare table si benzi din aluminiu si aliaje.

Peste 40 de companii mari au obtinut finantari nerambursabile anul trecut, in valoare totala de 515,3 milioane de lei (120,4 milioane de euro). Printre marile companii se numara SC Totalgaz Industrie SRL, SC Petrocart SA, SC Selina SRL, SC Cord Romania SRL, SC Romcab SA si SC Automobile Dacia SA, acestea urmand sa primeasca fonduri de 20 milioane de lei fiecare.
sursa

PAPI Sângeorgiu de Pădure se implică şi în acest an în educaţia ecologică

Centrul PAPI Sângeorgiu de Pădure continuă seria manifestărilor utile pentru comunitatea locală. Prin efortul personalului RECL şi cu ajutorul infrastructurii PAPI, la începutul lunii martie 2011 s-a desfăşurat o conferinţa de educaţie ecologică, în a cărui organizare a fost implicat şi Centrul de Informare „Europe Direct” Târnave, care funcţionează în incinta PAPI Sângeorgiu de Pădure.

Conferinţa de educaţie ecologică s-a desfăşurat pe baza a două concepţii, „Grădiniţia din Pădure” şi „Şcoala din Pădure”, grupul ţintă fiind cadrele didactice din ciclul preşcolar şi din şcoala primară. Alături de educatoare şi învăţătoare din judeţul Mureş, pentru prezentări au fost invitaţi lectori din cadrul unor organizaţii din Ungaria din domeniul educaţiei orientate spre protecţia mediului, cum ar fi Uniunea Naţională a Centrelor Educaţionale de Protecţia Mediului, Asociaţia E – Mission, Centre de Documentare.

„Prima parte, cea introductivă, a conferinţei s-a derulat în sediul PAPI, cu participarea…

Elevii din Vulcana de Sus, premiaţi de Comitetul Regiunilor

Elevii din Vulcana de Sus, judeţul Dâmboviţa, au fost premiaţi de Grupul Uniunea pentru Europa Naţiunilor - Alianţa Europeană (UEN-EA), pentru participarea la un concurs de desene. Picturile micuţilor au fost folosite pentru a ilustra felicitările de Crăciun şi au fost adunate într-o broşură editată de UEN-EA. Temele desenelor au fost alese după ce şcolarii au aflat, cu ajutorul centrului PAPI, o serie de informaţii despre Uniunea Europeană.

Grupul „Uniunea pentru Europa Naţiunilor - Alianţa Europeană”, unul din cele patru grupuri politice din Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, a lansat în 2009 un proiect intitulat „Iniţiative în şcolile generale”, al cărui obiectiv era informarea eleviilor cu vârste cuprinse între 7-11ani despre tot ceea ce înseamnă Uniunea Europeană. Pentru că proiectul a fost un succes, el a fost reluat şi în 2010, scopul fiind acelaşi, de a-i familiariza pe copii cu noţiuni despre UE, prin intermediul desenelor. Ei trebuiau să abordeze în creaţiile lor teme prec…

România va cheltui 3 miliarde de euro din fondurile europene până la finele anului

România va cheltui un sfert din fondurile europene alocate de Uniunea Europeană în perioada 2007- 2013, adică aproape 4,7 miliarde de euro vor intra în conturile beneficiarilor de proiecte finanţate prin toate cele 7 programe strategice.

"Volumul plăţilor de fonduri către beneficairi ar trebui să se situeze la un nivel de absorbţie de 20- 25% din întreaga alocare financiară pentru perioada 2007- 2013, iar plăţile pentru beneficari în 2011 să ajungă la un nivel de 3 miliarde de euro. Ţinta asumată de Guvern pentru anul 2010 se situa între 1 şi 1,3 miliarde de euro plăţi către beneficiari, iar în realitate suma a fost de 1,14 miliarde de euro", a spus Cătălin Vătafu, consilier al premierului Emil Boc şi cel care gestionează în prezent Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), care a trecut recent în subordinea Guvernului, după ce anterior a fost, timp de trei ani, în subordinea ministerului de Finanţe. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei "…

Primariile din Eselnita, Dubova si Svinita au fondat o asociatie pentru a putea accesa mai usor fonduri europene

Finantarea nerambursabila obtinuta de trio-ul din Clisura va fi folosita, in primul rand, pentru proiecte ce vizeaza dezvoltarea infrastructurii turistice.

Asociatia de dezvoltare intercomunitara, infiintata de edilii din Eselnita, Dubova si Svinita si botezata "Cazanele din Mehedinti", a luat nastere in urma cu o saptamana.

Principalul sau obiectiv il reprezinta atragerea fondurilor europene pentru rezolvarea unor probleme legate de mediu, dezvoltarea infrastructurii locale, dar mai ales a celei turistice.

"Ideea s-a nascut tot dintr-o nevoie. Ca si autoritate publica, nu puteam accesa doua proiecte in acelasi program.

Am vorbit cu colegii din Dubova si Svinita si, impreuna, ne-am gandit sa formam aceasta asociatie care a si luat fiinta pe 16 martie a.c.

Vom intocmi documentatia tehnico-economica necesara pentru fiecare domeniu in parte si vom implementa proiecte in toate cele trei comune mult mai usor", ne-a spus Ioan Ciuru, primarul comunei Eselnita.

Pentru perioada 2…

Fermierii si primarii au invatat despre fonduri europene

Conferinta Judeteana de Informare privind accesarea fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala a avut loc la sediul Directiei Agricole Salaj.

Conferinta s-a desfasurat ca o celebrare a celor trei ani de cand a fost lansat Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) si a beneficiat de participarea unei sali pline de oameni care au accesat sau vor sa acceseze fonduri europene.

Prefectul Vegh Alexandru a spus ca, in cei trei ani de la lansarea programului, in Salaj au fost adusi prin proiecte de dezvoltare rurala si agricultura peste 130 de milioane de euro, insa "suma se modifica de la o zi la alta".

Potrivit afirmatiilor unora dintre factorii de raspundere prezenti in sala, suma totala alocata Romaniei prin PNDR a fost de aproape 11 miliarde de euro, insa numai aproximativ 17 la suta a fost absorbita. Cele mai slab accesate masuri au fost acelea referitoare la grupurile de producatori, la impadurirea terenurilor agricole si la activitati turistice.
Sursa: …

Se cauta un partener pentru depunerea unei aplicatii pentru call-ul deschis prin programul european PRINCE!

The Atlantic Club si Radio Foundation New Europe din Bulgaria cauta un partener pentru depunerea unei aplicatii pentru call-ul deschis prin programul european PRINCE 2011 - subventii pentru actiuni de comunicare si informare a marelui public cu privire la politica de extindere a UE.

Informatii detaliate despre program: http://ec.europa.eu/enlargement/how-does-it-work/grants-tenders/grants/index_en.htm.

Partenerii bulgari sunt interesati sa colaboreze cu un ONG din Romania implicat in activitati de media, campanii de sensibilizare, PR, comunicare, iar proiectul propus de ei se inscrie in lotul 2 al programului PRINCE, actiuni de sensibilizare privind tarile candidate (Turcia si Croatia in cazul acesta).

Data limita de depunere a propunerii de proiect este 31 martie 2011.

Cofinantarea este de 80% din totalul costurilor eligibile, iar bugetul total al proiectului este de 194.425 euro. Fiecarui partener ii revine o contributie de 13.000 euro.

Durata implementarii: 12 luni.

Contacte pentru poten…

Fonduri europene atrase de peste 2 miliarde de euro, dar multe prefinanţări de la buget

România a atras până în martie 2011 2,15 miliarde de euro din fondurile europene, faţă de 600 de milioane de euro la sfârşitul anului 2009, dar o mare parte din banii plătiţi anul trecut beneficiarilor de fonduri europene au fost prefinanţări, iar mulţi beneficiari au rămas doar la acest stadiu.


"În acest moment, Guvernul nu mai are fonduri disponibile pentru acordare de prefinanţări decât într-o marjă foarte mică. Comisia Europană ne-a acordat un avans de 2 miliarde euro pentru prefinanţări la începutul lui 2007", a spus ieri Cătălin Vătafu, consilierul premierului Emil Boc pe probleme de fonduri europene, la conferinţa "Caravana Fondurilor Europene în 2011 - Cum vor schimba fondurile europene România?", organizată ieri de Ziarul Financiar în parteneriat cu Banca Transilvania, AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează fondurile europene pentru resurse umane şi Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Prefinanţările sunt bani alocaţi de la bugetul …

Sesiune de informare cu privire la implementarea POR in judetul Botosani

ADR Nord-Est, in parteneriat cu Institutia Prefectului Judetului Botosani organizeaza luni, 28 martie 2011 o sesiune de informare cu privire la implementarea REGIO in judetul Botosani.

Evenimentul se va desfasura incepand cu ora 11.00, in Sala de videoconferinte a Institutiei Prefectului Judetului Botosani, Piata Revolutiei, nr. 1 – 3 conform agendei anexate.

Descarca Agenda

Sursa: www.inforegionordest.ro

Noile santiere de proiecte UE in regiunea Dunarii si Bazinul Marii Negre necesita formarea a mii de tineri in domeniul Fondurilor Europene

Un context favorabil se deschide in curand Statelor din Bazinul Marii Negre, precum si celor dunarene prin Strategia Marii Negre si Strategia Regiunii Dunarii ce urmeaza a fi adoptate in luna iunie anul curent de Uniunea Europeana.

Romania, vrand-nevrand, este placa turnanta decisiva pentru toate aceste oportunitati ce necesita un volum tot mai mare de specialisti din domenii tehnice, economice si sociale foarte diverse, dar formati intr-o viziune proiectiva unitara si cat mai solida. Mai mult decat oricand, acum este timpul parteneriatelor, invatarii si impartasirii cunostintelor.

De aceea, in intampinarea nevoilor acestor noi linii de finantare, mai ales a tinerilor care doresc sa se implice odata cu finalizarea studiilor, Programul National de Pregatire Sistematica cu recunoastere academica a expertilor si consultantilor pentru Fonduri Structurale, coordonat de Platforma "EU-RO Clearing Funds" (StructuralFunds.ro) in parteneriat cu Universitatea Romana de Stiinte si Arte &q…

Credit de 10 milioane euro pentru înnoirea parcului de autobuze la Baia Mare

Primăria municipiului Baia Mare intenţionează să acceseze un credit prin BERD pentru înnoirea parcului de autobuze destinat oraşului.

Viceprimarul municipiului Baia Mare, Dumitru Matei, a declarat, vineri, că discuţiile cu oficialii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare sunt în stadiu înaintat, iar creditul ar putea fi aprobat în următoarele luni de zile.

'Creditul solicitat BERD este de 10 milioane de euro şi este destinat societăţii de utilităţi publice Urbis. Din acest credit intenţionăm să modernizăm staţiile de autobuz, baza de producţie şi sistemul de taxare. Vor rămâne pe trasee doar troleibuzele moderne. Urbis deserveşte atât transportul urban, cât şi o serie de destinaţii rurale', a spus viceprimarul Dumitru Matei Societatea Urbis are 40 de linii de troleibuz şi autobuz urbane şi alte 10 linii rurale, îndeosebi în localităţile învecinate municipiului Baia Mare. Urbis a mai înnoit parcul de autobuze şi troleibuze în urmă cu cinci ani, când a cumpărat maşini seco…

4,5 mil. €, fonduri europene pentru reconversia profesionala a sportivilor

Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nona­matori si Blocul National Sindical au lansat, ieri, la Palatul Parlamentului, un proiect de e-learning, prin intermediul caruia sportivii aflati la final de cariera se pot reorienta pro­fesional. Valoarea totala a proiectului cofinan­tat din Fondul Social European prin Programul Opera­tional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 este de 18.489.719 lei (4,5 mil. euro), iar durata aces­tuia se intinde pe trei ani. Potrivit mana­gerului de proiect, Lucian Viscotel, aceste cursuri vor oferi sansa ca cel putin 100 de persoane sa se reorienteze profesional. ,,Sporti­vii romani nu se pot duce in antrenorat, pentru ca la noi nu sunt mai mult de 230.000-240.000 de sportivi, iar in Italia sunt 4,5 milioane de voleibalisti, asa ca sunt sanse mici de reusita”, a precizat Viscotel. Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat ca ideea acestui proiect i-a venit dupa ce a vazut un studiu potrivit caruia peste 75% din sportivii de performanta ajung s…

In cadrul proiectelor pentru mici afaceri in mediul rural nu va mai fi obligatorie asigurarea de spatii de garare pentru utilaje

Incepand cu urmatoarea sesiune de depunere de proiecte pentru Masura 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea microintreprinderilor”, care va avea loc in perioada 2 – 31 mai 2011, APDRP va elimina obligativitatea existentei sau amenajarii, prin proiect, a spatiilor de garare a utilajelor sau mijloacelor de transport specializate.

Aceasta facilitate se adreseaza beneficiarilor care depun proiecte ce prevad achizitia de astfel de mijloace.

Obligativitatea se referea la construirea a cel putin unei platforme betonate care sa asigure gararea acestor utilaje sau mijloace de transport, iar proiectele care nu aveau prevazuta aceasta facilitate erau declarate neeligibile.

In urma discutiilor cu Ministerul Mediului si Padurilor a reiesit faptul ca betonul se poate constitui intr-un factor poluant suplimentar, iar eliminarea acestei obligatii poate asigura o mai mare flexibilitate in implementarea proiectului, atat din punct de vedere financiar, cat si de protectie a mediului.

Conform calendarulu…

Curs autorizat CNFPA "Manager de proiect pentru Fonduri Structurale", 23 - 27 martie 2011

Asociatia "Centrul de Resurse Socio-umane si Educatie Europeana" (CRSUEE) va invita sa participati la cursurile intensive "Manager de proiect pentru Fonduri Structurale", autorizate CNFPA, care se vor desfasura in fiecare luna, la sediul asociatiei: Bucuresti, Piata Victoriei, in vecinatatea Orange Business Center, pe strada Putul de Piatra nr 5, etaj 3, interfon 07.

Taxa de participare la curs este de 750 lei.

La finalul cursului:
- Veti fi capabili sa selectati linia de finantare cea mai potrivita pentru ideile dvs.;
- Veti putea transforma o idee intr-o schita de proiect aplicând principiile managementului de proiect;
- Veti avea cunostintele necesare pentru a completa o cerere de finantare.

Tematica programului de formare:
- metode de analiza a nevoilor;
- elemente esentiale in planificarea proiectului (definirea problemei, stabilirea obiectivului general si a obiectivelor specifice, diagrama activitatilor, estimarea resurselor, realizarea bugetului);
- Analiza riscuril…

Ministerul Agriculturii vrea subventii la motorina

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabara a declarat ca institutia pe care o conduce ar putea suporta cresterile de pret din ultima perioada la motorina folosita in agricultura, daca va fi obtinut avizul Comisiei Europeane.

Statul suporta o parte din acciza la motorina, insa ministrul Tabara crede ca agricultorii au nevoie de un sprijin suplimentar. "Plusul
de crestere la combustibili este de 30-35%. Noi vrem sa acoperim aceste cresteri de pret, dar orice modificare trebuie notificata la Comisia Europeana", a spus Tabara.

Ministrul a aratat ca majorarea preturilor la combustibili este un factor important al cresterii preturilor in agricultura. "Noi n-am produs
inca nimic la actualul cost al motorinei. Abia acum ne putem problema", a afirmat ministrul. El a vorbit si de calculele care se fac in minister privind viitoarea rectificare bugetara, reprezentantii institutiei sperind sa obtina bani in plus.

"Ne gindim foarte mult si la un pachet de sprijin pentru irigatii, und…

Romania ar putea inregistra un "mini-boom" economic in 2012

Previziunea apartine Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internationale.

Romania va intra intr-un proces de recuperare economica, iar in anul electoral 2012 este de asteptat un "mini-boom", potrivit Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internationale (WIIW), care anticipeaza ca Guvernul va renunta la austeritatea fiscala si salariala in apropierea alegerilor. Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste cu 2% in acest an si cu 4% in 2012, potrivit raportului WIIW.

In 2013, ritmul de crestere economica ar urma sa se tempereze la 3%. La sfirsitul anului trecut, analistii WIIW estimau un avans de 1% in 2011, respectiv de 2,5% pentru anul urmator.

"O revenire la boom-ul din anii anteriori crizei este imposibila din cauza finantarii externe dificile; totusi un mini-boom poate fi asteptat in anul electoral 2012. Cel mai probabil, acesta va fi urmat de un nou val de stabilizare fiscala si decelerare a cresterii. Factori care determina acest ciclu econ…

ProCredit Bank faciliteaza accesul la finantare intreprinderilor mici cu activitate in agricultura

In continuarea programului de sustinere a dezvoltarii in agricultura, ProCredit Bank a inclus in campania de finantare a companiilor mici si clientii care desfasoara o activitate agricola si care inregistreaza un venit anual cuprins intre 50.000 si 500.000 euro.

Astfel, pentru cererile de credit depuse in perioada 15 martie - 15 mai 2011, banca nu mai percepe comision de analiza, comision de evaluare si comision de acordare a unui credit, facilitand accesul acestor companii la finantare.

Investitorii pot beneficia, de asemenea, de facilitatile de garantare oferite prin conventia cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, prin cele doua noi produse oferite de ProCredit Bank (AgroFlexibil si AgroInvest, ambele garantare de F.G.C.R. cu pana la 80% din valoarea creditului).

Clientii pot solicita finantare atat pentru acoperirea cheltuielilor curente, cat si pentru proiecte de investitii, pe o perioada de pana la 15 ani si cu o perioada de gratie de pana la 12 luni. Mai mult, in cazul in care…

Credit de 10 milioane euro pentru innoirea parcului de autobuze Baia Mare

Primaria municipiului Baia Mare intentioneaza sa acceseze un credit prin BERD pentru innoirea parcului de autobuze destinat orasului.

Viceprimarul municipiului Baia Mare, Dumitru Matei, a declarat ca discutiile cu oficialii Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare sunt in stadiu inaintat, iar creditul ar putea fi aprobat in urmatoarele luni de zile.

"Creditul solicitat BERD este de 10 milioane de euro si este destinat societatii de utilitati publice Urbis. Din acest credit intentionam sa modernizam statiile de autobuz, baza de productie si sistemul de taxare. Vor ramane pe trasee doar troleibuzele moderne. Urbis deserveste atat transportul urban, cat si o serie de destinatii rurale", a spus viceprimarul Dumitru Matei Societatea Urbis are 40 de linii de troleibuz si autobuz urbane si alte 10 linii rurale, indeosebi in localitatile invecinate municipiului Baia Mare. Urbis a mai innoit parcul de autobuze si troleibuze in urma cu cinci ani, cand a cumparat masini second-hand…

Castellonul ajuta Targoviste sa elaboreze proiecte de infrastructura, finantate cu fonduri europene

Autoritatile din Castellon le vor oferi consultanta autoritatilor din Targoviste in ce priveste redactarea de proiecte pentru lucrari publice cu fonduri UE, anunta sambata cotidianul El Periodico Mediterraneo, dupa ce primarul Alberto Fabra a semnat un acord de colaborare cu omologul sau roman, Gabriel Boriga.

Sursa mentionata estimeaza ca legaturile dintre companiile din cele doua orase ar putea favoriza revenirea a aproximativ 7.000 de romani dupa adjudecarea licitatiilor in lucrari publice. Tehnicienii de la primaria din Castellon vor stabili metodologia de lucru pentru ca proiectele romanesti sa respecte cerintele complexe stabilite de legislatia europeana.

Primarul Boriga a dat asigurari ca proiectele, care vor fi finantate cu bani europeni, vor servi unui plan de regenerare urbana si la constructia unor noi instalatii sportive.

'Dorim ca exemplul de crestere si dezvoltare din Castellon, cu cele mai bune infrastructuri, sa poata ajuta ca Targoviste sa ofere un mai bun nivel de v…

Guvernul a decis: ACIS trece in subordinea primului-ministru

Guvernul a decis trecerea Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) de la Ministerul Finantelor Publice, in subordinea primului-ministru, prin Ordonanta de Urgenta, a anuntat, astazi, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Consilierul primului-ministru cu atributii pe problematica fondurilor europene, Catalin Vatafu, va asigura, temporar, coordonarea activitatii acestei structuri.

Masura a fost luata in scopul facilitarii cresterii absorbtiei fondurilor europene si este agreata cu Comisia Europeana, a precizat purtatorul de cuvant al Executivului.

Stadiul absorbtiei la sfarsitul lunii februarie. Inca nu am depasit 10%!

ACIS a publicat, astazi, stadiul absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune la 28 februarie 2011.

Conform ultimelor informatii, pana la inceputul lunii martie se facusera plati de 8,4 miliarde de lei in cadrul celor 7 programe operationale finantate din FSE, FEDR si FC, ajungandu-se la un grad de absorbtie de 9,87% in raport cu alocarea UE pentru perioada 2007-2013.

In luna februarie cele mai mari sume virate au fost cele catre beneficiarii POR si POS Transport, 174 milioane lei, respectiv 153 milioane lei.

Pentru a consulta situatia absorbtiei pana la 28 februarie 2011, click aici

Pentru a consulta listele cu proiecte contractate in cadrul tuturor programelor operationale pana la 28 februarie 2011, click aici

Fermierii români au primit subvenţii europene de 544 milioane euro pentru anul trecut

Aproape 850 mii de fermieri au primit subvenţii europene aferente anului trecut de peste 544 milioane euro.

Numai în ultima săptămână Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a plătit aproape 59 milioane lei (13, 8 milioane euro). Din aceşti bani, plăţile pentru schema de plată naţională directă complementară au fost în valoare de 31, milioane lei (7, 3 milioane euro) şi plăţile pentru schema de plată unică pe suprafaţă au fost în valoare de 27,5 milioane lei (6,4 milioane euro).

„Începând cu data de 1 decembrie 2010, APIA a demarat Campania de plată regulară 2010 şi până în prezent a plătit suma de 2,3 miliarde lei (544,5 milioane euro), pentru un număr de 847.100 fermieri. Menţionăm că au fost autorizaţi la plată 893.791 fermieri, cu suma de 591,2 milioane euro”, se arată într-un comunicat de presă al APIA.

Pentru anul 2010, cuantumul alocat din fonduri europene este de 80,36 euro/ha, iar sprijinul alocat pe suprafaţă din bugetul naţional este de 50,64 euro/ha.

Şase asociaţii de agricultori primesc 3,7 milioane lei de la UE

Înfiinţarea a şase grupuri de producători agricoli va fi finanţată cu 3,7 milioane lei din bani europeni. Cei mai mulţi bani merg către o asociaţie din judeţul Vaslui.

Astfel, şase proiecte au fost declarate eligibile pentru finanţare în cadrul măsurii 142 “Înfiinţarea grupurilor de producători din PNDR”, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii. Din valoarea totală eligibilă, 2,96 milioane lei reprezintă contribuţia comunităţii europene, iar 741.642,34 lei contribuţia bugetului naţional.

Înfiinţarea grupului de producători SC Prod-Ovo Grup SA pe grupa de produse “carne de pasăre şi ouă” din localitatea Lipozat, judeţul Vaslui va primi o finanţare din fonduri publice europene şi naţionale de 1,65 milioane lei din care 386.104 lei în primul an de înfiinţare.

De asemenea, proiectul privind creşterea competitivităţii producţiei de cereale în zona Roman din Neamţ va fi finanţat cu un milion lei, din care 60.467 lei în primul an. Restul proiectelor, cu precădere pentru …

Liniile de finantari europene deschise in martie

Autoritatile de management isi reactualizeaza constant calendarele orientative ale lansarilor liniilor de finantare. Astfel, unele sesiuni care erau programate pentru luna martie au fost devansate pentru lunile urmatoare. Fara a lua in calcul si competitiile fara termen-limita, aflati maine din “Fin.ro” ce alte oportunitati de a obtine fonduri mai sunt deschise in martie prin diferite programe europene.

Au fost depuse peste 200.000 cereri de plata în perioada 14 – 18 martie 2011, la APIA

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, în perioada 14 – 18 martie 2011, au fost depuse, în cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata SAPS 2011, un numar de 200.255 cereri de plata, pentru o suprafata de circa 1.075.905,78 hectare.

Dintre cei 200.255 de fermieri care au depus cereri de plata, 194.838 au completat declaratia de suprafata utilizând aplicatia IPA Online pentru o suprafata de 1.056.989,59 hectare.

La nivelul centrelor judetene/locale au fost depuse, în mod clasic, un numar de 5.417 cereri, pentru o suprafata de 18.916,19 hectare.

Reamintim ca APIA a lansat, la data de 1 martie 2011, Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata pentru anul în curs.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la Centrele APIA, în intervalul 1 martie – 16 mai 2011, o singura cerere de plata. Pentru depunerea cererilor de plata începând cu data de 17 mai, se …

Plati APIA

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit în perioada 14.03.2011 – 18.03.2011, suma de 58.924.636,37 lei (13.793.865,59 euro), astfel:

- în perioada 15.03.2011 – 18.03.2011 s-au efectuat plati pentru schema de plata nationala directa complementara (PNDC1), în valoare de 31.400.503,18 lei (7.350.649,10 euro); – în intervalul 14.03.2011 – 18.03.2011 s-au efectuat plati pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS), în valoare de 27.524.133,19 lei (6.443.216,49 euro).

Începând cu data de 1 decembrie 2010, APIA a demarat Campania de plata regulara 2010 si pâna în prezent a platit suma de 2.326.246.841,85 lei (544.558.931,09 euro), pentru un numar de 847.100 fermieri, reprezentând:

- plata PNDC1 în valoare de 1.024.372.955,64 lei (239.798.903,42 euro);

- plata SAPS în valoare de 1.301.873.886,21 lei (304.760.027,67 euro).

Mentionam ca au fost autorizati la plata 893.791 fermieri, cu suma de 2.525.550.103,09 lei (591.214.507,67 euro).

Reamintim ca pentru anul 2010, cua…

Premierul preia direct programul de 30 de miliarde de euro de absorbţie a fondurilor europene

Şeful celor 30 de miliarde de euro de la UE trece direct în subordinea premierului

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) a fost trecută din subordinea Ministerului Finanţelor în subordinea şi coordonarea directă a primului-ministru, pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor europene, prin ordonanţă de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern.
Directorul ACIS este Stefan Ciobanu (foto).

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat că "deocamdată" structura va fi condusă de către Cătălin Vătafu, consilier al premierului pe probleme externe şi de atragere a fondurilor europene.

Sursa citată a mai arătat că şeful Guvernului a convocat pentru joi o întâlnire de lucru privind gestionarea fondurilor europene.
Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice îndeplineşte rolul de coordonator naţional al asistenţei în relaţia cu UE. În calitate de coordonator naţional al asistenţei nerambursabile…

Târgu-Jiu: Staţiunea Horticolă din Drăgoieni, modernizată de către UCB cu fonduri europene

Universitatea Constantin Brâncuşi (UCB) din Târgu-Jiu va prelua Staţiunea de Cercetare Horticolă din cartierul Drăgoieni. Reprezentanţii instituţiei de învăţământ îşi propun să dezvolte zona agricolă, cu ajutorul unor bani europeni şi chiar să amenajeze o grădină botanică.

Pentru preluarea domeniului agricol, reprezentanţii unităţii de învăţământ superior va iniţia un proiect în acest sens, pe care îl va trimite către Ministerul de Resort. Studenţii care sunt înscrişi la Facultatea de Inginerie şi Protecţia Mediului sau la Facultatea de Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor vor avea posibilitatea să efectueze stagii de practică în staţiune. Conducerea UCB are în plan amenajarea unei grădini botanice, cu o gamă diversificată de specii dendrologice şi forestiere specifice zonei. Mai mult decât atât, în zonă va fi cultivată viţă de vie nobilă pe o suprafaţă de 20 de hectare, iar Crama staţiunii va fi revitalizată în vederea obţinerii vinurilor tradiţionale gorjeneşti. Toate a…