Treceți la conținutul principal

Livadă superintensivă, pe bani europeni, la Prislop

În timp ce plantaţiile pomicole din Maramureş sunt abandonate sau în locul lor "cresc" vile impunătoare, un silvicultor din Prislop şi-a făcut o livadă cum rar se mai întâlnesc prin părţile noastre. Arghil Ciurte (46 ani) spune că pasiunea pentru pomicultură o are în sânge încă din anii liceului. Prima livadă a înfiinţat-o în 2003, pe o suprafaţă de 80 de ari.

Văzând că treaba merge bine, s-a gândit să extindă suprafaţa cultivată. În 2006, a plantat meri în sistem superintensiv, pe o suprafaţă de 2,2 ha. Încet, încet, cu perseverenţă şi multă răbdare, a transformat o pasiune veche într-o sursă de venit. Livada nouă a fost înfiinţată prin fonduri europene aferente Programului Sapard. Pomicultorul spune că livada intensivă a intrat în producţie în 2009, iar de atunci este de nelipsit de la târgurile de produse tradiţionale.

• Lipsa irigaţiilor înjumătăţeşte producţia

Anul trecut, fermierul a adunat din ambele livezi 40 de tone de mere, iar în acest an se preconizează că producţia va fi mult mai mare, de aproximativ 70 tone. Merii sunt plantaţi din metru în metru, fiind un soi pe port-altoi de vigoare mică. Livada produce mere Golden, Topaz, Pinova, Relinda, Gala, Ionagold şi Idareal. Cel mai solicitat soi este topazul, apreciat pentru rezistenţa la boli şi gustul deosebit - aromat, dulce-acrişor. "Vindem merele în pieţe şi târguri tradiţionale în toată ţara. Am fost la Galaţi, Craiova, Braşov, Iaşi sau Baia Mare, iar merele noastre au trecut foarte bine de fiecare dată. Vindem doar noi, membrii familiei, iar afacerea este rentabilă. Livada are însă nevoie de îngrijiri costisitoare pentru a da roade bogate. Iarna facem fertilizarea cu gunoi de grajd şi de găină. Apoi se fac tăierile, iar din primăvară se încep stropirile. Acestea sunt aliniate la avertizările date de specialiştii în protecţia plantelor. Până acum, în acest sezon am făcut cinci stropiri pentru combaterea afidelor şi dăunătorilor de pe scoarţă, gâlgăriţă, rapăn, făinare şi foc bacterian. Urmează tratamentul contra afidelor şi viermelui mărului", afirmă cultivatorul.

Până acum, doar pentru substanţele folosite la stropiri s-au cheltuit 25 de milioane de lei vechi, dar pe un an costurile soluţiilor se ridică la aproximativ 70 de milioane. Înfiinţarea livezii a costat 1,7 miliarde de lei vechi, iar banii s-au folosit pentru plantarea pomilor, achiziţionarea unei pompe speciale pentru stropit şi a unui sistem de udare prin picurare. Pomicultorul spune că în verile secetoase sistemul de irigare este indispensabil. Dacă nu plouă, livada se udă o dată pe săptămână. Lipsa irigaţiilor reduce producţia la jumătate.

• Livada, mină de aur

"Merele se vând acum la 2-3 lei/kg, un preţ foarte bun de care sunt mulţumit, ţinând cont că suntem valorificatori direcţi. Nu merită să predai marfa la angrosist, deoarece se oferă un preţ ridicol, de doar 1 leu/kg. În viitorul apropiat mi-am propus să construiesc încă un depozit pentru mere, deoarece la toamnă nu voi avea unde să ţin recolta. Aş avea nevoie şi de un tocător de crengi, o freză cu palpator şi un tractor. Am încercat să obţin finanţare europeană pentru aceste dotări, dar n-am reuşit. Urmează să găsesc alte surse", spune convins fermierul.

Acesta are acasă şi un uscător de fructe, în care uscă mere, prune şi ciuperci. Există o cerere mare de astfel de produse pe piaţă. Ferma sa a obţinut şi un atestat de produse tradiţionale pentru nouă sortimente, printre care dulceaţa de mere verzi, ciuperci murate, zacuscă de ciuperci şi dulceaţa de mere. Cultivatorul spune că anul acesta se întrevede o cerere mare pentru produsele preparate din ciuperci: zacuscă şi murături. Acesta este mândru de afacerea sa şi este adeptul ideii că munca cinstită înnobilează.

>>> Economic

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

POR: A fost prelungită perioada de depunere și pe apelurile de proiecte pentru infrastructura de transport (6.1) și eficiență energetică - clădiri publice (3.1A)

MDRAPFE a prelungit, până la 13 iulie 2017, ora 15.00, termenul de depunere a proiectelor în cadrul apelurilor POR 2016/6/6.1/2 și POR 2016/6/6.1/2 BI aferente OS 6.1 „Creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN-T prin modernizarea drumurilor județene”.

De asemenea, MDRAPFE a prelungit până pe 04.09.2017, ora 10.00, apelurile POR/2016/3/3.1/B/1/7REGIUNI și POR/2016/3/3.1/B/1/BI aferente OS 3.1 Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice și sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari

Asemeni și celorlalte prelungiri de apeluri de proiecte anunțate săptămâna trecută, modificările de termen s-au făcut după constatarea unor deficiențe la nivelul unei baze de date din componența sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor gestionat de Ministerul Administrației și Internelor, deficiențe care au avut ca rezultat dificultăți la înregistrarea î…

Anunț important pentru GAL-uri! A fost publicat Manualul de procedură aferent submăsurii 19.2 - „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală“, versiunea 01

Anunț important pentru GAL-uri! Manualul de procedură aferent submăsurii 19.2 - „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală“, versiunea 01, a fost publicat pe pagina oficială de internet a AFIR.

Acesta se află în cadrul secţiunii „Investiții PNDR”, subsecţiunea „LEADER- SM 19.2”.
https://portal.afir.info/informatii_generale_pndr_investitii_prin_pndr_m_19_leader_sm19_2_actiuni_in_strategia_de_dezvoltare_locala

Farmacie înfiinţată în satul Amara cu sprijinul EBC

Locuitorii satului Amara din comuna Balta Albă (jud. Buzău) îşi vor vedea un al doilea mare vis împlinit. După renovarea şi modernizarea dispensarului medical, prin programul “Economia Bazată pe Cunoaştere” (EBC) derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a fost posibilă înfiinţarea unei farmacii. Astfel localnicii vor fi scutiţi de drumurile istovitoare până la Râmnicu Sărat şi cheltuielile aferente, uneori peste posibilităţile lor materiale.

O farmacie în localitatea lor natală rămăsese dorinţa cea mai mare a locuitorilor satului Amara, după reabilitarea şi dotarea la standarde europene a Dispensarului Medical, realizată în anul 2010 la iniţiativa managerului RECL Simona Necula. Tot prin eforturile sale susţinute şi cu mijloacele IT&C puse la dispoziţie prin programul EBC, această dorinţă va deveni realitate în scurt timp. Înfiinţarea farmaciei era absolut necesară, deoarece oamenii din comunitate, majoritatea în vârstă şi cu o stare de sănătate precară, s…